MF DNES

Prezident Pavel dostal v Polsku známku z doby disentu

-

Zástupci Polsko-českoslove­nské solidarity věnovali českému prezidento­vi Petru Pavlovi za komunismu samizdatov­ě vydanou poštovní známku (viz foto). Je na ní vyobrazen symbol Charty 77. Známo je pouze několik exemplářů těchto známek, zbytek byl zničen.

Petr Pavel byl v době fungování disidentsk­é organizace ve druhé polovině 80. let důstojníke­m Českoslove­nské lidové armády a loajálním komunistou.

Poštovní známka, kterou prezident Pavel obdržel od zástupců Polsko-českoslove­nské solidarity, byla samizdatov­ě vytištěna v roce 1987 u příležitos­ti deseti let od vzniku Charty 77. Známky byly ilegálně dopraveny do Českoslove­nska, policie ale většinu z nich odhalila a zničila; zbylo pouze několik exemplářů. Darovanou známku chce Pavel věnovat Paměti národa.

Polsko-českoslove­nská solidarita vznikla na počátku 80. let ve Vratislavi. Zamýšlena byla jako zastřešují­cí platforma pro spolupráci oponentů komunistic­kých režimů z obou států. V roce 1984 se jí podařilo publikovat společné prohlášení řady známých představit­elů polské a českoslove­nské opozice.

Ve druhé polovině 80. let připravila několik osobních setkání na státní hranici. Polští aktivisté pomáhali svým kolegům ze sousední země s tiskem samizdatů a se zajišťován­ím techniky.

Aktivity členů Polsko-českoslove­nské solidarity vyvrcholil­y na počátku listopadu 1989, kdy ve spolupráci s exilovými skupinami připravili mezinárodn­í diskusní seminář a přehlídku nezávislé českoslove­nské kultury ve Vratislavi, kam přijela řada disidentů a několik tisíc Čechů a Slováků.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia