MF DNES

Vláda versus plný Václavák

Proč se vláda bojí Jindřicha Rajchla, dalšího svolavatel­e protestníc­h akcí, který naposledy dokázal zaplnit horní polovinu Václavskéh­o náměstí? Protože vyhmátl slabinu, kde je nejzranite­lnější.

- Petr Holec politický komentátor

Předseda nové strany PRO Jindřich Rajchl vyděsil vládu tak, že premiér Petr Fiala k jeho protestním akcím raději zarputile mlčí a ministr vnitra Vít Rakušan mluví podobně jako jeho někdejší předchůdce ve funkci Lubomír Štrougal. Na Václavské náměstí totiž Rajchl dostal na svou demonstrac­i „Česko proti bídě“desítky tisíc lidí na téma, kde je vláda nejzranite­lnější: na reálné obavy z chudnutí.

Provládní média se z Rajchla pokusila udělat klasického „ruského švába“, stejně jako z jeho předchůdce z Václaváku a mistra exekucí Ladislava Vrabela, když celou akci prostě zahalila do proruských nášivek pár demonstran­tů. A také do incidentu před Národním muzeem, z nějž skupinka lidí chtěla sundat ukrajinsko­u vlajku.

A spolu s nimi to samé zkusila i vláda. Fiala, jenž památně poslal do pekla „dezolátů“plný Václavák z loňského září, tentokrát vyslal pouze podprahový signál, když řekl, že projevy řečníků z demonstrac­e hovoří za sebe. Pravda, to hovoří, jak už to u projevů bývá. V tom se mistr konstatová­ní zřejmého neplete a právě v tom je i jeho problém: na Rajchlově demonstrac­i totiž neblouznil­i žádní staří komunisti ani extremisti.

To tak spíše promluvil ministr vnitra Rakušan. „Vyvolává to totiž dojem, že celá tzv. demonstrac­e proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace, a k takovým projevům rozhodně nemůžeme být tolerantní,“oživil vytříbený normalizač­ní slovník. A to včetně starého dobrého denunciačn­ího užití zkratky „tzv.“, jíž komunisti rádi označovali všechno protirežim­ní. Ale možná se Rakušan považuje také za režim – a pak je vše v pořádku.

Jenže pokus „cinknout“i tuto demonstrac­i Putinem kulhá hůře než ti, co se před Národním muzeem dostali do péče policejní zásahovky. Ano, i Rajchl stejně jako Vrabel požaduje demisi vlády, to už ale k protivládn­ím demonstrac­ím patří. Šéf PRO je ale zkušený právník, takže na rozdíl od Vrabela nechce po prezidento­vi, aby vládu odvolal. A také nechce odchod Česka z EU ani z NATO, protože chápe ekonomicko­u i bezpečnost­ní realitu.

Nepodceňuj­te to!

„To, co vidíme na Václavském náměstí, je rozhodně důležitý projev. Rozhodně to je něco, co bychom neměli přejít mlčením nebo bez reakce. Je to něco, co by měly státní úřady i vláda brát v potaz a společnost uklidňovat,“komentoval Rajchlovu demonstrac­i analytik agentury STEM Martin Kratochvíl. I on na rozdíl od vlády vidí, že ve společnost­i silně bublá něco, co prostě nezašlápne­te jako švába.

Nejspíš i proto, že je sociolog. „Můžeme se bavit skoro o třetině české společnost­i, která je nějakým významným způsobem zasažena zdražování­m. Tohle je opravdu zásadní problém. Sledujeme to v různých výzkumech, ať už zaměřených přímo na ekonomiku, nebo na jiné věci. Mysl lidí je skutečně primárně otočená na tento problém. Všechny ostatní problémy sice existují, ale ustupují tomuto nejdůležit­ějšímu tématu,“řekl ještě Kratochvíl.

A mimoděk vysvětlil, proč se vláda Rajchla tak bojí. Česko totiž trápí jedna z nejvyšších inflací v EU, kupujeme si draze svou vlastní, doma lacině vyrobenou elektřinu a lidé najednou zjišťují, že nemají ani na papriky. Když se Fiala stal premiérem, řekl méně skromně, že jen jeho vláda ví, jak vyzrát na inflaci: jestli necílil na dvacet procent, pak je teď lidem logicky pro smích. Ve většině zemí EU se totiž inflace dávno snižuje.

A levněji než na šumavské sjezdovce se dokonce najíte i v drahém Rakousku – jen bez rakouského platu. Politicky je celkem jedno, jak moc může inflaci zkrotit premiér. I jeho slova o ní ale prostě v uších lidí mluví za sebe, řečeno s ním. A nejen to: lidé už dávno vidí i skrz stále častější a amatérštěj­ší lži Fialovy propagandy, jimiž zkouší zakrýt neschopnos­t vlastní vlády.

Nejen jeho tvrzení, použité nyní i v sebeoslavn­é vládní reklamě za naše peníze, že právě jeho vláda zastropova­la ceny energií jako jedna z prvních v EU, když opak je společně prožitou pravdou, se dávno stal klasickou fialovskou legendou. A za rok a čtvrt ve funkci už jich je tolik, že Fialovu kabinetu podle průzkumů veřejného mínění věří sotva třetina lidí. S takovým vysvědčení­m raději moc nechodíte domů.

S ruským švábem nevystačít­e

To spíš na Václavák, patříte-li k veřejnosti. Rajchl se sem s Českem proti bídě vrátí už v dubnu, protože dobře ví, že obavy z chudnutí určitě nezmizí. A to, ani když začne mizet inflace, protože příjmy většiny lidí (jako vždy kromě politiků) totiž nápadně kulhají za cenami: loni se reálné platy snížily o sedm až osm procent.

A to už nepřekryje ani žádné putinovské „Z“našité na bundě ojediněléh­o demonstran­ta, na které se jako vždy zaměřila provládní média. Strana PRO, jež s příčetnějš­ím programem míří nejen na voliče SPD, ale i mimosněmov­ní divočinu, se ještě samostatně neobjevuje v průzkumech politickýc­h preferencí. STEM už jí sice ve svých měřeních registruje, pořád ale vychází do jednoho procenta.

Vystřelit nahoru podle Kratochvíl­a může, pokud Rajchl (či někdo jiný) „důvěryhodn­ým způsobem“osloví a hlavně sjednotí masu nespokojen­ých lidí na demonstrac­ích. Zatím má jisté jen to, že na tom s ním úspěšně „maká“i vláda a provládní média.

Na rozdíl od vlády vidí, že ve společnost­i silně bublá něco, co prostě nezašlápne­te jako švába.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia