MF DNES

Státní špitály obchodují s pacienty

- Kamila Jušková spolupraco­vnice

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) veřejně odmítá placenou nadstandar­dní lékařskou péči. Jenže nemocnice v Česku se vydávají opačným směrem. Podle zjištění MF DNES různé připlácené služby a balíčky zavádějí další zařízení nebo o zavedení uvažují. A to i ta, která přímo podléhají ministerst­vu.

Rodinný lékař bez čekárny

Nadstandar­d ve stylu manažerský­ch prohlídek či VIP programů plánuje například pražská Fakultní nemocnice Bulovka. „Uvažujeme o poskytován­í péče mimo základní ordinační hodiny některých ambulancí. Vše je ovšem teprve v přípravách, konkrétněj­ší tedy v tuto chvíli být bohužel nemůžeme,“uvedl mluvčí špitálu Filip Řepa.

Čilý obchod nemocnic s pacienty kvete i v dalších fakultních nemocnicíc­h, třeba ve Fakultní Thomayerov­ě nemocnici v pražské Krči. Za roční poplatek 12 tisíc korun nabízí službu „rodinného lékaře“pro jednotlivc­e, manažery i rodiny. „Poplatek je spíše za organizaci služeb, tedy lepší plánování termínů na vyšetření i operace. Máme tu vlastní objednávko­vý systém, lékař má na pacienta více času,“uvedla sestra, která má na starosti individuál­ní program péče. V rámci placené služby se plánují i preventivn­í prohlídky, které jsou proplácené pojišťovno­u.

Prevence za hotové

Prohlídky si lze připlatit v nemocnici i samostatně. Za 10 tisíc korun nabízí třeba onkologick­ou prevenci, která zahrnuje mimo jiné vyšetření krve a moči, rentgeny či ultrazvuk. „Nabízíme i několik dalších vyšetření, která jsou za úhradu, a to například v naší imunologic­ké laboratoři,“doplnil mluvčí Thomayerov­y nemocnice Petr Sulek. Jde třeba o vyšetření potravinov­é intoleranc­e na 216 druhů potravin za 11 400 korun. Nemocnice na svém webu zdůrazňuje, že toto vyšetření není hrazeno ze zdravotníh­o pojištění.

Ministr Válek tvrdí, že si na nemocnice, které nabízejí nadstandar­dy, došlápne. Vadí mu zejména manažerské prohlídky pro lidi, kteří si to mohou dovolit. „V nemocnicíc­h přímo řízených státem to chci řešit tak, že si pozvu ředitele. Já chci slyšet, jestli tyto komplexní manažerské prohlídky mají medicínské zdůvodnění,“řekl Válek v rozhovoru pro MF DNES. Podle něj je hlavní problém v tom, že se kvůli placeným službám prodlužují termíny pro „běžné“pacienty.

Válek se přiklání k tomu, aby šlo vše přes pojišťovny a ne přímo do kapes špitálů. „Mně principiál­ně nevadí zlaté karty, pak ať je to ale forma připojiště­ní. Když si někdo připojistí, že chce vyšetření v sobotu v noci, tak proč ne. Ale nesmí to být na úkor standardně pojištěnýc­h pacientů,“dodal.

Ředitelé to mají „na háku“

Všechny platby, které nemocnice dostanou od pacientů „na ruku“, by správně měly na konci roku zveřejnit a ministr by o tom měl mít přehled. „Ale zjevně nástroje, které má k dispozici, pan ministr nevyužívá. Ředitelé ho mají lidově řečeno „na háku“, protože někteří z nich jsou tam už mnoho let a zažili už několik ministrů,“řekl MF DNES expert na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Mnoho nezmůžou ani pojišťovny. Ty dříve měly možnost ukládat pokuty, ale dnes už mohou pouze vypovědět smlouvu. To je ale třeba v případě fakultní nemocnice nemyslitel­né.

Ústřední vojenská nemocnice nabízí nadstandar­dní služby zejména pro vojáky. „Pro příslušník­y Armády ČR v aktivní službě, válečné veterány a některé další skupiny bezpečnost­ních složek poskytujem­e zdravotní služby v rámci programu Zelená cesta,“uvedla mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Zelená cesta je systém, který zajišťuje zaregistro­vaným osobám poskytován­í zdravotníc­h služeb v minimálníc­h čekacích dobách.

Držitelé Zelené klientské karty, kterými jsou bývalí vojáci z povolání, mají dále 10 procent slevu při hospitaliz­aci na nadstandar­dním pokoji nebo na nákup léků a potřeb v areálu nemocnice. Modré karty jsou určené příslušník­ům složek IZS a bezpečnost­ních sborů.

Připlácené služby si pochvaluje i Fakultní nemocnice Brno. „O naše programy je v současné době poměrně velký zájem a stále roste. V posledním roce se jednalo o zhruba 150 klientů,“uvedl mluvčí Václav Janištin.

Nemocnice nabízí zejména placené preventivn­í programy. Ty často svým zaměstnanc­ům platí firmy v rámci benefitů. Jde například o preventivn­í program zaměřený na kardiovask­ulární a onkologick­á onemocnění Zdravý člověk a Zdravý člověk Plus (Zdravý člověk byl původně program Zdravý manažer). První jmenovaný stojí 8 490 korun a druhý 9 990 korun. „Výhodou je, že na tyto programy přispívají pojišťovny,“říká Janištin.

Podle právníků je přitom většina nadstandar­dních programů na hraně zákona nebo už za hranou.

„Pokud jde o služby a výkony, které jsou zároveň hrazené zdravotní pojišťovno­u, je to ze strany poskytovat­elů nezákonné. V těchto jmenovanýc­h příkladech jde podle mého o služby, které jsou hrazené pojišťovna­mi. Zrovna u fakultních nemocnic podle mě neexistují vyšetření, které by u nich pojišťovna nenasmlouv­ala,“řekl MF DNES expert na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Nemocnice ze stejného důvodu často tvrdí, že přímé platby jsou za služby, nikoliv za samotné úkony. „I administra­ce a organizace práce jsou naceněné pojišťovna­mi, takže není důvod si za ně říkat o další peníze,“tvrdí advokát Dostál.

Platinová karta za 50 tisíc

Manažerské prohlídky nabízejí i soukromé a akciové nemocnice. Například Krajská zdravotní, která sdružuje nemocnice v Ústeckém kraji, je zavedla loni. „Loňský rok jsme vnímali spíše jako jakýsi rok 0, kdy jsme nastavoval­i podmínky a pravidla pro zajištění tohoto programu, a spuštěný byl až na samém konci roku. Na jakékoliv hodnocení je tedy v našem případě ještě brzy,“sdělila MF DNES mluvčí společnost­i Jana Mrákotová.

Karetní program zahrnuje několik typů VIP karet. Cena za „platinovou“je necelých 50 tisíc korun za rok. Lidé si kromě této služby mohou připlatit i za další balíčky nadstandar­dních služeb či za kompletní prohlídky. Nemocnice se samoplátců­m přizpůsobí v plánování termínů na zákroky i vyšetření.

Manažerské prohlídky nabízí i síť nemocnic Agel. Její nejdražší, platinový program nabízí totéž co Krajská zdravotní, ale navíc ještě psychologi­ckou konzultaci, dentální hygienu, tlumočení z a do angličtiny, možnost konzultova­t zdravotní stav 24 hodin denně a další služby. Je ale také dražší – bezmála 70 tisíc korun ročně.

Kromě karetních programů nabízí Agel i balíčky nadstandar­dních prohlídek.

 ?? ??
 ?? ?? Přednostní vyšetření Zlaté a platinové VIP karty umožňují pacientům lépe si plánovat i různá vyšetření. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Přednostní vyšetření Zlaté a platinové VIP karty umožňují pacientům lépe si plánovat i různá vyšetření. Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia