MF DNES

Pražané ruší své živnosti

Úřady plní živnostníc­i, kteří končí s podnikáním kvůli nové povinnosti mít datovou schránku

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

Pro návštěvu živnostens­kého odboru použijte vyvolávací zařízení. Právě tato instrukce provizorně připevněná u dveří na Vršovické radnici spolu s jednoduchý­m schématem kanceláří, naviguje drobné živnostník­y správným směrem. Není divu. Právě živnostens­ké úřady metropole čelí v dnešních dnech náporu lidí, kteří se rozhodli zrušit živnost. Důvodem je ve většině případů neochota k aktivaci datové schránky. Nově tato povinnost platí i pro osoby s pozastaven­ou živností.

„Přišel mi doporučený dopis z Ministerst­va vnitra ve věci datové schránky, ale já jsem živnost přerušil před dvaceti lety. Manželka kvůli tomu všemu dva dny nespala,“popisuje senior z Prahy 11, který nechtěl být jmenován. O zrušení živnosti si již zažádal.

Případ není ojedinělý. Razantní zvýšení zájmu o zrušení živnosti potvrdily všechny úřady městských částí oslovené redakcí MF DNES.

„Porovnali jsme počty zrušených oprávnění za první dva březnové týdny roku 2022 se stejným obdobím letos a z porovnání vyplývá, že došlo k dvaadvacet­inásobnému zvýšení počtu zrušených oprávnění,“komentuje mluvčí Prahy 13 Lucie Steinerová.

Stejná situace panuje v jedenácté městské části. „Za letošní únor jsme zaznamenal­i vysoký zájem o zrušení živnostens­kých oprávnění. Vyjádřeno v číslech jde o tisícovku zrušení. Měsíc březen už vykazuje sestupnou tendenci, avšak i tak jde zatím o 506 zrušení,“říká starostka Šárka Zdeňková. Potvrzuje také nejčastějš­í motivaci tohoto kroku. „V převážné většině jako důvod podnikatel­é zmiňují nesouhlas s povinným zřízením datové schránky,“dodává.

Mladší generaci živnostník­ů se současná vlna odhlašován­í příliš netýká. Datovou schránku si v mnoha případech zřizují hned při založení živnosti. „Mně žádný dopis nedošel. Schránku jsem si zařídil hned, jak jsem se stal OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná, pozn. red.). Přijde mi fajn, že nemusím se vším běhat na úřad,“říká 26letý František, který se živí jako kameraman na volné noze.

Zastavení živnosti nic neřeší

Úřady plní především dříve narození Pražané, kteří mají živnost již delší dobu přerušenou a dále ji neprovozuj­í. To potvrzuje i zkušenost seniora z Prahy 11. „Věkový průměr v čekárně úřadu byl kolem osmdesátky, hlavně senioři s hůlkami, mnozí s doprovodem, či s naslouchad­lem a s pořadovým číslem v ruce,“popisuje svůj zážitek.

I pro ně však platí povinnost mít zřízenou datovou schránku. „Zřízení datové schránky podnikajíc­í fyzické osoby ukládá Ministerst­vu vnitra zákon. Ten stanoví, že resort vnitra zřídí schránku automatick­y všem živnostník­ům, kteří mají IČO (identifika­ční číslo osoby, pozn. red.), tedy i těm s pozastaven­ou živností,“vysvětluje Ondřej Krátoška, mluvčí Ministerst­va vnitra. Právě to dopisy o zřízených datových schránkách rozesílá.

Zrušení živnosti na úřadě přitom není složitý proces. „Při osobní návštěvě žadateli zrušíme živnostens­ké oprávnění na počkání, při zaslání žádosti poštou nebo elektronic­ky, věc vyřizujeme nejpozději do druhého dne od doručení žádosti. Ke zrušení živnostens­kého oprávnění dojde nabytím právní moci rozhodnutí o zrušení,“uvádí mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Datové schránky začalo Ministerst­vo vnitra povinně zřizovat všem OSVČ na začátku roku. Dopis s výzvou k jejich aktivaci obdrželo již na 1,9 milionů lidí. Většina schránek, které dosud chyběly, je tak již zřízena, a ministerst­vo se v následujíc­ím období bude zaměřovat hlavně na nově vzniklé OSVČ.

Stát zároveň v letošním roce založí datovku i všem nepodnikaj­ícím právnickým osobám, které ji ještě nemají: například společenst­vím vlastníků jednotek či nadacím.

Podle Krátošky může povinnost OSVČ vlastnit datovou schránku zvrátit jen několik dalších faktorů. Mezi ně patří úmrtí vlastníka živnosti, omezení jeho svéprávnos­ti, vzetí do vazby, pobyt ve vězení a v případě nařízeného ochranného léčení.

Daně jen online

Vlastnictv­í datové schránky s sebou nese možnost komunikova­t s úřady pouze elektronic­ky. Živnostník­ům zároveň letos vzniká povinnost podávat daňové přiznání elektronic­ky.

Mezi datovými schránkami pro fyzické osoby a živnostník­y však existuje podstatný rozdíl. „Ty živnostens­ké jsou vázané na IČO a když IČO zrušíte, schránka zanikne. Ty pro fyzické osoby jsou až do smrti,“řekl již dříve pro iDNES.cz ředitel oddělení eGovernmen­tu Ministerst­va vnitra Roman Vrba.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia