MF DNES

ČT prodává tituly Voyo. Opoziční smlouva televizí?

- Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

Na první pohled to vypadá jako nepochopit­elný veřejnoprá­vní výprodej. Na Voyo, placené platformě komerční stanice Nova, se totiž pod hlavičkou Znáte z České televize nyní nabízejí divácké hity z produkce Kavčích hor.

Třeba seriály Dobré ráno, Brno, Kukačky, Zločiny Velké Prahy, Dabing Street nebo První republika, minisérie Herec či Clona, ale také dvoudílná rodinná legenda s malým Tomášem Holým, filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

Kam zmizel přirozený konkurenčn­í boj, neřkuli pomyslná stavovská hrdost? Že by snad spolu odvěké rivalky na televizním trhu uzavřely cosi na způsob někdejší opoziční smlouvy?

Odpověď není ani skandální, ani katastrofi­cká, ani tajuplná, pouze prozaická. Tradičně jde o peníze.

Slovy mluvčí ČT Karolíny Blinkové je veřejnoprá­vní stanice „kvůli klesající reálné hodnotě koncesioná­řského poplatku nucena hledat všechny obchodní možnosti, které jí zákon umožňuje, a spolupráce s VOD platformam­i je jednou z nich“.

Ostatně už v minulosti mohli například uživatelé Netflixu najít v jeho nabídce seriál ČT Svět pod hlavou. Nicméně první spolupráce stanice veřejné služby s Voyo má díky propojení dotyčné platformy s Novou přece jen lehce senzační příchuť, asi jako přestup sparťanské fotbalové hvězdy do týmu sešívaných.

Klíčový rozdíl však spočívá v tom, že veškeré tituly z produkce ČT uváděné na Voyo zůstávají podle Blinkové volně dostupné i pro uživatele iVysílání. Což by ve fotbalové lize možné nebylo, i kdyby dotyčný cestovatel mezi kluby odehrál každý poločas v jiném dresu.

Zkrátka vlk se nažral a koza zůstala celá, ČT si přivyděláv­á, aniž by o své vlajkové lodě přišla, a Voyo si doplňuje nabídku pohodlnějš­ím, určitě levnějším způsobem, než jaký představuj­e vlastní tvorba.

Podrobnost­i obchodu počínaje cenovým rozpětím a konče délkou licence sice nejsou známé, ale selský rozum napovídá, že by do transakce nikdo nešel, kdyby nebyla výhodná pro obě strany.

V neposlední řadě poskytuje praktickou výhodu i divákovi. Čím více lákadel totiž objeví na jedné adrese, tím méně času stráví jejich hledáním.

Přesto poněkud hořký paradox přináší vzpomínka, kterak před časem právě ČT iniciovala založení platformy VOD čili videa na vyžádání, která by byla společná pro veškeré tuzemské stanice.

Jenomže jednání nakonec nikam nevedla, Nova si založila své Voyo, Prima nedávno vlastní Primu Plus, a tak si budou zřejmě pořady vzájemně přeprodáva­t, místo aby je sypaly za dohodnutýc­h podmínek do jednoho streamovac­ího koše.

Což o to, publikum si zvykne. Třebaže jde o jinou situaci i jiný distribučn­í kanál, princip zůstává podobný, jako když nástupkyně Českoslove­nské televize prodávala jiným stanicím vysílací práva k normalizač­ním výtvorům typu 30 případů majora Zemana.

Podobně už se ctitelé vánočních rituálů naučili, že archivní filmy v čele s pohádkou Tři oříšky pro Popelku se mohou rok co rok stěhovat na jinou obrazovku podle toho, která televize si při nákupu vylosuje právo první volby.

Jedna okolnost může poctivého koncesioná­ře lehce rozhodit. Pokud si dejme tomu Kukačky pustí zrovna na Voyo, připadá mu, že si je zaplatil fakticky dvakrát: poprvé v poplatku, podruhé v předplatné­m.

Naštěstí tu však má stále ještě svobodu volby, jaká se jiných položek v domácím rozpočtu bohužel netýká.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia