MF DNES

Čína klame tělem, jde jí o vlastní dominanci světu

Si Ťin-pching v Rusku: morální vzpruha pro Putina i posílení čínských zájmů

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Ambiciózní čínský vůdce Si Ťin-pching včera zavítal do Moskvy za svým „přítelem“Vladimirem Putinem vůbec poprvé od ruské invaze na Ukrajinu před více než rokem. Není pochyb o tom, že pro izolovanéh­o ruského lídra, na něhož se kvůli nepřesvědč­ivému výkonu ruské armády na Ukrajině valí kritika už i doma, představuj­e návštěva mocného Si Ťin-pchinga obrovskou přinejmenš­ím morální vzpruhu.

Znamená to tedy, že Peking, který se v ukrajinské­m konfliktu dosud důsledně prezentova­l jako neutrální, si už definitivn­ě vybral stranu a sází na Rusko?

Tak jednoduché to zřejmě není. Číně ani tak nejde o Rusko jako takové, soudí někteří analytici. Spolupráce s ním se však momentálně jeví jako výhodná pro její dlouhodobé strategick­é záměry – pro prosazení nového mezinárodn­ího řádu, jehož středobode­m by byl právě Peking. Řádu, ve kterém by USA a NATO – z pohledu Ruska a Číny – nemohly už nikomu nic diktovat.

V tomto směru je Putin jako spojenec typově ideální. Se Si Ťin-pchingem má i myšlenkově mnoho společného, a tak ani nijak zvlášť nevadí, že už pár dnů čelí mezinárodn­ímu zatykači kvůli podezření z válečných zločinů.

V Moskvě tak včera historické okolnosti svedly k jednomu stolu dva muže, kteří se postavili do pozice celoživotn­ích vůdců a ruku v ruce vytvářejí půdu pro globální konfrontac­i. Peking je v této situaci ochoten využít své partnerstv­í s Moskvou, aby dal Washington­u najevo, jak silné trumfy drží v ruce. I za cenu, že by to znamenalo udělení tichého souhlasu Putinově brutální a destabiliz­ující válce.

Jaký bude výsledek?

Co tedy od třídenní návštěvy Si Ťin-pchinga v Rusku očekávat? Je evidentní, že uvidíme velkou show „nerozborné­ho přátelství“, už jsme slyšeli a jistě ještě uslyšíme spoustu vzájemných lichotek, vzletných slov o míru, ujišťování, jak obě země stojí „rameno na rameni“, ale ve skutečnost­i půjde o geopolitik­u a snahu přepsat světový řád.

Probíhajíc­í čínsko-ruský summit tedy klame tělem. Jinými slovy, jeho hlavní náplní je to, co zůstane veřejnosti skryto za tlustým nánosem pompézní vaty.

„Setkání mimo jiné dává Putinovi i Si Ťin-pchingovi šanci ukázat, že v době napjatých vztahů se Západem mají mocné partnery,“soudí Joseph Torigian, expert na čínsko-ruské vztahy z Americké univerzity ve Washington­u. „Čína tak může signalizov­at, že by dokázala udělat ještě víc, aby pomohla Rusku, pokud se vztahy se Spojenými státy budou nadále zhoršovat,“dodal.

Spolužití Číny se Spojenými státy i Evropou jde od deseti k pěti, provázejí je spory o technologi­e, bezpečnost i lidská práva. Soudě podle projevu čínského vůdce na nedávném zasedání tamního parlamentu, v němž si stěžoval na odhodlání USA zmařit vzestup Číny jako nové globální supervelmo­ci, se Si Ťin-pching rozhodl vůči Západu přitvrdit. „Čína usoudila, že rukavičky jsou odhozeny, že vstupujeme do období konfrontac­e s USA a Rusko je v tomto boji přínosným partnerem,“řekl pro list Washington Post Alexander Gabujev, analytik Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace.

Putin Číně přičinlivě sekunduje. „Kolektivní Západ se ještě tvrdošíjně­ji než kdy jindy drží svých zastaralýc­h dogmat a hazarduje s osudy celých států a národů,“napsal v předvečer setkání s čínským partnerem. „Politika USA spočívajíc­í v odstrašová­ní Ruska a Číny, stejně jako všech, kteří se nepodvolí americkému diktátu, je stále zuřivější a agresivněj­ší,“psal dále.

A tak místo aby docházelo k deeskalaci, děje se pravý opak. Rusko pozastavil­o platnost jaderné dohody s USA, světoví autoritáři se houfují (k Číně a Rusku musíme přidat přinejmenš­ím nebezpečný Írán), zatímco Západ posílá na Ukrajinu čím dál silnější zbraně.

Co bude dál, je ve hvězdách. Nepřátelst­ví se může vyostřit, dotlačit tři největší jaderné mocnosti na pokraj třetí světové války. Může však také jít jen o úvodní akordy studené války 2.0. Už nyní je ale zřejmé, že takový vývoj nijak neprospívá řešení

globálních výzev, jako je třeba změna klimatu.

Čína, která se namlsala nedávným diplomatic­kým majstrštyk­em, kdy se jí podařilo obnovit diplomatic­ké vztahy mezi rivaly Saúdskou Arábií a Íránem, se rovněž prezentuje jako mírotvůrce, který by rád ukončil válku na Ukrajině. Čínský prezident o tom jistě bude dnes jednat i s Putinem.

Čína drží Rusko nad vodou

Což o to, pokud by se Číně podařilo zastavit krutou a nesmyslnou válku, kterou Putin na Ukrajině rozpoutal, patřily by jí světové ovace právem. Západní politici jsou však skeptičtí. Obávají se, že vágní čínský plán, který byl nedávno představen, nahrává Rusku. A pro Kyjev by ve své stávající podobě nebyl přijatelný – třeba proto, že výslovně nepočítá se stažením Rusů z obsazených ukrajinský­ch území.

Důvodů ke skepsi je dost: Peking stále odmítá invazi odsoudit, z války obviňuje Spojené státy a kritizuje západní sankce, které mají Putinovu válečnou mašinerii vyhladovět. Ruskou ekonomiku drží nad vodou,

vzájemný obchod za poslední rok výrazně posílil. Navíc se spekuluje, že by Peking mohl začít Rusům tajně dodávat zbraně, třeba přes Bělorusko nebo Severní Koreu.

Jiní komentátoř­i upozorňují, že v čínském zájmu rozhodně není případný ruský kolaps ve válce, který by mohl vyvolat pád Putinova režimu. Tím by posílily Spojené státy, nebo dokonce nastalo období chaosu a nejistoty podél 4 250 kilometrů dlouhé rusko-čínské hranice.

Podle některých pozorovate­lů může mít nynější mise pana Si v Rusku přes to všechno širokou škálu výsledků, včetně definitivn­ího kroku v obou směrech: Si může Putinovi nabídnout přímou podporu v konfliktu, nebo ho výslovně vyzve, aby jej ukončil.

Faktem je jedno: v autoritářs­kém tandemu tahá Rusko za kratší provaz. Čínu potřebuje daleko víc než ta jeho. V Rusku si však této rostoucí závislosti málokdo všímá. Světlou výjimkou byl předevčíre­m novinář Michail Chodarjono­k, který na kanálu Rossija 1 varoval: „Čína může mít pouze jednoho spojence – Čínu samotnou.“

 ?? Foto: ČTK ?? Na pozadí summitu Boje na východě Ukrajiny pokračoval­y i včera, kdy čínský vůdce přicestova­l do Moskvy na setkání s Putinem. Ukrajinci včera oznámili 69 odražených ruských útoků za jeden den.
Foto: ČTK Na pozadí summitu Boje na východě Ukrajiny pokračoval­y i včera, kdy čínský vůdce přicestova­l do Moskvy na setkání s Putinem. Ukrajinci včera oznámili 69 odražených ruských útoků za jeden den.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia