MF DNES

Končí muž z éry Havla, Klause i Zemana

- — Robert Oppelt

Ještě na začátku března prováděl vlivný prezidents­ký úředník Jan Novák novináře po Hradě a lánském zámku a popisoval, jaké má plány s oběma areály jako čerstvý ředitel Správy Pražského hradu. Teď je všechno jinak.

„Jan Novák dal svoji funkci ředitele Sekce administra­tivní KPR k dispozici vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Janě Vohralíkov­é,“uvedla včera prezidento­va mluvčí Eva Hromádková. Novák měl zároveň „v souvislost­i s dlouhodobý­m pobytem v zahraničí“požádat i o uvolnění z funkce ředitele Správy Pražského hradu. „Po vzájemné dohodě dojde k předání pracovní agendy a rozpracova­ných projektů,“dodala Hromádková.

V osobě Jana Nováka odchází z Hradu poslední z vlivných mužů éry Miloše Zemana a jediný, který se tvářil, že tam plánuje dál zůstat. A neodchází jeden úředník, ale vlastně hned dva. Novák měl totiž v posledních měsících na Hradě hned dvě funkce.

Spolu s Dalíkem

Od roku 2015 byl ředitelem administra­tivní sekce Kanceláře prezidenta republiky. Spadala pod něj oddělení bezpečnost­ního ředitele, odbor památkové péče, odbor spisové a archivní služby, personální oddělení a oddělení styku s veřejností. Od loňského října Novák navíc vedl Správu Pražského hradu poté, co tehdejší kancléř Vratislav Mynář odvolal z funkce dlouholeté­ho ředitele Ivo Velíška.

Novák byl vedením nejdřív jen pověřen, pak se ale přihlásil do výběrového řízení a Mynář jej v lednu do funkce jmenoval.

Zatímco média a veřejnost často řešily Zemanova poradce Martina Nejedlého nebo kancléře Mynáře, Novák unikal pozornosti. Na Hradě nebyl žádným nováčkem, začínal zde už za Václava Havla společně se spolužákem ze studií a pozdějším vlivným lobbistou Markem Dalíkem.

Na Hradě působil i za Václava Klause, pak se stal šéfem Úřadu vlády, kterému velel v době premiéra Mirka Topolánka, Petra Nečase i Jana Fischera. Pro toho pracoval i jako šéf jeho prezidents­ké kampaně.

Novák je považován za odborníka na bezpečnost­ní problemati­ku, působil i jako náměstek ředitele Národního bezpečnost­ního úřadu.

Nováka a jeho partnera exministra Gustava Slamečku zmínil expremiér Mirek Topolánek i v rozhovoru pro časopis Lui, který byl záminkou pro jeho konec v čele ODS. Slamečka je nyní velvyslanc­em v Jižní Koreji.

V poslední době byl spojován s některými odchody z Pražského hradu, kdy bez vysvětlení důvodů byli na konci působení kancléře Mynáře z hradu „odejiti“někteří dlouholetí zaměstnanc­i.

Po nástupu do SPH znovu otevřel obrazárnu, připravil nové prohlídkov­é okruhy a zasloužil se i o vznik muzea Řádu bílého lva.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hradní parta Miloš Zeman, Vratislav Mynář a Jan Novák (vpravo) při otevření částečně zrekonstru­ované restaurace Vikárka.
Foto: Petr Topič, MAFRA Hradní parta Miloš Zeman, Vratislav Mynář a Jan Novák (vpravo) při otevření částečně zrekonstru­ované restaurace Vikárka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia