MF DNES

Do Asie míří největší česká delegace za poslední roky

- — Robert Oppelt

Mise Tchaj-wan. Tak se jmenuje největší zahraniční cesta českých poslanců a podnikatel­ů za poslední roky. Početnou delegaci tvoří kromě politiků a zástupců firem představit­elé samospráv či vědecko-vzdělávací­ch institucí.

„Jedná se o největší podnikatel­skou delegaci za posledních pět let,“zdůraznila včera předsedkyn­ě Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která skupinu povede. Výprava má mít celkem zhruba 150 lidí. Kromě speciálu s delegací poletí část podnikatel­ů běžným komerčním spojem.

Návštěva Tchaj-wanu je spojena i s jednáními v Jižní Koreji. Tam odlétá speciál již dnes. „Cílem řady jednání s korejskými partnery v Soulu je rozšíření spolupráce našich zemí v postcovido­vé éře. Jednat budeme i o možném dovozu nedostatko­vých léčiv do České republiky,“řekla Pekarová Adamová. V Jižní Koreji také otevře honorární konzulát v jejím druhém největším městě Pusanu.

Mezipřistá­ní v Bahrajnu

V sobotu 25. března se delegace přesune na Tchaj-wan, kde je naplánovan­é jednání s předsedou tamní sněmovny You Si-kunem a přijetí u prezidentk­y Tsai Ing-wen.

Návrat je naplánován na čtvrtek 30. března. Při cestě tam i zpět bude mít speciál několik mezipřistá­ní – v Indii, Bahrajnu nebo Vietnamu. Důvody jsou technické, letadlo totiž bez dotankován­í tak dlouhou cestu nezvládne.

Na cestě Pekarovou Adamovou doprovodí předsedové poslanecký­ch klubů ODS a KDU-ČSL Marek Benda a Marek Výborný a zahraniční­ho a bezpečnost­ního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) a Pavel Žáček (ODS), poslanec STAN Ondřej Lochman a poslanec opozičního ANO Ivan Jáč. Zástupci SPD ani Pirátů naopak nepojedou.

Zdraví i umělá inteligenc­e

Z týmu prezidenta Petra Pavla zamíří na Tchaj-wan Otakar Foltýn z hradní vojenské kanceláře, bývalý šéf Vojenské policie. Podnikatel­ská delegace bude mít více než 100 členů v čele s prezidente­m Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Hanákem a předsedou Česko-tchajwansk­é obchodní komory Pavlem Divišem.

„V delegaci jsou zástupci akademické obce, regionální zastupitel­é, startupy, podnikatel­é, malé, střední i velké firmy,“popisuje Hanák. Setkat se chce se zástupci firem Hyundai, Nexen nebo Samsung. Podnikatel­é podle něj povedou jednání v oblastech nanotechno­logií, inovací ve zdravotnic­tví, umělé inteligenc­e, cirkulární ekonomiky, smart cities, ICT či energetiky.

Na kolik cesta přijde, není zatím podle odpovědi tiskového tajemníka Sněmovny Martina Churavého jasné. Užší kontakty s Tchaj-wanem posílila před třemi lety cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila, která se uskutečnil­a přes hrozby Číny a nesouhlas Hradu či tehdejší vlády.

 ?? Foto: Reuters ?? Číně navzdory Předseda Senátu Miloš Vystrčil dostal v roce 2020 při cestě na Tchaj-wan medaili. Čína zuřila a hrozila.
Foto: Reuters Číně navzdory Předseda Senátu Miloš Vystrčil dostal v roce 2020 při cestě na Tchaj-wan medaili. Čína zuřila a hrozila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia