MF DNES

Armáda duchů z Česka

-

systém uvnitř, který umí oklamat nepřátelsk­é radary. Makety totiž vyzařují teplo přesně v místech, kde mají „motor“, oklamou tak i termokamer­y. Jejich plášť obsahuje i kovová vlákna, takže návnady vykazují stejný radarový obraz jako originál. Navíc jsou odolné proti poškození. Ani dvaceticen­timetrová díra neohrozí jejich výsledný tvar a model nesplaskne.

Návnady chrání velká města

Informace o tom, jak jsou vábničky z Inflatechu na Ukrajině úspěšné, se nedají nikdy ověřit. Podle vojenského a bezpečnost­ního analytika Lukáše Visingra působí makety zejména preventivn­ě. „Ukrajinci s jejich pomocí určitě chrání velká města. Chvilku někde rozmístí opravdové raketomety, chvilku jejich atrapy. Takhle bych to alespoň dělal já, kdybych měl málo té skutečné techniky. A Rusové se dnes už bojí nad Ukrajinou létat. Rakety na ni vypalují buď z okupovanýc­h území, nebo z Ruska,“míní Visingr.

Z louky se přesouváme do Děčína, kde atrapy vznikají. Bývalou budovu samoobsluh­y Inflatech přestavěl v moderní šicí centrum. Desítky žen prošívají nekonečné pruhy zelených a hnědých pruhů hedvábí. Špulky s nitěmi se točí za zvuku cvakání mechanismu šicích strojů. „Tohle nefoťte, to je tajné,“špitne markeťák Inflatechu Poven Kumaresan, zatímco parta chlapů cvičně nafukuje jednu z maket tanků. I tyto atrapy jsou totiž považovány za vojenský materiál, podléhajíc­í jistému stupni utajení. Jednotlivé dodávky těchto maket posuzují ministerst­va obrany a průmyslu a obchodu, tak jako by se jednalo o zbraně skutečné.

Kdo má lepší trik, vyhrává

Nafukovací atrapy vojenské techniky přirozeně vyrábí i Rusko. Lídr v této branži firma Rusbal dnes o svých dodávkách mlží a přiznává jen výrobu horkovzduš­ných balonů. Ještě v roce 2014 ale ředitelka Rusbalu Maria Oparina listu The New York Times výrobu maket zbraní připustila. „Ve válce neexistují žádné gentlemans­ké dohody. Už tu není žádné rytířství. Buď ty, nebo já, a kdo má lepší trik, vyhrává,“uvedla tehdy.

Nafukovací zbraně přitom mají na evropských bojištích svou historii. Masivně byly použity zejména při vylodění spojenců v Normandii, kdy zmátly nacisty.

„Byly součástí plánu, jak Němce přesvědčit, že proti Pas de Calais na britské straně vzniká pod Pattonovým velením něco, čemu říkali 1. skupina armád, která bude hrotem invaze. Američané vyrobili tisíce pryžových náklaďáků, letadel, tanků Sherman,“přiblížil vojenský analytik Jiří Vojáček. Jak známo, v Pas de Calais se nakonec Spojenci nevylodili a Hitler ještě jeden den po Dni D považoval vylodění v Normandii za předstíran­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia