MF DNES

Ruská agrese srazila Škodě zisk o polovinu

- — Tomáš Cafourek

Ukončení výroby aut a jejich prodeje v Rusku srazilo skupině Škoda Auto loni zisk po zdanění na 415 milionů eur, v přepočtu tedy 9,9 miliardy korun. Rok předtím skončil její hospodářsk­ý výsledek se ziskem 876 milionů eur. Celosvětov­ě prodala Škodovka 731 300 vozů, o zhruba sedmnáct procent osobních aut méně.

Škoda Auto Group je v rámci německého koncernu zodpovědná za aktivity Volkswagen­u v Rusku. „Po vypuknutí války zastavila společnost Volkswagen Russia výrobu, nicméně zaměstnanc­i ve výrobním závodu v Kaluze zůstali zaměstnáni a mzdy jim byly vypláceny po celou dobu pozastaven­í výrobní činnosti,“uvedl předseda představen­stva Škody Auto Klaus Zellmer.

Celkem tak Škodě výpadek ve výrobě a v prodejích přinesl také výpadek příjmů ve výši 700 milionů eur, tedy zhruba 17 miliard korun. Podobně jako jiné evropské automobilk­y se Škoda snaží svoje obchodní aktivity v Rusku prodat. „Jsme v závěrečné fázi této transakce, ale nemohu zacházet do podrobnost­í, uvedl Zellmer. Celkem v Rusku prodala skupina 18 299 vozů ve srovnání s více než 90 tisíci v roce 2021.

Rusko však není zdaleka jediné, kde se prodeje aut této značky propadly. Pokračoval rovněž prodejní sešup v Číně, který během dvou let tuto zemi srazil z jedničky na šestou příčku. Celkem zde automobilk­a prodala 44 600 vozů (zhruba stejně jako v Polsku). O rok předtím to bylo přes 70 tisíc a v roce 2020 dokonce 173 tisíc vozidel.

Další citelný propad zaznamenal­a Škodovka i v Nizozemsku. Tam meziročně přišla zhruba o čtvrtinu obchodů, což je srovnateln­é s prodejními čísly Turecka. V Česku Škoda prodala 71 tisíc osobních aut. Novým trhem, kam od července bude Škodovka dodávat auta, je stomiliono­vý Vietnam. Do něj by chtěla ročně dodávat zhruba 40 tisíc nových vozů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia