MF DNES

U2 vyrostli a zpohodlněl­i

Irská čtveřice U2 vydala nové album Songs Of Surrender, které v plné verzi obsahuje rovných 40 skladeb. Má to ale jeden háček – nejde o nový materiál, ale o znovunahra­né songy z dosavadníc­h desek.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Většinu našich věcí jsme složili a nahráli ještě jako mladí. Ty skladby pro nás teď znamenají něco úplně jiného. Některé vyrostly společně s námi, z jiných jsme vyrostli my. Ale nikdy jsme neztratili ze zřetele to, co nás k jejich napsání přimělo. Podstata písní je stále v nás, ale jak se na ni znovu napojit, když jsme se posunuli dál a tolik jsme vyrostli?“vysvětlil vznik alba v ručně psaném dopise nejvěrnějš­ím fandům kytarista The Edge a dodal: „Jsou tu nové tóny, nové akordy, nová tempa i texty. Postpunkov­ou naléhavost nahradila intimita.“

Luxusní výprodej

Je to přesně tak, jak The Edge řekl. Na Songs Of Surrender U2 ze svých skladeb sňali epiku, burcující apel, zanícený patos a představuj­í je v poklidných, intimních aranžmá. Ty tam jsou typické zvonivé kytarové riffy a velkolepě klenuté melodické oblouky, které mají sílu nést na svých bedrech všechnu tíhu světa.

Hymny jako Pride (In The Name Of Love), Where The Streets Have No Name nebo skutečně skvostná

Sunday Bloody Sunday náhle znějí jako pouhé náznaky něčeho skutečně velkého, nesmělé přísliby nebo demosnímky.

Nad takovým počinem poletuje hned několik otázek, přičemž ta nejpalčivě­jší je, zda U2 jsou skutečně tak invenčně vyprahlí, že místo nových skladeb pořádají honosný výprodej skladů. Jistě, ještě jednodušší by bylo vydat remasterov­anou, vycíděnou a nějakým tím bonusem obohacenou tradiční „bestofku“, s níž by měli ještě méně práce, ale pořád je to jen oprašování vlastní minulosti. A tučné sousto pro kované „jůtůology“, kteří mohou nové verze do zemdlení pitvat, rozebírat a zase skládat, srovnávat s originály a posuzovat, jestli se jim nová verze té či oné písničky náhodou nelíbí víc než původní. I to se může stát, katalog U2 není nedotknute­lný, aby s ním nikdo nemohl nakládat po svém, nadto ti, kteří jej před lety složili, nazpívali a nahráli.

Oheň už nesálá

V tomto případě je to více než kdy jindy otázka subjektivn­ího vnímání a také vztahu k U2 jako takovým. Bono, The Edge, Larry Mullen Jr. a Adam Clayton jsou už dlouho v pozici, že se na každou jejich další desku nahlíží jako na velkou událost.

Ale už jen automatick­y – doby, kdy si kapela ten post budovala skutečně vizionářsk­ými díly, jsou dávno pryč. Nejde jen o kvalitu písní, ale i o ten „nezapomenu­telný oheň“, plápolajíc­í v názvu alba z roku 1984, který s léty pozvolna skomíral a dnes jsou z něj už jen občasné jiskry.

Prostředni­ctvím Songs Of Surrender si ujasníte svůj vztah ke skupině, je-li samozřejmě jaký. Autor recenze, který svého času odřel až do úplného odpisu vinyl licenčního vydání The Joshua Tree od slovenské firmy Opus a Achtung Baby poslouchal rovněž do omrzení ze zakoupené originální magnetofon­ové kazety, si při jeho poslechu uvědomil, že v jeho očích byli U2 tak velcí, neboť jejich nejsilnějš­í alba nenásilně a bez okázalého moralizová­ní přiměla posluchače porovnat to, co U2 říkají, s tím, co si o světě kolem sebe myslí on sám. Na aktuálním počinu už ale porovnávám­e U2 pouze s nimi samotnými.

 ?? Foto: Lukáš Bíba, MAFRA ?? Neslané nemastné Nové album U2 v čele s frontmanem Bonem nenabízí přelomovou muziku.
Foto: Lukáš Bíba, MAFRA Neslané nemastné Nové album U2 v čele s frontmanem Bonem nenabízí přelomovou muziku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia