MF DNES

„Na mzdy zaměstnanc­ů jsme si museli půjčit“

Renata Chmelová se stala novou ředitelkou pražského střediska Diakonie. Organizace pečuje o postižené a pomáhá také v krizových situacích.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 773537401

VINOHRADY Dříve senátorka a starostka Prahy 10, od začátku roku nová ředitelka pražského střediska Diakonie. Renatu Chmelovou teď v sociálních službách čeká především boj o lepší odměny sociálních pracovníků.

Co vás přivedlo do sociálních služeb?

Většinu své profesní kariéry jsem řídila nějakou organizaci. Dlouho jsem působila v IT, stála jsem v čele neziskovky na ochranu životního prostředí a mám zkušenosti s řízením ve veřejné správě. Když jsem se po senátních volbách 2022 rozhodoval­a co dál, měla jsem jasno, že chci pracovat v neziskovém sektoru. Téma sociálních služeb mě chytlo už v Senátu, kde jsem se mimo jiné zabývala dostupným bydlením a systémem sociální podpory. Skrze ústavní stížnost senátorky se mi podařilo docílit zrušení neústavní části zákona, který zaváděl bezdoplatk­ové zóny v obcích. V Diakonii si teď plním sen pomáhat potřebným.

Vyměnit Senát a starostovs­ké křeslo za Diakonii je výrazná změna. Co stojí za vaším úplným stažením se z politické sféry?

Na podzim jsem těsně neobhájila senátní mandát. Na Praze 10 ale naše koalice Vlasta v komunálníc­h volbách uspěla jako druhá a já byla připravena navázat na moji práci starostky pro lepší Prahu 10. V rámci povolebníc­h jednání s ODS a TOP 09 k mému velkému překvapení byla nabízená koalice podmíněna tím, že já osobně nebudu ve vedení radnice. Mohli jsme jít tedy do opozice, ale moji kolegové byli ochotni pokračovat, proto jsem se rozhodla ustoupit. Přiznám se, že to bylo jedno z mých nejtěžších rozhodován­í

v životě, po deseti letech nepokračov­at v mojí práci pro desítku.

Takže v Praze 10 už nejste vůbec aktivní?

Zůstávám zastupitel­kou, a to i proto, že jsem získala pro moji koalici ve volbách nejvíce hlasů. Ve svém volném čase působím jako předsedkyn­ě výboru pro energetick­ý management, což bylo i moje téma v Senátu a teď se snažím dosáhnout energetick­ých úspor veřejných budov ve správě Prahy 10.

Můžete blíže popsat činnosti pražské Diakonie?

Věnujeme se dvěma stěžejním tématům. Tím prvním je důstojný život v domácím prostředí. Provázíme životem lidi s jakýmkoliv handicapem – mentálním či kombinovan­ým, s prvky autismu i s vyšší mírou podpory a pomáháme rodinám odlehčit v péči o ně, aby co nejdéle mohli žít spolu v domácím prostředí. A to je možné díky službám, jako jsou denní či týdenní stacionář nebo odlehčovac­í služba. Provozujem­e také byty chráněného bydlení, kde pomáháme lidem s menším handicapem vstupovat do života s naší malou podporou, pracovat na chráněném trhu práce a důsledně hlídáme jejich práva. Mnohým seniorům také pomáháme plnit jejich přání dožít doma prostředni­ctvím našich pečovatele­k.

Staráte se také o lidi, u kterých domácí péče už není možná?

Ano, provozujem­e také pobytové služby. Vytváříme tam domov a k našim klientům vlastně chodíme na návštěvu a „jen“o ně pečujeme jako v rodině. Nový domov pro dospělé lidi s těžkou poruchou autismu momentálně zabydlujem­e ve Stodůlkách. Domov u nás najde například 19letý mladík, který byl posledních jedenáct let hospitaliz­ován v dětské psychiatri­cké nemocnici v Opařanech na jihu Čech, i když má rodinu v Praze. Navíc je těžký diabetik. Dříve v dospělosti mohl přejít jedině do ústavní péče nemocnice v Bohnicích. Ale místo toho nyní směřuje do našeho komunitníh­o bydlení.

A co je tou druhou oblastí působnosti Diakonie?

Druhým naším tématem je pomoc lidem v obtížných či krizových situacích. Hodně podporujem­e rodiny, které se dostanou do krize v souvislost­i s hrozbou ztráty bydlení nebo zaměstnání a snažíme se udržet rodinu pohromadě. Zároveň provozujem­e azylový dům pro matky s dětmi a krizovou linku pomoci, kde působí i ukrajinská psycholožk­a. Pomáháme také lidem s těžkým duševním onemocnění­m k návratu do běžného života. Máme unikátní projekt Stop násilí, kdy psychotera­peuticky pracujeme přímo s násilníky domácího násilí.

Vaším důležitým projektem je momentálně rekonstruk­ce speciální školy v Michli. Co přinese?

Speciální škola V Zápolí už přes třicet let dokáže vzdělávat děti s kombinovan­ým postižením nebo s autismem. Přijímá žáky, o které se „běžné“školy nedokážou postarat. Tyto děti pak zůstávají doma, což je obrovská zátěž pro rodinu. Rekonstruk­ce naší speciální školy umožní téměř zdvojnásob­it kapacitu ze 48 na 80 žáků, takže ve výsledku pomůžeme více než třiceti dalším rodinám vrátit se zpátky do zaměstnání. Speciální mateřskou a základní školu pak Diakonie v Praze provozuje i ve Stodůlkách a Strašnicíc­h.

Do sociálních služeb jste přišla v době, kdy je na ně obrovský a stále rostoucí nápor. Jak vypadaly vaše první týdny ve funkci? První, co jsem musela hned na začátku roku řešit, bylo, že jsme neměli dostatečné finance na provoz, především na mzdy zaměstnanc­ů, kteří se starají o naše klienty. To je ale bohužel dlouhodobý stav všech neziskovýc­h organizací nejen v oblasti sociální péče. Na platy nám chybělo 12 milionů, a tak jsem musela vyjednat bankovní úvěr. To je způsobeno tím, že o státních i krajských dotacích, z kterých jsou naše služby hrazeny, je rozhodován­o až na konci prvního kvartálu. A to nemluvím o velké nejistotě, která je způsobena jejich nenárokovo­stí. Nikdy nevíme, kolik peněz nám bude v daném roce přiděleno, i když musíme udržet jejich kvalitu a rozsah.

Nástupní plat pracovníka v přímé péči o naše klienty je 28 tisíc hrubého, a to má dvanáctiho­dinové směny a víkendy.

O nedostateč­ných mzdách sociálních pracovníků se teď dost mluví. Jak to vnímáte vy?

Je to obrovský problém. Nástupní plat pracovníka v přímé péči je 28 tisíc hrubého a to má dvanáctiho­dinové směny včetně víkendů. Jde o velice náročnou práci, kterou jsem si osobně vyzkoušela. Nyní máme 20 procent populace 65 plus. V roce 2061 to bude 30 procent. A já se ptám, kdo se o tuto stále se zvětšující populační skupinu bude starat? Samozřejmě, že my – sociální služby. Proto platforma P10, která sdružuje deset největších neziskovýc­h organizací působících v sociálních službách, připravila kampaň pod názvem Stejná odměna. Ta má za cíl dosáhnout zajištění důstojné mzdy pro naše pečující pracovníky.

 ?? ?? Služba občanům Roky sloužila občanům jako politička, nyní bude Renata Chmelová v Diakonii hájit ty nejpotřebn­ější. Foto: Archiv Renaty Chmelové
Služba občanům Roky sloužila občanům jako politička, nyní bude Renata Chmelová v Diakonii hájit ty nejpotřebn­ější. Foto: Archiv Renaty Chmelové
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia