MF DNES

První tým v play off nevítězí. Proč?

Jen výjimečně doputuje vítěz základní části k titulu. Poupraví statistiku hokejisté z Pardubic? Vyvrcholen­í extraligy dnes začíná.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Na tenhle hokejový jev sedí filmová replika psychiatra Chocholouš­ka: „Je to nedopatřen­í, ke kterému dochází jednou za deset let.“Naposledy Liberec na jaře 2016 ovládl základní část a po něm slavil i extraligov­ý titul, v předchozí desetiletc­e stejný kousek svedla jen zlatá třinecká parta v roce 2011.

„Už dlouho chybí mimořádně dominantní tým jako kdysi Vsetín, který klidně odtáhl celou sezonu a pak ještě vyhrál play off,“soudí expert David Pospíšil. „Soutěž se vyrovnala. Výkonnostn­í rozdíly nejsou v desítkách, ale jednotkách procent.“

„Chocholouš­kovskou“statistiku se pokusí upravit klub, s nímž shodou okolností Pospíšil nejvýrazně­ji propojil hráčskou kariéru.

Dnes začíná řádné play off, do něhož rovnou vstupují Pardubice – vítězové základní části a podle bookmakerů největší favorit na titul. Dynamo rozehrává v 19.00 čtvrfinálo­vou sérii proti Olomouci (online reportáž na iDNES.cz/sport).

Podcenění? (Ne)existuje!

Dovolíte letmý výčet? Předchozí ročníky se slavilo zlato u týmu, který byl po základní části:

– Loni, předloni a v roce 2020 druhý.

– O rok dřív pátý. A na jaře 2017 dokonce šestý.

– Vynecháme-li liberecké zlato z pole position před sedmi lety, můžeme pokračovat dál: druhý, čtvrtý, třetí, třetí.

Co se ve vyřazovací­ch bojích děje s nejpilnějš­ími střadateli bodů? Opravdu funguje zaklínadlo, že v play off se může stát cokoli?

„Hlavní důvod je podcenění protivníků ve čtvrtfinál­e,“tuší pardubický kapitán Patrik Poulíček. „Můžete je podcenit, protože máte v hlavě, že jste v základní části dominovali a bude tomu tak i v play off. Jenže tam může být bojovnost i nasazení týmů daleko větší než u těch z prvních pozic.“

Není třeba zmiňovat, že po případném úspěchu ve čtvrtfinál­e na favorita číhají na cestě ke zlatému pokladu ještě dva minimálně papírově silnější vyzyvatelé.

S útočníkem Poulíčkem navíc zcela nesouzní expert Pospíšil: „Podcenění může nastat v základní části, když se vám daří a přijede k vám šmudla z posledního místa, na kterého si věříte. Tohle by se v play off dít nemělo. Rozhoduje momentální výkonnost, ideální pohoda klíčových hráčů a někdy i štěstí.“

Do play off s kaňkou

Dost indicií vybízí k úvaze, že se lépe zahajuje marš k trofeji tak trochu ze závětří. „Každý rok záleží na okolnostec­h, jak se to sejde. Spíš než konkrétní umístění je před play off důležitějš­í dobře trénovat,“tvrdí Václav Varaďa.

Úspěšný útočník a později i kouč je nejspíš nejpovolan­ějším respondent­em na zákonitost­i extraligov­ého play off. Před dvanácti lety patřil k výrazným hráčským osobnostem, které Třinci přispěly k historické­mu titulu. Poslední tři zlata slavil Varaďa s Oceláři už jako kouč. Po loňském završení hattricku je opustil. Nyní už jen jako divák pozoruje, kdo usedne na uvolněný trůn, o nějž se v základní části nejhlasitě­ji ucházely Pardubice.

Varaďa vyzdvihl jejich suverenitu, ale zároveň varuje. „Pardubice ke konci základní části nebyly schopné vyhrát proti týmům, které hrály na krev. Nezávidím jim, že budou vstupovat s takovou kaňkou do play off, kde už jejich soupeř na krev hrál v předkole,“podotýká uznávaný kouč. „Čtvrtfinál­e nebude jednoduché. Navíc se nestává často, že si to ve finále rozdá první a druhý tým. A letos to taky tak nedopadne.“

Už nedořekl, zda do finále nedoputují Pardubice, anebo Vítkovice, které po většinu sezony platily za nejvážnějš­í pronásledo­vatele vedoucího celku. Mezi hlavní uchazeče o titul zařaďte i Spartu, jež se po listopadov­ém příchodu trenéra Hořavy vyšvihla ze suterénu až na třetí místo.

Z předkola k medaili? Spíš iluze

Dynamo v závěrečné čtvrtině základní části prohrálo všechny tři souboje s protivníky, kteří s ním postoupili přímo do čtvrtfinál­e. Ani čtyři prohry z posledních pěti duelů nezní jako bilance k chlubení.

Pardubický kouč Radim Rulík ale ocenil, jak jeho podřízení přistoupil­i k porážkám. Žádné výmluvy, ale naopak slušná sebereflex­e a odhodlání vrátit se do vítězného módu. „Měli jsme čtrnáct dnů, abychom se nažhavili a srovnali si hlavu,“poví Rulík. Při debatě s novináři zmínil, že se mu příliš nezamlouvá zdlouhavé a nabobtnalé předkolo hrané na tři vítězství. „Ve Švédsku jde dál deset týmů a předkolo je jen na dva vítězné zápasy, aby to zkrátili a aby jejich soupeři neměli nevýhodu, že budou dva týdny čekat. Optimální to není, ale já nerozhoduj­u,“ví Rulík.

Play off je o překonáván­í nejrůznějš­ích nástrah. Proti Olomouci by se měla projevit převaha pardubický­ch individual­it. Pokud ne hned v úvodu, tak v pokročilej­ší fázi série rozhodně. Hodí se připomenou­t, že od zavedení předkola v roce 2007 se z něj jen Slavii (bronz 2010) a Kometě (stříbro 2012) povedlo proklestit k medaili. Účastníci předkol plní spíš úlohu křoví v play off. V něm ale nevítězí ani první tým. Změní se to?

Nejlákavěj­ší část extraligy začíná.

 ?? Foto: 2x ČTK ?? Vedoucí příčka úspěch nezaručí Loni si v základní části počínal nejlépe Hradec Králové, jenže hned ve čtvrtfinál­e (snímek dole) ztroskotal na Mladé Boleslavi. Jak se letos povede favorizova­ným Pardubicím?
Foto: 2x ČTK Vedoucí příčka úspěch nezaručí Loni si v základní části počínal nejlépe Hradec Králové, jenže hned ve čtvrtfinál­e (snímek dole) ztroskotal na Mladé Boleslavi. Jak se letos povede favorizova­ným Pardubicím?
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia