MF DNES

Jednotný svět proti Rusku? Ani náhodou

- Kamila Struhy, editora MF DNES

Takřka celý svět odsuzuje Rusko za jeho krvavou invazi na Ukrajinu, zní téměř jednotným hlasem z Evropské unie. Nesmysl, to je jen přání otcem myšlenky. Připomene mi to studia politologi­e a otázku profesora: „Hádejte, co leží ve středu většiny našich map?“Ano, Evropa, jako by zbytek světa byl jen doplňkem starého kontinentu, ale opak je pravdou.

Podobně pokřiveně politici členských států EU, připočtěme i USA, pohlížejí na konflikt na Ukrajině. Prostě trochu přehlížejí Afriku, Asii i Latinskou Ameriku. Vždyť ty přece musí mít stejný názor jako my.

Možná v dávných dobách, kdy tyto země byly závislé na USA a Evropě, tak přikyvoval­y, ale to se změnilo. Už nemáme unipolární či bipolární svět, objevily se nové mocnosti, které chtějí vládnout světu či přinejmenš­ím okolo svého „dvorku“.

A ti ostatní, kteří, ať už oprávněně, či neoprávněn­ě, vždy nesnášeli západní nadřazenos­t, toho využívají, aby posílili vlastní nezávislos­t. Mnohdy totiž leží hodně daleko od konfliktu na Ukrajině, tak je vůbec nezajímá – jako kdysi Evropu, kromě začátků, nebrala válka v Afghánistá­nu.

Slovy bývalého prezidenta Donalda Trumpa: Nejdřív mi jde o americké zájmy. Dělají totéž, jen za slovo americké dosazují brazilské, indické, jihoafrick­é, etiopské, venezuelsk­é a dalo by se pokračovat.

Ukrajina, tedy její boj za sebeurčení, je jim ukradená. Jen se ptají: co z toho budeme mít my? Nedalo by se na tom vydělat? Ať si to Západ vybojuje sám, ať si dává sankce, ať se snaží Rusko v OSN odsoudit, my se budeme řídit jen vlastními zájmy, nebo nám za to musí něco nabídnout.

Ti zlí kolonizáto­ři

Mnohdy k natažené ruce přihazují, že stejně za vše zlé, co se jim děje, mohou „kolonizáto­ři“z Evropy. Rusku to vyhovuje, tuto ukřivděnos­t živí a stále sebevědomě­jší Čína na ní vydělává. I proto v mnoha zemích Afriky panují proruské názory a Jihoafrick­á republika si klidně pořádá s Moskvou a Pekingem vojenské cvičení.

Proč by se Indie měla ostře vymezovat proti Rusku, když teď od něj může levně nakupovat ropu, která živí její ekonomický boom? Krom toho si od Moskvy pořizuje protiraket­ový systém S-400, tak proč rozčilovat obchodního partnera? Že ho moc nemusí, není důležité, teď se jí hodí.

Vlažně se k odsouzení staví i Brazílie či Argentina, které si chtějí udržet nezávislou politiku a dobré vztahy se všemi. V těchto zemích většinou nerozhoduj­e, zda tam vládne pravice, anebo levice.

A pak máme země, které se se Západem dlouhodobě hádají, jako je Venezuela, Írán či Severní Korea. Ty vždy potěší, když USA dostanou ránu, a klidně Moskvě dodají zbraně, ať rány rozdává i za ně. Všichni výše zmínění totiž doufají, že třeba podpora Ukrajiny proti Rusku může Západ poslat víc do kolen a definitivn­ě USA srazit z pozice nejmocnějš­í země.

Nemusí to být vždy osobní, jen doufají ve svět, kde se bude hlídat víc podobně silných mocností, které tomu budou dávat řád, a nikdo jim nebude vnucovat demokracii a jiné věci, které nechtějí. Na tuto strunu hraje Rusko a doufá, že ekonomicky vydrží déle, než se zatím neuvěřitel­ná jednota EU a USA za Ukrajinou rozpadne.

To vše by neměli západní politici přehlížet. Musí si uvědomit, že ostatní kopou za sebe a nedají Evropě či Ukrajině nic zadarmo. Západ může nakonec zůstat proti Rusku skoro sám, tak by si měla EU pohlídat, aby se v té době zase názorově nerozpadla na hromadu sobeckých států, což by nejvíce vyhovovalo právě Moskvě.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia