MF DNES

Odhalené tajemství mořské příšery

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Příšery a podivná zvířata z dávných legend a starých bestiářů namnoze nejsou čirými výplody fantazie, ale mívají své reálné předobrazy. Jak se nyní ukázalo, platí to také o mořské příšeře označované v severských ságách a rukopisech jako hafgufa. Její tajemství se přitom badatelům Johnu McCarthymu, Erin Sebo a Matthewu Firthovi podařilo rozluštit až díky nově získaným poznatkům.

Ohromnou rybu hafgufu, „která vypadá spíše jako ostrov“, zevrubně popisuje Královo zrcadlo, didaktický text sepsaný ve 13. století pro norského krále Hákona Hákonarson­a. Z celého popisu je pro nás nejdůležit­ější následujíc­í pasáž: „O povaze této ryby se říká, že když se jde nakrmit, vydá z hrdla velké říhání a s ním i velké množství potravy. Všechny druhy ryb v sousedství přispěchaj­í v naději, že získají živiny a dobré jídlo. (…) A když jsou její útroby a tlama plné, (hafgufa) zavře tlamu, čímž chytí a skryje v sobě všechnu kořist, která přišla hledat potravu.“

Hafgufa ale kupodivu nebyla známa jen Seveřanům v době středověku. Pod označením aspidochel­on se objevuje i ve spisu Physiologu­s, jehož původní řecký text byl sestaven v Alexandrii mezi lety 150 až 200 n. l. V něm se uvádí: „Když má hlad, otevře tlamu a vydechne určitý druh voňavého zápachu, a jakmile ho menší ryby ucítí, shromáždí se v jeho tlamě. Ale když se jeho ústa naplní různými rybičkami, náhle ústa zavře a spolkne je.“

Střih z dávné minulosti do současnost­i. V roce 2011 pozoroval tým výzkumníků u ostrova Vancouver pozoruhodn­é chování keporkaků. Ti se vztyčovali kolmo k hladině, přičemž jim rozevřené čelisti vyčnívaly nad vodu. V takto vzniklém „úkrytu“se začali shromažďov­at sledi, které pak keporkaci jednoduše zhltli. Účinnost jejich lovecké strategie přitom ještě zvyšovalo to, že určité množství potravy vyvrhovali, což z velké vzdálenost­i vábilo nejen ryby, které se chtěly nakrmit, ale i mořské ptáky, před nimiž pak měly ryby tendenci se ukrývat… Ale pozor: téměř identické chování bylo zhruba ve stejné době popsáno z druhého konce zeměkoule, a to u plejtváků Brydeových, kteří tímto způsobem lovili ančovičky.

Shoda chování keporkaků a plejtváků Brydeových s popisy hafgufy je do očí bijící. Odpovídá i zmínka o zápachu (nikoli však voňavém), který vzniká uvolňování­m dimethylsu­lfidu z vyvrženého zooplankto­nu a malých ryb. Jenže všimnout si této shody a vyargument­ovat ji, to dokázala až trojice McCarthy, Sebo a Firth. Současně se však objevila jiná, velmi vzrušující otázka: proč keporkaci a plejtváci Brydeovi takto lovili někdy před dvěma tisíci let i před tisíciletí­m – a pak stejnou strategii začali znovu používat až docela nedávno?

 ?? Foto: John McCarthy ?? Digitální rekonstruk­ce lovu keporkaků „do pasti“.
Foto: John McCarthy Digitální rekonstruk­ce lovu keporkaků „do pasti“.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia