MF DNES

Teplice zestárly, zvykám si na to a přeji úspěch

-

Fotbalový klub FK Teplice představil v pondělí nové logo a novou vizuální identitu. Logo, které nahradí to současné z roku 1995, odkazuje na podobu několika historický­ch znaků teplického fotbalu a propojuje je. Hlásí se podle klubu a grafika Karla Hejkala třeba k první organizova­né kopané v Teplicích na začátku 20. století a inspiruje se i poválečnou značkou. K aktuální změně prý došlo i díky výročí – 120 let od založení prvního místního klubu Teplitzer FK 1903.

Nové logo má své zastánce i odmítače. S vědomím, že v téhle zemi je špičkových grafiků a umělců pár, ale úplně každý je kritik, uvádím, že osobně si na logo musím zvyknout, byť jeho grafické logice rozumím. Co se však jistě povedlo, i se znalostí toho, kolik lidí se v klubu stará o marketing, byly prezentace a křest celé vizuální identity. K podobným akcím sáhlo v poslední době hned několik bohatších českých klubů a Teplice to provedly srovnateln­ě kvalitně.

Jasně, logo a vše kolem něj stálo statisíce, ovšem vzhledem k tomu, že tepličtí hráči mají relativně nízké platy a jejich odměny stojí hlavně na výsledkový­ch bonusech, mohl si klub za poslední roky na tuhle slávu v klidu našetřit. Ne, dělám si legraci. Je jisté, že na Stínadlech hospodaří s řadou rozpočtový­ch kapitol a peníze určitě nešly z kolonky „platy hráčů“.

Teplitzer

Nechci psát, co se nepovedlo, nechci používat tohle slovo i proto, že klubu z lázní fandím. Minimálně pozoruhodn­é je ale načasování. Slavnostní prezentace nemusela přijít v téhle výsledkové mizerii, kdy klub (už zase) řeší svůj sestup. Nedávno kvůli sérii špatných výsledků propustil trenéra Jiřího Jarošíka.

Dále s velkým zájmem sleduji výrazné přihlášení se k historii zmíněného Teplitzeru (Teplitzer Fußball-Klub 1903), který zanikl v roce 1939. Vzhledem k tomu, že mezi válkami šlo o organizaci tehdejší německé většiny v Teplicích a Němci, kteří Hitlerovo peklo přežili, byli odsunuti, klub už obnoven v roce 1945 nebyl. Ve městě pak čtveřice nadšenců ustavila český tým jménem SK Teplice–Šanov. A právě k tomu se až dosud na Stínadlech hlásili. Vždyť roku 2015 klub pořádal velkolepé oslavy 70 let od založení. A najednou v roce 2023 má vlastně 120. narozeniny a rázem patří k nejstarším fotbalovým klubům v zemi? Zajímavá změna.

Otázkou pak je, co se značkou. „Nové logo i vizuální identita nám přináší velké možnosti nejen v naší komunikaci, ale také především využitelno­st směrem k merchandis­ingu pro náš fanshop, se kterým už řešíme možnosti nových kolekcí,“říká ředitel klubu Rudolf Řepka. Tak super, vezměme šéfa za slovo. To už by mohly být i ve fanshopu Teplic k mání nejen „trika podobná dresům“, ale skutečně originální aktuální dresy? Chápu, že kupní síla v Teplicích není stejná jako na Západě a že tu originální dres nemůže stát 90 eur jako v Lipsku nebo přes 100 jako v Mnichově, ale nenechme se mýlit, srdcaři (a děti) poctivý „merch“rádi ocení.

Jistě, logo fotbal nehraje, ale přejme Teplicím, aby se hráčům s novým znakem na hrudi dařilo, aby konečně dělali divákům radost nejen v barážích. No prostě aby Teplice nebyly brzy klubem s nejnovější­m logem v druhé lize.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia