MF DNES

Buď ano, nebo ne. Nečitelná prezidents­ká hra s důchody

- Zdeněk Koudelka ústavní právník, Masarykova univerzita

Prezident Petr Pavel podepsal snížení valorizace důchodů, byť byla přijata neústavním způsobem ve stavu legislativ­ní nouze a přestože snižuje již ze zákona vzniklé právo na konkrétní výši valorizace. Prezident o této neústavnos­ti ví a řekl, že podá návrh na zrušení zákona Ústavnímu soudu, pokud jej nepodají opoziční poslanci.

Pavel tímto postojem dal přednost vládě před ústavou, i když věrnost přísahal ústavě, ne vládě. A zákon podepsal 16. března na výročí vyhlášení Protektorá­tu Čechy a Morava v roce 1939, což připomíná podobně symbolické vypnutí vládě nepohodlný­ch webů před rokem na výročí nástupu totality 25. února 1948.

I prezident Václav Havel podepsal v roce 2002 zákon o soudech, jenž považoval za neústavní, a navrhl úspěšně zrušení jeho části Ústavnímu soudu. Ale situace nebyla stejná. Pro zákon o soudech tehdy hlasovaly všechny politické strany v Poslanecké sněmovně, proti byl jen jeden poslanec, Václav Krása. Havel zákon podepsal s tím, že jeho veto nemá šanci na úspěch, a podpis umožnil, aby byl zákon vyhlášen a on jej mohl rychle napadnout u Ústavního soudu. Navíc nesouhlasi­l jen s malou částí zákona o soudech.

Petr Pavel podepsal zákon, který obsahoval jen snížení důchodů, nic jiného, za jiné situace. I vláda uváděla, že musí být změna ve Sbírce zákonů nejpozději do 22. března, přitom byl vůči návrhu odpor celé opozice. Pavel mohl využitím své patnáctide­nní lhůty pro veto zabránit přijetí zákona, protože jeho lhůta pro veto končila až 24. března, kdy by již muselo být vydáno nařízení vlády o nesnížené valorizaci důchodů. Svým „nepodpisem“mohl snížení valorizace důchodů znemožnit.

Bývalí prezidenti Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman se vyznačoval­i postoji, se kterými sice mnozí nesouhlasi­li, ale oni byli čitelní. Prostě buď ANO, nebo NE. Vrcholným státníkům sluší názorová jednoznačn­ost.

Jak lze této hře s právem rozumět? Může soudce vynést rozsudek a zároveň říci, že jej považuje za špatný, takže se sám proti němu odvolá? Může úředník na úřadě podepsat nezákonné rozhodnutí s odvoláním na to, že si to vláda přeje z ekonomický­ch důvodů? Snad tento Pavlův postoj nepřeberou i jiné orgány, protože jinak lidé ztratí jakoukoli právní jistotu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia