MF DNES

— What II s a Man?

Firma vyráběla skákací hrady. Přeoriento­vala se na nafukovací tanky nejen pro Ukrajinu.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Skryté místo kdesi v polích na česko–německých hranicích. Špendlík zapíchnutý do internetov­é Google mapy mě naviguje, kam mám přijet. Na louce už dva muži vyndávají z dodávky papírovou krabici s jakousi složenou hmotou s provázky. Že by stan? Benzinový generátor záhy vžene vzduch do podivného balíčku. Ten zvětšuje objem. Přede mnou vyrůstá monstrum. Americký raketomet M270 na pásovém podvozku. Atrapa skutečné zbraně, která momentálně na Ukrajině zatápí ruským agresorům. Už chápu, proč jsme na konci světa. V ulicích měst by takové zjevení vyvolalo paniku.

Nejdřív hrady, pak tanky

„Jak vidíte, vybalení a nafouknutí zvládnou dva lidi za pár minut,“usměje se Poven Kumaresan, šéf marketingu děčínské firmy Inflatech. Ta dřív vyráběla nafukovací reklamní předměty a skákací hrady. Dnes je největším evropským tvůrcem maket vojenské techniky. Její nafukovací tanky, letadla a raketomety odebírá většina zemí NATO. Měsíčně jich vyrobí 40.

Ale nepředbíhe­jme. Nafukovací raketomet M270 má sice odpovídají­cí barvu a velikost, že jde o maketu, ale pozná každé děcko. Chybí množství detailů, ostré hrany. Proč vlastně vyrábět atrapy, které by odhalilo i malé děcko? Smysl je jediný – oblbnout nepřítele. Podobně to dělali Američané za druhé světové války, kdy jejich Ghost Army (Armáda duchů), tvořená z nafukovací­ch tanků a děl, totálně zmátla nacisty.

Ušetřit stroje a životy

„Taková návnada vytvoří falešný dojem pro průzkumná letadla nebo drony nepřítele. Rozhodnutí, jestli střelu vypálit, nebo ne, se odehrává v řádu vteřin. V ideálním případě nepřítel vystřelí, aby návnadu zničil. Vyplýtvá svou munici, která je dvacetinás­obně dražší než tato maketa. My ušetříme skutečnou techniku, která je stonásobně dražší. A také lidské životy,“vysvětluje mi spolumajit­el Inflatechu Vojtěch Fresser.

Že k tomuto scénáři dochází, je zřejmé. Inflatech sice své makety na Ukrajinu přímo nedodává, ale je přesvědčen, že většina jeho západních klientů je v rámci válečné pomoci Ukrajině poskytuje. Tím jsou si jisti i vojenští analytici. „Nepochybuj­i o tom, že ty návnady jsou ničené opravdu ve velkém. Z pohledu celého vedení války jde o stále relativně primitivní a hlavně levný způsob, jak oklamat primárně ruské letectvo. Že by to samo o sobě nějak změnilo průběh války, to asi ne, ale pro Ukrajince je v této situaci dobrý každý tank, který není zničený, každý protiletad­lový raketový systém, a proto jsou i výrobky Inflatechu součástí mozaiky jejich obrany,“říká vojenský publicista Jiří Vojáček.

V portfoliu Inflatechu najdeme makety západní techniky včetně známých raketometů HIMARS, obrněných vozidel pěchoty nebo tanků M60 a Abrams. Vyrábí i atrapy sovětské výzbroje. Ty logicky neslouží k oklamání Rusů, ale ke cvičení západních armád. Použít při výcviku maketu vyjde mnohem levněji než skutečná technika.

„Vojska se učí rozeznávat pozemní cíle. Abyste vycvičil posádku letadla, musíte mít vizuální kontakt s cílem. Jenom dopravit třeba tank přes půlku republiky je velmi drahé z hlediska pohonných hmot a opotřebení. Z pohledu daňového poplatníka se pořizovací cena této naší kopie vrátí během jednoho cvičení,“zamýšlí se Vojtěch Fresser.

Ceny nafukovací­ch maket začínají na 10 tisících dolarů (necelých čtvrt milionu korun), u větší techniky mohou dosáhnout až stovek tisíc dolarů. Nejde totiž jen o torzo ze syntetické­ho hedvábí, ale i důmyslný

 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Atrapa Nafukovací pásový raketomet M 270, obdoba známějšího kolového HIMARS.
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Atrapa Nafukovací pásový raketomet M 270, obdoba známějšího kolového HIMARS.
 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Šéfové Spolumajit­el Inflatechu Vojtěch Fresser (vpravo) s ředitelem marketingu Povenem Kumaresane­m u tanku M60.
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Šéfové Spolumajit­el Inflatechu Vojtěch Fresser (vpravo) s ředitelem marketingu Povenem Kumaresane­m u tanku M60.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia