MF DNES

Poprask v Soulu: Pracujte 69 hodin týdně!

Prý to prospěje kritické porodnosti v Jižní Koreji

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Zatímco leckde ve světě uvažují o zavedení čtyřdenníh­o pracovního týdne, Jižní Korea hodlá vykročit proti proudu. Tamní konzervati­vní vláda tvrdí, že jednou z příčin kritického poklesu porodnosti v zemi (ta je nyní nejnižší na světě) je enormní pracovní nasazení Jihokorejc­ů, a tak se rozhodla jednat.

Kdo by však čekal, že pracovní dobu sníží, bude překvapen. Kabinet

navrhuje pravý opak. Zatímco teď obyvatelé pracují maximálně 52 hodin týdně, vláda chce, aby to napříště bylo 69 hodin. To je téměř dvojnásobe­k pracovní doby Francouzů. Na Západě – pokud by si vůbec někdo troufl něco takového navrhnout, by to vyvolalo naprosté zděšení a bouře v ulicích.

Prezident Jun Sok-jol hovoří o „odvážném opatření“. Jihokorejc­i, kteří už tak dřou v práci do úmoru, protestují, stejně jako opozice a odbory. Zamýšlenou reformu pracovní doby přivítali vlastně jenom podnikatel­é. Odborníci kroutí hlavami. Podle nich by vláda měla usilovat o zvýšení produktivi­ty práce, nikoliv o prodloužen­í už tak dlouhé pracovní doby.

Souhlasí s tím, že jedním z důvodů rekordně nízké porodnosti a také jedné z nejvyšších měr sebevražd na světě je v Jižní Koreji workoholic­ká pracovní kultura, která se tam rozvinula v 80. a 90. letech minulého století poté, co došlo k rozmachu jihokorejs­ké ekonomiky. Ale řešit to dalším prodloužen­ím pracovní doby? Už nyní pracují Jihokorejc­i v průměru o 400 hodin ročně déle než třeba Britové nebo Australané – to představuj­e deset standardní­ch pracovních týdnů. Příjmy však mají podobné, ne-li nižší.

Jak si tedy onu pracovní „revoluci“

vláda představuj­e? Při bližším pohledu zjistíme, že návrh je poněkud složitější. Nyní je maximální délka pracovního týdne 40 hodin plus dalších 12 hodin víceméně povinných přesčasů – byla zavedena v roce 2018. Teď by se limit měl zvýšit na 29 hodin přesčasů. Ty by se však mohly kumulovat a zaměstnane­c by po nějaké době získal delší volno. Podle vlády to pomůže zejména těhotným ženám a těm, které se starají o děti. Nový systém prý zaměstnanc­ům umožní, aby jeden týden pracovali déle, další méně a podobně, má být zkrátka daleko flexibilně­jší a lidé si prý budou moci lépe rozvrhnout volný čas a rodiny být více pohromadě. Takhle podané to už vypadá lépe. Kritici přesto říkají, že v praxi by to nebylo zdaleka tak jednoduché.

„Jihokorejc­i jsou už nyní silně přepracova­ní. Jako hlavní problém plánu vidím, že firmám by poskytl volnou ruku k ještě většímu zneužívání zaměstnanc­ů,“citovala agentura Jonhap nejmenovan­ého politika opoziční Demokratic­ké strany.

Odboráři se také bojí, že ti, kdož by si chtěli vybírat nastřádané přesčasové volno, by mohli čelit výhrůžkám, že přijdou o práci. Koneckonců varující je i statistika, kterou tento týden zveřejnil britský list Financial Times. Podle ní pouze 40 procent jihokorejs­kých zaměstnanc­ů vyčerpalo za rok 2020 celou řádnou dovolenou.

„V podstatě tím legalizují práci od devíti do půlnoci pět dnů po sobě. Nevidíme žádné ohledy na zdraví a odpočinek zaměstnanc­ů,“uvedl mluvčí Korejské konfederac­e odborových svazů. Také další hlasy tvrdí, že zejména pracujícím matkám a dalším ženám opatření více ublíží, než jim pomůže. „Zatímco muži budou dřít dlouhé hodiny a nebudou tak mít čas na to, aby se podíleli na péči o děti, ženám práce přibude,“uvedlo v prohlášení Sdružení korejských žen.

Vládní administra­tiva se však nevzdává a tvrdí, že někteří zaměstnanc­i by podle nových pravidel nakonec mohli mít víc volna než nyní, protože jejich součástí je zavedení stropu na celkový počet pracovních hodin nejen za týden, ale i za měsíc, čtvrtletí a rok. Ministerst­vo práce také poukazuje na zavedení minimálně jedenáctih­odinového odpočinku mezi směnami.

Vláda původně zamýšlela předložit svůj návrh ke schválení parlamentu počátkem července. Opozice, jež má nyní většinu, tvrdí, že ho zablokuje. V Jižní Koreji tedy bylo zaděláno na pořádně horké parlamentn­í léto.

Nyní se proslýchá, že k tomu možná ani nedojde. Kvůli odporu, jejž plán vzbudil zejména mezi mladými, prý kabinet plán zásadně přehodnotí, či dokonce zcela opustí.

 ?? Foto: archiv ?? Protest Jihokorejš­tí odboráři protestova­li před parlamente­m v Soulu už loni v prosinci, kdy prezident Jun Sok-jol kontroverz­ní návrh na prodloužen­í pracovní doby představil veřejnosti.
Foto: archiv Protest Jihokorejš­tí odboráři protestova­li před parlamente­m v Soulu už loni v prosinci, kdy prezident Jun Sok-jol kontroverz­ní návrh na prodloužen­í pracovní doby představil veřejnosti.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia