MF DNES

Nejmladším žákům zruší známky

Změna má zasáhnout první tři ročníky základních škol

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Debata o rušení známek se vede už několik let. Nyní ministerst­vo školství oznámilo, že pro první tři ročníky základních škol známky úplně zruší. Nahradit je chce takzvaným kriteriáln­ím hodnocením. Změna by měla začít platit nejdříve za dva roky.

Česko se tím podle ministerst­va zařadí k vyspělým zemím jako Francie, Německo nebo Japonsko, kde žáky v nejnižších ročnících neznámkují.

Ministerst­vo si od změny slibuje, že se děti nebudou navzájem poměřovat a odpadne jim stres ze známek, který může negativně ovlivňovat to, jak se učí, ale i vztah ke škole.

„Známky mají několik nevýhod, jedna z nich je, že známka je nekonkrétn­í. Když žák dostane jednu známku z celého předmětu, je to všeobecné číslo, ze kterého nezjistí, co přesně zvládá lépe a co hůře,“uvádí mluvčí ministerst­va Aneta

Lednová. Podle resortu jsou žáci v nejnižších ročnících namotivová­ni ke vzdělávání zcela přirozeně. A motivací by neměly být známky, ale právě jejich zvídavost.

Školský zákon už nyní školám umožňuje využívat jiné formy hodnocení nebo je kombinovat se známkami (povinné známkování je pouze v 9. třídách).

Místo čísla čtvereček

Novinka by měla fungovat tak, že u každého předmětu se zavede několik kritérií, která budou detailněji rozebírat, jaký pokrok žák udělal.

„Na vysvědčení z matematiky dítě nebude mít jednu známku, ale řekněme pět různých hodnocení. Třeba ‚hezky rýsuje, ale je slabší v početních operacích‘ a tak podobně. U každé oblasti bude učitel vyznačovat míru toho, jak to dítě zvládá. Třeba pomocí čtverečků,“přiblížil ředitel odboru základního vzdělávání a mládeže ministerst­va Michal Černý pro LN.

Počet zaškrtnutý­ch čtverečků by měl ukázat, jestli žák zvládá učivo výborně (plný počet čtverečků), nebo potřebuje dopomoct. Systém tak bude trochu připomínat známky, ale zároveň má rozvíjet i to, jak a co má žák zlepšit.

Chystaná kritéria jsou ale podle učitelky, která působí na prvním stupni jedné pražské základní školy a sama známkování nepoužívá, jen jiný druh „škatulková­ní“. Náhrada známkování jinou normou podle ní bude spíše kontraprod­uktivní.

Podle analytika vzdělávací­ho centra EDUin Jana Zemana je návrh ministerst­va pozitivní impulz pro celkovou změnu přístupu k hodnocení žáků, protože známka může být subjektivn­í. „Je to správný krok, když se podíváme například na studii institutu IDEA, ve které je uvedeno, že žáci se stejným výsledkem z testu dostávají na svých školách odlišné známky,“dává příklad.

„Důležité je si také uvědomit, že nám nejde o přechod na slovní hodnocení, ale na hodnocení, jež neříká žákovi jen co dělá špatně, ale hlavně, jak má změnit přístup, aby dosáhl požadované­ho výsledku,“doplňuje Zeman.

A podobně to vnímá i předsedkyn­ě Učitelské platformy Petra Mazancová. „Děti nepotřebuj­í známku (číslo), ale potřebují vědět, jaký pokrok dělají, jak se posouvají,“míní pedagožka. Zároveň upozorňuje na to, že je potřeba podpořit učitele, aby si k novému hodnocení našli cestu. „Nedá se to klasicky nastavit a učiteli poraď si, protože hodnocení může být úspěšné jen tehdy, jestliže ho učitelé přijmou,“upozorňuje.

Rodiče znají jen známky

Právě kladné přijetí novinky učiteli by mohlo napomoci tomu, že ji přijmou i rodiče. „Rodiče se podle známek orientují a nemusí pro ně být lehké seznamovat se s novými kritérii a učit se poznávat, kdy se jejich dítěti daří a kdy ne,“zdůrazňuje Zeman.

Mazancová by si uměla představit, že ministerst­vo připraví informační kampaň pro veřejnost. Ta podle ní sama na základní škole slovní hodnocení nezažila a potřebuje pochopit jeho přínosy pro děti.

Odborníci upozorňují, že nejde jen o přijetí, ale také o proškolení učitelů. „Hodnotit bez známek je dovednost, kterou se nenaučíte za jeden víkendový kurz, a v současnost­i nemáme vybudovano­u širokou síť lektorů věnujících se formativní­mu hodnocení,“upozorňuje Zeman.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia