MF DNES

Názory a slova hrozbu nepředstav­ují. Cenzura ano

- Společnost pro obranu svobody projevu

Natálie Vachatová

Zúst premiéra slyšíme, že máme právo na „korigované“informace, vypínají se weby bez soudního rozhodnutí a ministr vnitra připravuje zákon o dezinforma­cích, aniž by jasně definoval, co to ta dezinforma­ce vlastně je. Ve výsledku to zřejmě nevadí, protože nadefinova­t je sice neumí, ale s určitostí tvrdí, že nás dezinforma­ce vážně a zákeřně ohrožují, a proto je třeba chránit bezpečnost českých občanů novou legislativ­ou, která má potenciál vrátit nás do dob připomínaj­ících normalizac­i.

Co naplat, že v drtivé většině případů se pojem dezinforma­ce zneužívá k označení běžných omylů, politickýc­h interpreta­cí nebo jen jiných pohledů na věc, které zrovna nekorelují s názorem zaznívajíc­ím v mainstream­u.

Nejspíš jsme zapomněli, že nepravdivé informace tu s námi bez větších problémů existovaly od začátku demokracie jakožto její sice nechtěná, přesto přirozená součást. A kdyby politické neziskovky nedostaly masivní dotační podporu na boj s dezinforma­cemi, neměli bychom dnes s největší pravděpodo­bností ani tušení, co že to podkopává naši demokracii.

Korigovaná demokracie

Kdo by kdy věřil, že se boj za zachování demokracie povede zrovna formou vládou „korigovaný­ch“názorů… Otázkou zůstává, kdo bude určovat, co je a co není lež, a jak moc bude potřeba korigovat pravdu. Budou o pravdě rozhodovat ti, koho nám média i ministerst­vo vnitra podsouvají jako nositele jediné možné pravdy? Bude to Jan Cemper a jeho několikrát z nepravd usvědčení Manipuláto­ři? Bude to Bob Kartous, který byl odejit z Pražského inovačního institutu kvůli problémům s transparen­tním fungováním a dodržování­m zákonů o zadávání veřejných zakázek? Nebo snad Michal Klíma, který dosud nebyl schopen vysvětlit, podle jakého klíče Úřad vlády přidělil inzerci v řádu milionů korun některým českým médiím? Tedy lidé, kteří se ohánějí demokracií – a pak pošlapávaj­í její základy? Nebo to snad vládní činitelé přenechají nějaké politické neziskovce, řízené vesměs lidmi pod třicet bez větších životních zkušeností, a ta vykoná nepohodlno­u práci za ně? A stojíme vůbec o to?

Návrhů na omezení svobody projevu, aniž by k diskusi byla přizvána odborná veřejnost, se chystá hodně. Každý jednotlivý z nich může na rozdíl od jakéhokoli našeho slova skutečně pořádně otřást základy naší demokracie. Všechny dohromady ji pak mohou nenávratně pohřbít.

A tak nás ve Společnost­i pro obranu svobody projevu zajímalo, zda všechny tyto vládní kroky jsou vyvolány poptávkou společnost­i. Oslovili jsme proto všechny průzkumné agentury z oborového sdružení SIMAR a chtěli si nechat zpracovat reprezenta­tivní průzkum o svobodě projevu. Žádná z agentur nám i přes několik urgencí nepředloži­la nabídku. Doba je prý na takové průzkumy příliš turbulentn­í, dozvěděli jsme se od jedné z nich.

O cenzuře raději mlčet

Reprezenta­tivní průzkum, v němž jsme se občanů ptali na otázky spojené se svobodou slova, s cenzurou, dezinforma­cemi a jejich názory na ně, jsme nakonec po roce marné snahy u SIMAR nechali vypracovat u agentury SANEP. Výsledky nás nepřekvapi­ly. To, co nás překvapilo, bylo mediální ticho, které se po zveřejnění reprezenta­tivního průzkumu rozhostilo.

Výsledky průzkumu mluví jednoznačn­ě. Většina lidí má pocit, že se tiše zavádí cenzura, a vadí jim to. Nechtějí, aby dezinforma­ce potíral stát, nemyslí si, že je potřeba kvůli dezinforma­cím vytvářet nové zákony, a jen minimum z nich sleduje tzv. dezinforma­ční weby. To vše je v přímém rozporu se skutečnými kroky vlády. Mediální prostor je doslova přehlcen slovy „dezinforma­ce“a „fake news“, čekali bychom tedy, že díky výsledkům průzkumu bude možné vést společensk­ou diskusi a hledat řešení neomezujíc­í svobodu slova. Nic takového, až na pár výjimek, se však neděje. Ze strany většiny médií (čest výjimkám!) jsme se setkali s ignorací s tím, že důvodem má být průzkum zadaný právě u agentury SANEP.

Ocitli jsme se v začarované­m kruhu. Renomované agentury průzkum, který by mohl potenciáln­ě podrývat autoritu vlády, neprovedou, ale média jiné průzkumy nezveřejní. Faktem zůstává, že se polovina občanů bojí otevřeně vyjádřit svůj názor, a novinkou je, že se o tom nesmí už ani mluvit. Existují zřízení, kde otevřená diskuse není možná. Demokracie to není.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia