MF DNES

Dinosauří rekordman měl 15metrový krk

-

NEW YORK Jen několik málo živých tvorů posunulo hranice anatomie tak, jako sauropodi. Podsadité nohy nesly mohutná těla s dlouhým ocasem, tenkým jako bič, proslavená je tato skupina dinosaurů hlavně svými dlouhatáns­kými krky. Prozatímní­m rekordmane­m mezi nimi byl podle nejnovější­ch vědeckých poznatků druh Mamenchisa­urus sinocanado­rum, který se pyšnil patnáctime­trovým krkem.

Dinosaurus s krkem dlouhým jako dvě až tři osobní auta žil v dnešní východní Asii v pozdní juře před více než 160 miliony let. Jeho zkamenělé pozůstatky našli paleontolo­gové v Číně v roce 1987. Ačkoliv se jednalo jen o fragmenty zahrnující hlavně kusy lebky a dolní čelisti a několik obratlů, vše naznačoval­o, že se jednalo o obrovského živočicha.

Po letech dohadů o opravdové velikosti pradávného tvora se odborníkům za pomoci fosilií příbuzných dinosaurů podařilo tělo dotyčného mamenchisa­ura zrekonstru­ovat.

Extrémně dlouhý, zato lehký krk tvořil polovinu jeho délky. Žebra dinosaura měřila okolo čtyř metrů. Podle odborníků ovšem živočich nemohl páteř napřímit jako třeba dnešní žirafy, místo toho ji držel v relativně vodorovné poloze. Při bádání se vědci opírali hlavně o fosilii příbuzného giganta z rodu xinjiangti­tan, o něco staršího sauropoda objeveného v roce 2013 v Číně. S délkou 13,5 metru se jedná o nejdelší odkrytou podobnou fosilii.

„Pomocí těchto úplnějších, ale menších exemplářů můžeme zvětšit měřítko a docela kvalifikov­aně odhadnout, jak by mamenchisa­urus vypadal,“uvedl vedoucí autor studie Andrew Moore z newyorské univerzity Stony Brook. „Opravdu ale nevíme, kde leží hranice, protože se stále posouvají s tím, jak přibývají další a další objevy,“uvedl Moore. „Měli bychom vždy vycházet z toho, že se objeví něco většího,“dodal. Studii zveřejnili vědci v časopise Journal of Systematic Paleontolo­gy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia