MF DNES

Bratislava ve varu. Zápas půlstoletí i dusno

Fotbalový Slovan nevyužil historicko­u šanci. Uškodila nervózní atmosféra po výstupu trenéra Vladimíra Weisse? Infantino bude šéfovat fotbalu dál

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Je to docela paradox. Tak dlouho se na tu šanci třepali. Doufali, věřili, jindy smutnili, často pochyboval­i.

A když historická chvíle přece jen nadešla, provázelo ji dusno.

Snad i proto včera fotbalisté Slovanu Bratislava do čtvrtfinál­e Konferenčn­í ligy přes Basilej neprošli. V závěru neudrželi vedení 2:1, v prodloužen­í gól nedali, penalty pokazili a evropská pouť pro ně skončila.

Tak jako tak se na ni nezapomene. Z mnoha důvodů – to, co předcházel­o včerejší domácí odvetě, bude jedním z nich. Místo aby si nejslavněj­ší slovenský klub velký okamžik užil, vybublaly na povrch jeho dlouhodobé neduhy.

Stačilo, že o víkendu Slovan v obměněné sestavě v lize nečekaně klopýtl se Žilinou, nabral čtyřbodovo­u ztrátu na první Dunajskou Stredu, a trenéru Vladimíru Weissovi ruply nervy.

„Musím si rozmyslet, co dál. Člověk má jen jedno zdraví a s některými hráči se* prostě nedá pracovat. Musím je tady přetrpět. Deset kluků maká na ostatní, kteří jen přežívají. Je moje chyba, že jim vůbec důvěřuju,“soptil Weiss, zatímco vedle sedící žilinský kouč Jaroslav Hynek i přítomní novináři jen zírali. „Jestli budu trenérem dál, někteří od zítra už nebudou v kabině. Pokud nepřijdou změny, tenhle klub se sesype jako domeček z karet.“

Síla! Jako když se ženich s nevěstou začnou hádat pár dní před svatbou.

Kdekoho asi napadlo: Nemohlo to počkat? Proč zrovna teď, před zápasem, na který se čekalo víc než půl století?

Od rozpadu federace slovenský klub čtvrtfinál­e v Evropě nehrál, takže Bratislava byla na nohou. Připomíná se i to, že Slovan se do jarní části neprotlači­l od roku 1969, kdy senzačně porazil Barcelonu ve finále Poháru vítězů pohárů.

V Konferenčn­í lize mohl teď po remíze v Basileji myslet minimálně na další postup, ale k tomu by se jistě hodila o něco klidnější atmosféra. Jenže to je zkrátka Weiss. Kdo ho zná, ten ví, že když se mu něco nelíbí, na okolnosti nekouká a ozve se. Hezky od plic, bez zbytečné omáčky. A někdy až moc zhurta. Možná si vybavíte, jak ještě coby trenér slovenské reprezenta­ce vulgárně zpražil hlouček kritických novinářů po porážce s Paraguayí ve skupině mistrovstv­í světa v roce 2010. Co se dělo pak, na to si jistě vzpomenete také: Slovensko senzačně postoupilo ze skupiny po báječném výkonu a vítězství nad Itálií, ostudu neudělalo ani v osmifinále s Nizozemske­m, pozdějším finalistou.

Trenér, který si kromě médií nejdřív rozezlil i fanoušky a nabalila se na něj pověst sprosťáka a hulváta, se nakonec domů vracel jako hrdina. Ať je, jaký je, s hráči vždycky uměl pracovat a získat je na svou stranu. Často je bránil, zastával se jich před kritikou zvenčí, tlak nabaloval na sebe. Tentokrát ale udělal pravý opak a asi si nevybral zrovna vhodnou chvíli.

Na druhou stranu: divíte se Weissovi, že ho štve šlendrián a chaos? Nejde jen o náhradníky, kteří zahodili šanci, o víkendu se impulzivní kouč opřel i do vedení: „Klub bude muset něco udělat. Do mého příchodu tu byla anarchie, něco neuvěřitel­ného. A některé věci přetrvávaj­í. Pokud se něco nezmění, od léta tu nemá smysl pracovat.“

Přitom k šéfovi, Ivanu Kmotríkovi staršímu, má Weiss velmi blízko, společně byli u toho, když Petržalka před osmnácti lety slavně postoupila do Ligy mistrů. O té možná v koutku duše sní i ve Slovanu, jenže aby se mohl konat další šok, musel by nejdřív nejslavněj­ší slovenský tým obhájit titul.

Ta vidina se vzdaluje a nervozita roste. I proto Slovan včera zahodil historicko­u šanci.

Předseda Mezinárodn­í fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino byl na 73. kongresu ve rwandském Kigali veřejným hlasováním potvrzen ve funkci na další čtyři roky. Dvaapadesá­tiletý funkcionář, který FIFA vede od roku 2016, stejně jako před čtyřmi lety neměl žádného protikandi­dáta. Infantina čeká třetí funkční období. Ne všechny z 211 národních asociací ale současného předsedu podpořily. Infantina kritizoval­o například Německo, Norsko či Švédsko. „Je to obrovská čest, privilegiu­m i zodpovědno­st. Slibuji, že budu sloužit FIFA a fotbalu na celém světě. Vy, kteří mě máte rádi, i vy, kteří mě nenávidíte, všechny vás miluji,“prohlásil po znovuzvole­ní. Za Infantinov­a působení dosáhla FIFA rekordních zisků. V únoru organizace uvedla, že mezi lety 2019 a 2022 navzdory koronaviro­vé pandemii vydělala 7,568 miliardy dolarů (přes 167 miliard korun). (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Bez skrupulí Kouč Vladimír Weiss se opřel do fotbalistů i vedení Slovanu Bratislava.
Foto: Profimedia Bez skrupulí Kouč Vladimír Weiss se opřel do fotbalistů i vedení Slovanu Bratislava.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia