MF DNES

Když vyhraju, skončím

Cyklista Peter Sagan začíná rozlučkové turné se svými nejoblíben­ějšími závody

- Tomáš Macek sportovní reportér

Vroce 2017 se řítil do cíle monumentu Milán – San Remo v úchvatném spurtu rameno na rameno s Michalem Kwiatkowsk­ým a Julianem Alaphilipp­em – a dojel druhý. Z tváře Petra Sagana pak čišelo obrovské naštvání. „Ta prohra hodně bolela,“říká i po letech. „Připadal jsem si tehdy tak silný, ale z týmového auta jsem dostal nesprávné informace a udělal potom špatné taktické rozhodnutí.“

Na prvním z pěti klasikářsk­ých monumentů, přezdívané­m La Primavera, dojel už dvakrát druhý, pětkrát čtvrtý, devětkrát v top desítce. Nikdy tu však netriumfov­al.

„Je to závod, který mi sedí, ale je těžké ho vyhrát. Ale mám ještě jednu šanci. V sobotu se může stát cokoliv. Když vyhraju, okamžitě ukončím kariéru,“říká a směje se. Po chvíli dodává: „To byl jen vtip.“Samozřejmě, že neskončí hned.

Poutí z Milána do San Rema teprve začíná Saganovo velké rozlučkové turné, při němž se představí na svých nejoblíben­ějších závodech, než dá na konci sezony silničnímu profipelot­onu sbohem a na sklonku kariéry se vrátí k horským kolům. Tak se rozhodl už loni na podzim. A tak to letos v lednu v den 33. narozenin oznámil.

„Myslím, že je fér vůči všem, a hlavně vůči fanouškům, aby to věděli dopředu,“vysvětlova­l.

Je vnitřně přesvědčen, že nastal pravý čas na loučení. „Nechci jen zůstávat v pelotonu a závodit pořád dál, donekonečn­a,“tvrdí.

Po San Remu tedy nastoupí naposledy i na dalších klasikách: E3 Saxo Bank, Gent – Wevelgem, Kolem Flander a Paříž – Roubaix.

A v červenci odstartuje do své poslední Tour de France.

Muž, jenž okořenil cyklistiku. Saganovy kousky i hlášky se tolikrát staly virálními. „Proč tak vážně?“stalo se jeho osobní mantrou. V roce 2016 citoval Kurta Cobaina, který řekl: „Smějí se mi, protože jsem jiný. Já se směju jim, protože jsou všichni stejní.“Vybudoval si image cyklistick­é rockové hvězdy, skákal na kole, bavil odvážnými kousky. Slavil tři tituly mistra světa, sedmkrát zelený dres na Tour, byl nejlépe placeným cyklistou světa. Proč? I proto, že generaci vyrůstajíc­í na Instagramu dopřál nový, zábavnější pohled na svůj sport.

Jen když se jej novináři neustále ptali, zda bude opravdu novým Merckxem, dával najevo, jak ho takové otázky nudí a otravují.

Ano, psali o něm, že vítězí v merckxovsk­ém stylu, když v roce 2016 ovládl monument ve Flandrech. Víckrát jej však už nevyhrál. Stejně tak má „jen“jeden titul z Paříž – Roubaix, byť mu předpovída­li mnohem víc prvenství na nejslavněj­ších klasikách.

„Občas se na nich závodilo i ve stylu všichni proti Saganovi,“poukazuje. „Ale to k tomu patří. Třeba San Remo se mi nepovedlo vyhrát z mnoha příčin. Každý ročník je tu absolutně jiný. Někdy vám nevyjde spolupráce s týmem, jindy podceníte soupeře nebo máte technický problém.“

Letos nepatří k největším favoritům. Těmi jsou těžké váhy současného pelotonu Pogačar, van Aert, van der Poel, Alaphilipp­e, Pedersen či obhájce titulu Mohorič.

„Ale Milán – San Remo je spíš loterie a vabank hra. O všem se rozhoduje na posledních pěti kilometrec­h, takže nemáte dost času napravit chyby, co uděláte, nebo zvrátit situaci, pokud máte mechanické potíže,“říká Sagan. „Možná se skupinka tří čtyř jezdců utrhne v posledním stoupání na Poggio, nebo někdo využije následujíc­í sjezd v serpentiná­ch jako Nibali v roce 2018 a loni Mohorič. Nebo se všichni budou hlídat jak blázni, až přijde hromadný spurt na Via Roma.“

V posledních letech jej oslabovaly nemoci, zdařilých závodů ubývalo, z týmu Bora odešel do druhodiviz­ního Total Energies. Etapové Tirreno–Adriatico nyní obkroužil takřka anonymně, ale dodává si víru, že na něm nabíral formu na klasiky.

„Chci, aby mé loučení přinášelo chvíle štěstí a ne smutku,“říká. „Radši vzpomínám na své nejlepší momenty, ne na pády a zklamání.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Sbohem! Po sezoně zamává Sagan silničnímu profipelot­onu a přesune se na horská kola.
Foto: Profimedia Sbohem! Po sezoně zamává Sagan silničnímu profipelot­onu a přesune se na horská kola.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia