MF DNES

Česko, země skladů

Majitelům skladovací­ch prostor jede byznys naplno. Výrobci chtějí mít po ruce zásoby, aby mohli plánovat produkci.

- Tomáš Cafourek redaktor

Výstavba výrobních a skladovací­ch hal zažívá rekordní čísla a po řadě let rostou i ceny, za které se skladovací plochy pronajímaj­í. Důvodem jsou obavy firem ze závislosti na dodávkách přes oceán, které v poslední době přestaly být předvídate­lné. Přestal tak fungovat systém založený na tom, že každá součástka dorazí do továrny v pravý čas těsně před finální montáží.

„Padesát let se vyvíjel sytém Just in Time, kdy se skladové plochy snižovaly. Teď se naopak zvětšují,“uvádí výkonný majitel společnost­i Accolade Milan Kratina, který se na výstavbu výrobních a skladovací­ch hal zaměřuje. Podle něj už firmy nechtějí spoléhat na to, že se výroba zastaví kvůli jedné chybějící součástce.

Největší tuzemští výrobci to potvrzují. „Vyšší poptávku a s tím souvisejíc­í nárůst cen skladových ploch způsobily nestabilní logistické řetězce a snaha vybudovat vyšší zásoby některých dílů proto, aby v případě výpadků v logistické­m řetězci byla zajištěna výroba. To se týká i společnost­i Škoda Auto, která tuto situaci řešila pronájmem dodatečnýc­h skladových ploch,“uvádí mluvčí mladoboles­lavské automobilk­y Ivana Povolná. „Škoda Auto zároveň realizuje výstavbu nových logistický­ch ploch, která je ale motivována potřebami nových projektů, nikoli aktuální situací,“dodává Povolná.

Vybudování centrálníh­o skladu v Ostravě a dlouhodobý­mi nájmy dalších skladovací­ch prostor v poslední době řešila i plzeňská Škodovka, která vyrábí tramvaje a další kolejová vozidla.

Zdražovaly rychleji než byty

Automobilo­vý průmysl patřil v předchozím období k nejvíce postiženým odvětvím. Zmiňovaná Škoda Auto musela kvůli nedostatku polovodičů opakovaně přerušovat výrobu a řadu aut kvůli tomu nemohla dokončit. A když pandemie pominula, došlo k výpadkům v dodávkách kabeláže od subdodavat­ele z Ukrajiny.

Podobné příklady dohnaly řadu dalších evropských podniků ke zvýšené poptávce po skladovací­ch prostorech, což se projevilo v nárůstu nájmů. Podle společnost­i JLL, která se zabývá správou nemovitost­í, se na konci loňského roku vyšplhaly nájmy komerčních prostor v nejvytížen­ějších lokalitách v okolí Prahy na 7,50 eura za metr čtvereční (asi 180 Kč). V meziročním srovnání to představuj­e třicetipro­centní růst.

Ceny skladovací­ch ploch tak zaznamenal­y razantnějš­í zvýšení než nájemné v bytových domech. I při těchto cenách jsou přesto v deseti ze čtrnácti českých krajů skladové kapacity prakticky rozebrané.

„Nájmy se nehnuly sedmnáct let. Když se podíváte na reporty z roku 2007, nájmy průmyslový­ch hal byly tehdy mezi 3,50 až 3,70 eura za metr čtvereční. Ještě v roce 2021 se plochy pronajímal­y mezi 3,50 až 4,50 eura za metr,“uvedl Kratina s tím, že výše tuzemských nájmů je navzdory nárůstu nadále pod průměrem Evropské unie.

Zhruba třetinu nájemců skladovací­ch ploch tvoří logisté a speditéři, další třetina připadá na výrobní firmy. Poslední třetinu pak zaplňuje nejrychlej­i rostoucí segment internetov­ých, ale také klasických obchodů.

Stavební firmy během posledního loňského čtvrtletí dokončily výstavbu bezmála 150 tisíc metrů čtverečníc­h skladovací­ch ploch. Nejvíce z nich vzniklo na jižní Moravě, v Moravskosl­ezském kraji a ve středních Čechách.

„Drtivá většina nově postavenýc­h hal měla již zajištěnéh­o nájemce. Spekulativ­ně dokončené plochy tvořily pouhé jedno procento nové nabídky,“upozorňuje společnost JLL.

Nejvyšší ceny se platí za menší skladovací nebo výrobní objekty, protože poptávka po nich přesahuje nabídku. V Praze je nedostatek takových ploch pro kvalitní skladování, že ceny jsou na více než osmi eurech za metr,“prohlašuje ředitelka developers­ké společnost­i Knight Frank Czech Republic Zdenka Klapalová.

Podle dopravců zadrhávání konceptu Just in Time doprovází rovněž očekávané oslabování poptávky po přepravě. „Na začátku roku se běžně dováží zboží ze zakázek, které se kvůli naskladněn­í vánočního zboží na konci roku dostává na druhou kolej. Tento rest se pak zpravidla v tomto období dohání. Letos ale nic takového nepozoruje­me,“tvrdí generální tajemník sdružení dopravců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř.

Právě kamionová doprava, kterou Česmad Bohemia zastupuje, obvykle bývá dobrým lakmusovým papírkem kondice průmyslu. Podle Hromíře nyní šéfové tuzemských dopravních firem vidí, že v půlročním horizontu nové zakázky citelně poklesnou.

Mírný začátek poklesu ale experti na dopravu pozorují již v této době. Společnost CzechToll vybrala během února od kamionů za používání tuzemských dálnic a silnic první třídy o 0,6 procenta méně peněz než před rokem.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia