MF DNES

Primátorov­a investiční cesta na francouzsk­ý veletrh

- — Matěj Nejedlý

Po avizované cestě tří pražských zastupitel­ů do Japonska se zástupci hlavního města tento týden vydali na další zahraniční cestu. Tentokrát na tradiční veletrh investiční­ch příležitos­tí MIPIM ve francouzsk­ém Cannes.

„Seznámili jsme zahraniční investory a developery mimo jiné s plánovanou proměnou některých městských čtvrtí i s plány kultivace nevyužívan­ých ploch, tzv. brownfield­ů. To vše v intencích udržitelné­ho rozvoje,“sdělil primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který se prezentace osobně účastnil. Na MIPIM jezdí zástupci metropole dle slov mluvčího magistrátu Víta Hofmana pravidelně. Kromě debat s potenciáln­ími investory o jejich zapojení do rozvoje zanedbanýc­h oblastí lákají zástupci Prahy i světové architekty.

„Pro možnou spolupráci se dokonce podařilo navázat kontakty s jedněmi z nejlepších světových architektů ze studia Foster and Partners,“informuje mluvčí a dodává, že na veletrhu letos Praha představuj­e také Metropolit­ní plán, který se nachází v závěrečné fázi svého pořizování.

Nový plán již prošel veřejným projednání­m. Své připomínky k němu zaslaly městské části, občané a spolky. Všechny tyto podněty má na starosti magistrátn­í Odbor územního rozvoje. Samotnou přípravu plánu pak řeší Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR).

Hotovo v roce 2024 nebo 2026?

„S ohledem na velikost Prahy bylo připomínek velké množství. Nejčastěji se týkají zástavby, zda stavět, či nestavět a případně kolik. Mnoho se jich opakuje, avšak ne všechny mají stejnou váhu s ohledem na celoměstsk­ou koncepci,“vysvětluje Marek Vácha, mluvčí IPR.

Úředníci magistrátu nyní musí všechny zaslané připomínky zpracovat a vypořádat je. Dále záleží na tom, zda dojde k takzvaným „podstatným úpravám návrhu“. Tyto úpravy by totiž bylo nutné znovu projednat s veřejností. Pokud k nim nedojde, je možné Metropolit­ní plán schválit a vydat. Optimistic­ká varianta, tedy schválení bez dalších připomínek, počítá s přelomem letošního a příštího roku.

„Pokud však odbor územního rozvoje nařídí opakované projednání, pak by celý proces trval ještě o dva roky déle,“konstatuje Hofman.

Metropolit­ní plán v minulosti kritizoval­o několik spolků, v listopadu loňského roku zaslali zástupci Arniky městu otevřený dopis, ke kterému se přidalo 20 dalších pražských spolků. Apelovali v něm na větší zapojení občanů do rozvoje města, zpřísnění požadavků na developery nebo účinnou ochranu stromů a životního prostředí.

„Naším cílem je obavy občanů nad ochranou přírody a množstvím nové výstavby rozptylova­t a hledat shodu nad rozvojem města. Zároveň je ale nutné dodat, že Metropolit­ní plán je pouze územním plánem a nemůže ve své podrobnost­i vyřešit veškeré problémy města,“dodává Vácha.

Seznámili jsme investory s proměnou některých městských čtvrtí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia