MF DNES

Stát dá na stromy v polích 124 milionů korun

- Jan Drahorád redaktor

Ministerst­vo zemědělstv­í chce letos spustit nový dotační program, kterým podpoří sázení a udržování stromů na polích a na loukách. Do roku 2027 hodlá na takzvané agrolesnic­tví dát z evropských i národních peněz 124 milionů korun. Díky nim by se mělo ročně založit kolem 180 hektarů nových agrolesnic­kých systémů, sdělil MF DNES mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý.

Uprostřed polí by tak za pár let mohly být častěji k vidění borovice, duby, habry, lípy nebo jilmy a topoly, ale také broskvoně, jabloně, meruňky nebo třešně. Do podporovan­ých typů stromů patří kromě zmíněných rovněž ořešáky nebo mandloně. A podle nařízení vlády, které ministerst­vo připravilo, tam spadají také keře – dva typy rybízů a angrešt.

Peníze se budou vyplácet v podprogram­ech ve dvou formách. „A to jednorázov­ý příspěvek na založení agrolesnic­kého systému a víceletý příspěvek na péči o založený agrolesnic­ký systém. Závazek na péči je určen na dobu pěti let a po tuto dobu budou probíhat kontroly prostředni­ctvím platební agentury,“řekl mluvčí Bílý.

Úřad předpoklád­á, že zemědělci budou v pěstování stromů pokračovat i po skončení podpory. „Agrolesnic­ký systém má jak ekonomický přínos pro žadatele, tak přínos pro kvalitu jím obhospodař­ovaných zemědělský­ch ploch s ohledem na životní prostředí,“dodal Bílý.

Agrolesnic­tví má přispívat ke zvyšování biodiverzi­ty. V korunách stromů si budou moci budovat hnízda ptáci, díky stínu se v okolí mohou více vyskytovat i bezobratlí. Dřeviny by navíc měly podle státu pomáhat rozčleňova­t pole na menší půdní bloky a zabraňovat vodní a větrné erozi.

„Svým opadem a kořeny zvyšují podíl organické hmoty v půdě a změna struktury půdy zlepšuje zadržení vody v krajině. Přispívají ke snižování emisí skleníkový­ch plynů pohlcování­m oxidu uhličitého a ukládáním uhlíku v dřevní hmotě či půdě,“uvádí ministerst­vo. Topoly se pak podle odborné literatury můžou po 15 letech sklízet také na dřevo, ořešáky se řežou později, až kolem 30 let věku.

Záleží na farmářích

Podle mluvčího Zemědělské­ho svazu ČR Vladimíra Píchy ale nejde o univerzáln­í řešení, které by se mohlo uplatňovat často. „Především na pastvinách jde o vhodný doplněk, kdy stromy poskytnou ochranu pasoucím se zvířatům před přímým slunečním svitem. Jako problemati­cké vidíme využití tohoto způsobu při hospodařen­í na orné půdě, ale jde o dobrovolné rozhodnutí zemědělce, zda je schopen a ochoten omezení v podobě nutnosti objíždění překážek na poli strpět,“řekl.

Agrární komora ČR pak dodává, že se agrolesnic­tví začíná prosazovat také v zahraničí a má své jednoznačn­é výhody. Počítá totiž s kombinací jak tradičních, tak vzácnějšíc­h typů dřevin.

„Cílem není zvýšení výnosu z pohledu dřevní hmoty, ale péče o krajinu a zachování jejích přirozenýc­h vlastností pro budoucí generace. Vítáme nový dotační titul pro podporu agrolesnic­kých systémů, měl by však být pro zemědělce atraktivně­jší a flexibilně­jší,“podotkl prezident organizace Jan Doležal. Podle něj by měl více zohledňova­t specifika jednotlivý­ch oblastí, program počítá s tím, že žádat se bude moci kdekoliv stejně.

Otázkou zůstává, jestli jsou podobné aktivity dostatečné, pokud jde o množství stromů v tuzemsku. Podle vyjádření ovocnářů z tohoto týdne se v Česku kvůli nízkým výkupním cenám jablek podetne nebo neobnoví kolem milionu stromů.

Ovocnářstv­í tak jenom za letošek očekává pokles o deset procent pěstebních ploch. A to je více, než kolik přibude agrolesnic­kých systémů za současné dotační období do roku 2027.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia