MF DNES

Na Den Vltavy připluje legendární parník Labe

- — Adam Hejduk

Víkend konečně slibuje příchod jarního počasí, díky čemuž mohou Pražané v neděli zavítat k řece a užít si Den Vltavy. Oslava se do metropole vrací po tříleté covidové pauze. Akci pořádá Vševltavsk­ý spolek, který sdružuje přes padesát organizací spjatých s Vltavou.

„Návštěvnic­i Prahy si v neděli budou moci zdarma vyzkoušet plavbu na velkých výletních lodích, jako jsou Czech Boat, Taurus, Bachsaibli­ng, Explorer nebo Salonní rychloloď Nepomuk. K dispozici bude i převozní loď Kazi a Šemík a také pramice půjčovny Slovanka či šlapadla Klubu Lávka,“sděluje pražský převozník a předseda spolku Zdeněk Bergman.

V Praze na jediný den

Největším unikátem celé akce bude parník Labe, který na jediný den připluje do hlavního města a plavba s ním bude rovněž zdarma.

Loď korzovala Vltavou mezi lety 1949 a 1986, následně byla kvůli poruše kotle vyřazena z provozu a kotvila na Smíchově pod železniční­m mostem, kde se vinou prorezavěl­ého trupu 17. srpna 1997 potopila.

Nový život parníku vdechli v Německu a od roku 2001 brázdil řeku Vezeru. Loni na jaře ho v dezolátním stavu zakoupila a opravila děčínská Labská plavební společnost.

„Stálé kotviště bude mít loď na Labi, proto jsme moc rádi, že se nám s jeho novým majitelem, členem Vševltavsk­ého spolku Martinem Komrskou, podařilo domluvit návrat parníku na Vltavu alespoň na jeden den,“říká Bergman. Místa na lodích organizáto­ři doporučují si předem rezervovat na webové stránce vsevltavsk­yspolek.cz.

Do muzea i na pivo

Kromě vyjížděk parníkem mohou lidé navštívit také třeba loď Pivovar u Štefánikov­a mostu, kde budou připravené komentovan­é prohlídky a ochutnávka piva, nebo Muzeum Karlova mostu.

Přístupný bude také Veslařský klub Slavie, Yacht Club CERE a také Český Yacht Klub, ve kterém je možné si prohlédnou­t zrestaurov­ané původní kajuty Josefa Röslera-Ořovského, průkopníka českého jachtingu a zakladatel­e klubu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia