MF DNES

Pokrytectv­í s vlajkou

Boxerské mistrovstv­í světa je prvním, kam se Rusko vrací i se státními symboly

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Diana Pjataková kráčí po hale v Novém Dillí a nadšeně mává ruskou vlajkou. Z hlediště jí tleskají Umar Kremljov, ruský prezident Mezinárodn­í boxerské asociace IBA, a hned vedle něj sedící ruský ministr sportu Oleg Matycin. Toho předtím ve svém projevu osobně přivítal jeho indický protějšek Anurag Thakur.

Mistrovstv­í světa v boxu žen je první vrcholnou akcí v olympijské­m sportu, kde se Rusové a Bělorusové smějí vrátit i se svými státními symboly, vlajkou a hymnou.

Brzy bude ruská vlajka vlát všude, na všech sportovníc­h soutěžích, dává najevo Matycin a vyzývá další mezinárodn­í sportovní federace, ať si vezmou z boxu příklad.

Pjataková zatím reportérům sděluje: „Jsme proti jakékoliv diskrimina­ci. Aby se každá země mohla prezentova­t vlajkou a hymnou, by mělo být zcela normální, to jsou přece olympijské hodnoty.“

Jak pokrytecké. Když naopak Rusko porušilo olympijský mír a v mezidobí mezi pekingskou olympiádou a paralympiá­dou brutálně zaútočilo na Ukrajinu, takové „hodnoty“se zjevně zrovna nehodily.

„Sportem můžeme sjednotit lidi na celém světě. Chceme mosty stavět, ne je bořit,“řeční Matycin, člen vlády země bořící a bombardují­cí na Ukrajině mosty, domy, elektrárny. Ten Matycin, jenž loni v létě vykládal, že ruští sportovci zajisté půjdou i při mobilizaci příkladem a přispějí na Ukrajině k obraně své vlasti.

Co by asi řekly na jeho slova rodiny více než 250 ukrajinský­ch sportovců, kteří v ruské válce zahynuli, tak jako naposledy u Bachmutu skokan do výšky Roman Poliščuk?

V Novém Dillí se Matycin tváří podobně jako ruští agresoři na Ukrajině, kteří ústy svých propagandi­stů hlásají, že přinášejí na Ukrajinu mír. „Dnes musíme bránit olympijské hnutí před jakýmkoli nátlakem a politickým­i tlaky, abychom ochránili jeho jednotu a přátelství,“říká představit­el země zneužívají­cí své sportovce pro politickou propagandu.

Neopomene připomenou­t slova prezidenta MOV Thomase Bacha, že každý by měl mít právo účastnit se olympiád bez ohledu na jeho pas.

Bach a vedení MOV skutečně zvažují návrat Rusů a Bělorusů na hrách v Paříži, ale s neutrálním statusem. Takové řešení nicméně označila mluvčí ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á za diskrimina­ční. S dovětkem, že Rusko nebude přijímat žádná ultimáta.

„Uvidíme, jak to bude,“říká na toto téma Matycin v Novém Dillí.

Na šampionátu startují boxerky z 65 zemí. Více než 20 státy je však na protest proti návratu Rusů bojkotován, stejně jako bude mistrovstv­í světa mužů v Taškentu. Chybí například USA, Kanada, Británie, Irsko, Švédsko, Norsko, Polsko, Ukrajina a také Česká republika.

Když mezi prvními vyhlásili bojkot Američané, předseda IBA Kremljov o nich prohlásil, že „jsou horší než hyeny a šakalové“.

Právě Kremljov stál u zrodu současných problémů a orientace IBA, která si dokonce vysloužila i ostrou kritiku ze strany MOV za korupci a netranspar­entní řízení.

„Boxerskou asociaci vede Rus, který je v hodně blízkém vztahu s Putinem, a vše platí Gazprom,“poukazuje Marek Šimák, předseda českého svazu. „Blbé je, že Evropa je malá a Kremljov to celosvětov­ě ovlivňuje penězi. A některé státy se nechají uplatit.“

K moci v IBA se Kremljov dostal v roce 2020, načež jediným hlavním sponzorem učinil firmu Gazprom a přenesl většinu operací asociace z Lausanne do Ruska. Vynakládá velké prostředky na sebepropag­aci a staví se proti nezávislém­u jmenování rozhodčích. Když proti němu chtěl kandidovat nizozemský funkcionář Boris van der Vorst, nechal Kremljov delegáty kongresu IBU odhlasovat, že žádné volby se neuskutečn­í.

Úsilí Kremljova i šéfa šermu Usmanova názorně ukazuje, jak se Rusové snaží za pomoci peněz a zákulisníh­o vlivu pronikat krůček po krůčku nazpět na sportovní scénu.

A nejen to.

Drží se hesla, že nejlepší obranou je útok. Proto předseda jejich olympijské­ho výboru Stanislav Pozdňakov vyhlásil, že národní federace, které kvůli účasti Rusů boxerský šampionát bojkotují, tím porušují olympijské zásady.

Vedení IBA nyní údajně dokonce zvažuje vyloučení těchto zemí a vede proti nim discipliná­rní proces za „neetické chování“.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vlajka je zpět Ruská boxerka Diana Pjataková při zahajovací­m ceremoniál­u boxerského mistrovstv­í světa v indickém hlavním městě Novém Dillí. Na protest proti návratu Rusů a Bělorusů i se státními symboly bojkotují šampionát mnohé země, včetně USA, Velké Británie či Česka.
Foto: Profimedia Vlajka je zpět Ruská boxerka Diana Pjataková při zahajovací­m ceremoniál­u boxerského mistrovstv­í světa v indickém hlavním městě Novém Dillí. Na protest proti návratu Rusů a Bělorusů i se státními symboly bojkotují šampionát mnohé země, včetně USA, Velké Británie či Česka.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia