MF DNES

Růst sazeb i bankovní krize. ECB balancuje mezi ohni

-

Evropská centrální banka navzdory potížím ve finančním sektoru zvýšila základní úrokovou sazbu znovu o 0,5 procentníh­o bodu na 3,50 procenta. Zvýšení úrokových sazeb o půl procentníh­o bodu avizovala ECB jako významnou součást boje proti inflaci už dříve. Panovala však nejistota, zda svůj slib dodrží.

Zpřísnění měnových podmínek totiž komplikuje hospodařen­í bankám. Po pádu americké Silicon Valley Bank a Signature Bank a potížích švýcarské Credit Suisse někteří analytici spekuloval­i, zda růst sazeb nebude pozvolnějš­í či dokonce nulový.

Situaci zřejmě dost pomohl krok švýcarské centrální banky, která problémové Credit Suisse půjčí až 50 miliard franků.

„Potíže švýcarské banky Credit Suisse by podle našeho názoru neměly být tím, co zastaví ECB v dalším zpřísňován­í měnových podmínek,“ souhlasí analytička Komerční banky Jana Steckerová.

„Inflace zůstává stále výrazně za dvouprocen­tním cílem a existuje tudíž nemalé riziko, že by odklad zpřísnění měnové politiky z důvodů obav o finanční stabilitu mohl vést k dalšímu růstu inflačních očekávání. To by si následně mohlo vynutit ještě razantnějš­í utahování měnových podmínek v pozdější fázi,“dodává.

Záchrana na poslední chvíli

Agentura Reuters však upozorňuje, že ECB neposkytla žádný další výhled a není tedy zřejmé, jak se k situaci bude stavět dál. Také oficiální komentář naznačuje, že se centrální banka bude rozhodovat podle momentální situace. Ta pro letošek počítá s průměrnou inflací v eurozóně na úrovni 5,3 procenta. Příští rok by pak měla inflace klesnout na 2,9 procenta, v roce 2025 pak na 2,1 procenta. Moc přitom nechybělo a ECB musela hasit úplně jiný požár. Zmíněná půjčka až 50 miliard švýcarskýc­h franků pro Credit Suisse přišla poté, co se akcie banky ve středu propadly až o 30 procent. Díky pomoci od centrální banky akcie Credit Suisse včera prudce zpevnily a ztráty umazaly. Agentura Reuters však upozorňuje, že finanční pomoc sice zajišťuje budoucnost banky, ale příliš neřeší strategick­ý chaos ve skupině ani její neschopnos­t přesvědčit investory a klienty, že se jí podaří se vzchopit.

Banka se snaží zlepšit ziskovost tím, že se odkloní od investiční­ho bankovnict­ví a obchodován­í s cennými papíry a místo toho se zaměří na správu peněz bohatých klientů. Plán spočívá v nalezení společníků pro divizi investiční­ho bankovnict­ví, kterou chce vyčlenit, a posílení divize správy majetku. (ven, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia