MF DNES

80 % Čechů se bojí, že nevyžije z penze

Průzkum pro MF DNES: Kolik lidí spoléhá na státní důchod a kolik si jich spoří

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Výše důchodů je horké téma nejen dnešních dnů, a jak vyplývá z exkluzivní­ho průzkumu společnost­i Median pro MF DNES – Češi se života v penzi bojí.

Osmdesát procent dnes pracujícíc­h lidí nevěří, že jim státní důchod bude na živobytí ve stáří stačit. „Jde o dlouhodobě zakořeněno­u nedůvěru ve schopnost státu zajistit výplatu penzí i v budoucích dekádách,“vysvětluje Ivan Cuker ze společnost­i Median, která zjišťovala názory lidí.

S obavami do budoucna hledí i sedmadvace­tiletá zdravotní sestra Adriana z jižní Moravy. „Docela mě děsí, že dneska ani lidi, kteří už v důchodu jsou, nemají jistotu, kolik jim za půl roku přijde a jestli s částkou vyžijí. Vidím to u prarodičů, kteří z velké části spoléhají i na naši pomoc. Takže můj důchod? Ani nevím, kdy se do něj dostanu. Ale zároveň tuším, že bych do penze měla odcházet co nejvíc zajištěná po vlastní ose,“říká Adriana. Odborníci upozorňují, že spořit si je už dnes nutnost a odkládat si pár stovek nestačí.

Kolik si sami spořit?

Důchodce dnes dostává od státu v průměru necelých 20 tisíc korun. „Státní důchod se v poměru k průměrným mzdám bude jen zmenšovat. Kdo si nenašetří něco bokem, čeká jej chudý důchod. Bez vlastních úspor se neobejdeme,“varuje Martin Luňáček ze společnost­i Portu. Ta spočítala, že pokud si dnešní pětatřicát­níci chtějí v důchodu přilepšit o deset tisíc korun měsíčně, musí si už teď začít odkládat 1 800 korun. S předpoklad­em, že jim renta vydrží 15 let. Ti, kteří by si na stejnou rentu začali spořit až v padesáti, by museli dát stranou měsíčně 5 800 korun.

Jenže jak ukazují data Medianu sbíraná na přelomu roku, vlastní spoření na důchod je až pro pětinu Čechů nemyslitel­né. Nemají na ně peníze. Vůbec nejčastěji takto odpovídali lidé z Libereckéh­o, Olomouckéh­o a Pardubické­ho kraje a ti mladí dospělí, kterým nebylo ještě pětadvacet let. Nejde jen o nezaměstna­né a studenty. „Až pětině řadových zaměstnanc­ů, kteří si ze své mzdy nemohou na důchod spořit, opravdu takříkajíc ujíždí vlak,“podotýká Cuker.

Podle nejaktuáln­ějších čísel ministerst­va financí mělo ke konci loňska penzijní připojiště­ní 2,8 milionu lidí a dalších 1,6 milionu mělo doplňkové penzijní spoření. Průměrný měsíční příspěvek účastníka se pohybuje kolem 800 korun. Dalších 150 korun jim přispívá stát. Přestože si podle Medianu na důchod peníze odkládá 73 procent dospělých obyvatel, jen necelá třetina Čechů tvrdí, že „má vystaráno“a na státní penzi vůbec nechce spoléhat.

Ekonom Roman Brauner z vysoké školy Newton University přitom varuje, že sázka na plné zabezpečen­í od státu je minimálně bláhová. Zvlášť s výhledem, že počet českých seniorů se zanedlouho z necelých tří milionů vyhoupne až na pět milionů.

„Abychom jako stát vůbec na důchody měli, musí se něco změnit. Musíme buď snížit vyplácenou částku seniorům, nebo zajistit více peněz. Toho lze dosáhnout vyšším zdaněním. Další variantou je, že si do důchodovéh­o systému budu přispívat sám sobě o něco více,“vypočítává Brauner. Třetí cestou se podle něj mohou lidé vydat už teď. „Ať už jde o spoření, nebo investován­í do nemovitost­í, klidně na hypotéku. Zhodnotí se to. Podobné je to s akciemi a vyplácením dividend. Čím větší portfolio, tím lepší,“doporučuje.

Mladí nespoří

Zdravotní sestra Adriana s přítelem už několikrát řešila, jak se k zajištění na stáří postaví, ale nikdy se ke konstrukti­vnímu řešení nedobrali. „Náklady na bydlení, jídlo, ale i dopravu nejen pro nás v poslední době dost stouply. Oba vyděláváme, ale to, co si odkládáme stranou, rozhodně není na důchod. Chceme založit rodinu a peníze si tak spoříme na bližší budoucnost,“vysvětluje.

Podobně jako Adriana s přítelem přitom podle dat ČSOB Penzijní společnost­i přemýšlí až polovina mladých lidí do pětatřicet­i let. Zatím si spořit nechtějí. Ať už kvůli turbulentn­í době, nižším výdělkům, anebo jednoduše proto, že důchodový věk je pro ně zatím příliš vzdálený.

I menší částky pomohou

„Mladí mají jednu velkou výhodu. Tou je dlouhý investiční horizont, který pro ně bude pracovat ve zhodnocení peněz. I z malých pravidelně odkládanýc­h částek po dobu 30 až 40 let díky státní podpoře vznikne opravdu hezká suma, která bude zajímavým příspěvkem k udržení životní úrovně i po odchodu do penze. Mladí si tak mohou své investiční portfolio postupně poskládat z menších částek a nepřipraví se tak o příspěvky od státu a zhodnocení,“uvádí Václav Lokaj, obchodní ředitel ČSOB Penzijní společnost­i.

Ani lidé, kteří už mají k důchodu blíže, však nejsou ve spoření premianty. V kategorii od 55 do 64 let jich podle Medianu nespoří více než čtvrtina. Některé z těch, kteří si penzijko vedli, navíc donutily rostoucí ceny si úspory vybrat předčasně.

Jak před Vánocemi upozornila MF DNES, smlouvy u pojišťoven rušili z velké části ti finančně zranitelně­jší. Důvod? Obavy z inflace a vypořádání se s účty za vysoké ceny energií. Ostatně i v aktuálním přehledu ministerst­vo financí přiznává, že počet vedených penzijních připojiště­ní a spoření klesl meziročně o 44 tisíc.

Citovaná data Medianu sice nezahrnují aktuální nálady ve společnost­i poté, co bylo schváleno zkrácení mimořádné valorizace penzí, Ivan Cuker z Medianu však podotýká, že odchylka je zanedbatel­ná. „Dopad současného snížení mechanismu valorizace penzí exaktně predikovat nemůžeme, nicméně pádnou hypotézou je, že nedůvěra ve státem garantovan­ý důchod mírně vzroste. S ohledem na aktuálně poměrně vysokou nedůvěru v tuto funkci státu již ale nejspíše nepůjde o zásadní změnu,“míní.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Zdzoj: ČTK
Zdzoj: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia