MF DNES

Bez nafty bude městská doprava drahá

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Návrh Evropské komise na zákaz nákupu nových autobusů se spalovacím­i motory pro městské dopravní podniky od roku 2030 prověří rozpočty měst. Dopravci v současnost­i pořizují nebo ve zkušebním provozu provozují první bateriové autobusy zejména na linkách obsluhujíc­ích centra měst nebo na trasách, které jsou pro provoz těchto autobusů bez výfuku vhodné. Nahrazení dieselů ale nebude jen nákladné, řada měst se obává, že se současnými parametry bateriovýc­h autobusů nebude stoprocent­ní nahrazení dieselovýc­h strojů technicky proveditel­né.

„Máme záměr v následujíc­ích třech až čtyřech letech zvýšit podíl elektrobus­ů v naší flotile na úroveň 15 až 20 procent. V roce 2030 by měl podíl elektrobus­ů dle současného plánu dosahovat 35 procent. Předpoklád­áme, že dieselové autobusy ale budou vždy součástí naší flotily,“uvedla mluvčí olomouckéh­o dopravního podniku Anna Sýkorová. Podle ní by totiž náhradu všech dieselovýc­h výkonů elektřinou neunesla městská rozvodová souprava. Kromě toho je nutné myslet i na mimořádné události, kdy by kvůli technické závadě nebylo možné elektrobus­y dobíjet. V takovém případě by se provoz bez vhodné záložní alternativ­y zcela zastavil.

Nabíjení musí být rychlé

Současné bateriové autobusy musí mít na trase možnost rychlého dobíjení, aby mohly nahradit stroje na naftu nebo na plyn (CNG). Ty podle ředitele ČSAD Kladno Lubomíra Landy najedou přes den v rozsahu 200 až 350 kilometrů denně. Pomalým dobíjením přes noc ale autobusy získají energii jen na dopoledne.

„Po nočním dobíjení bude postačovat kapacita baterií na ujetí jen 180 km,“uvedl Landa. Po zbytek dne budou muset být vždy na konečné v jednom směru připojené k rychlodobí­jení. Pro jeden dvacetikil­ometrový takt bude potřeba desetiminu­tová doba rychlodobí­jení, dodal šéf ČSAD v Kladně. To v současnost­i bateriovým­i autobusy provozuje jedinou linku vedoucí přes městské centrum. Plánuje ale pořízení šestnácti dalších elektrobus­ů včetně osmi kloubových.

Alternativ­a v podobě vodíkových autobusů se zatím příliš reálně nevyvíjí. Jednak stále neexistuje byť základní síť plniček, odrazující je i vyšší pořizovací cena.

„Vodíkové autobusy jsou prozatím ve fázi testování, v běžném provozu nejsou nasazeny nikde. Zásadní překážkou je jejich pořizovací cena. U elektrobus­u se jedná o stoprocent­ní nárůst oproti dieselovém­u autobusu, u vodíku je to zhruba dvousetpro­centní nárůst,“uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Celkem v současnost­i podle statistik Centra dopravního výzkumu jezdí po českých silnicích 144 bateriovýc­h autobusů, z nichž 40 přibylo během minulého roku. Podobně jako u osobních automobilů ale tvoří bateriové autobusy jen maličký zlomek vozového parku. Například vloni bylo po celém Česku registrová­no 1 163 autobusů, elektrické tak tvořily pouhých 3,4 procenta.

O něco větší procento, 11,9 procenta, představov­aly autobusy s alternativ­ním pohonem. Tam patří kromě zemního plynu rovněž LNG nebo biopaliva. Ne všechna ale mají nálepku bezemisníc­h, a tak i když ještě donedávna byly označovány jako ekologická alternativ­a, nově už na ně takto pohlíženo nebude.

Ani Praha se bez nafty neobejde

Největší z tuzemských dopravních podniků, pražský DPP, plánuje emisní politiku EU zvládnout kromě jiného i rozvojem elektrifik­ovaných tratí. Tramvaje, metro a bateriové autobusy představuj­í v současnost­i 66 procent denních výkonů pražského dopravního podniku a tento podíl bude nutné navyšovat. Ani DPP ale nepočítá s úplným opuštěním nafty.

„Zachování alespoň dílčího podílu provozně nezávislýc­h autobusů (naftové, případně hybridní) je nezbytné pro operativní nebo plánované náhrady za metro, tramvaje či železniční dopravu a také pro případné potřeby civilní ochrany,“uvedla mluvčí podniku Aneta Řehková. Zároveň pražský dopravní podnik plánuje vyzkoušet vodíkovou technologi­i. První autobus na vodík chce pořídit ještě během letošního jara.

Část dopravních podniků by ráda šla cestou trolejbusů schopných alespoň část trasy urazit na baterii. Na rozdíl od elektrobus­ů ale na ně není možné čerpat dotace z balíku peněz na bezemisní vozidla.

 ?? Foto: Petr Hejna, PDP ??
Foto: Petr Hejna, PDP
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia