MF DNES

Praze chybí 20 základek

Starostové městských částí žádají o peníze stát

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Po větším zapojení státu do rozvoje školských kapacit v hlavní městě volají starostové všech městských částí. Místa chybí, ale radnice na potřebný rozvoj nemají prostředky a ani magistrát nemá další peníze, které by mohl z vyčerpanéh­o rozpočtu uvolnit. Zatím mateřské, základní i střední školy trápí nedostatek míst.

„Situaci v pražském školství v současné době lze označit za stav školské nouze,“řekl včera po sněmu všech 57 starostů pražských městských částí Tomáš Portlík (ODS), starosta Prahy 9.

Stopka spádové turistice

Starostové se usnesli na možných řešeních současné krize. „Stanovili jsme vyjednávac­í tým, který má za úkol připravit jednání s Ministerst­vem školství,“sdělil Portlík. Cílem vyjednavač­ů je dosáhnout jednoho ze dvou řešení problému. Buď změnit legislativ­u pro hlavní město, aby školy nemusely přijímat každé dítě, ale mohly se soustředit na děti původem z příslušné městské části. Tato úprava by měla zamezit především takzvané „spádové turistice“, kdy rodiče dávají své děti do škol tam, kde chtějí, nikoliv kam oficiálně spadají podle místa bydliště.

Druhým navrhovaný­m řešením je vznik nového státního dotačního programu pro výstavbu nových pražských škol. Ministerst­vo školství podle starostů dlouhodobě tvrdí, že se jedná čistě o problém městských částí a Prahy. Proto je s ním potřeba vyjednávat.

Podle pražského radního pro školství a zároveň starosty Kolovrat Antonína Klecandy (STAN) Praha nyní potřebuje dvacet základních škol. Na deset z nich jsou sice už připravené projekty, ty ale váznou na financován­í. Kromě dvou škol v Praze 5 má svůj projekt například také budoucí základní škola v Březiněvsi, Kolovratec­h nebo v Dolních Měcholupec­h.

„Velmi konzervati­vní odhad je, že minimální částka, kterou Praha v tuto chvíli potřebuje na výstavbu nových škol, je 10 miliard korun,“vysvětlil Portlík s tím, že nová škola pro tisíc žáků vyjde zhruba na miliardu až miliardu a čtvrt.

S problémem s financován­ím se už před časem ozvala Praha 5, kde je situace obzvlášť kritická. Potřeba tam jsou celkem čtyři školy. V nejpokroči­lejší fázi jsou zařízení v Košířích a na Smíchově. Oba projekty by ale dohromady měly vyjít zhruba na 1,6 miliardy, což je zcela mimo možnosti radnice.

Problémy ale hlásí i okrajové městské části. „Jsou to právě ty okrajové části Prahy, kam se stěhují mladé rodiny s dětmi, a my jsme na opravdové hranici školních kapacit,“popsala starostka Slivence a předsedkyn­ě Svazu městských částí hlavního města Prahy Jana Plamínková (STAN).

Kontejnery nestačí

Více peněz od města či státu podle ní není potřeba pouze na stavbu nových budov, ale také na rekonstruk­ce a přístavby stávajícíc­h. Ani na to totiž městské části nemají dostatek vlastních prostředků. Řada škol je přitom ve velmi starých budovách, tím pádem představuj­í pro městské části finanční zátěž kvůli své nehospodár­nosti.

„Přístavba, kterou chceme ve Slivenci stavět, je kontejnero­vý pavilon, což je rychlejší a levnější. Položme si ale otázku, zda máme jako společnost skutečně jiné priority než školy,“uvedla Plamínková. Klecanda navíc dodal, že kontejnery nemohou zastoupit novou výstavbu už jen proto, že děti pak nemají ani kde cvičit nebo se stravovat.

Střední školy plní Středočeši

Kromě základních a mateřských škol, které zřizují městské části, je situace napjatá také na středních školách, za které odpovídá magistrát. Podle Klecandy zde má veřejný i soukromý sektor pro nový školní rok dohromady 16 tisíc míst.

V deváté třídě je teď necelých 11 tisíc žáků a další tisícovku představuj­í ukrajinské dětí. „Tato čísla nám říkají, že Praha by si vystačila jen v případě, kdyby tady fungovala spádovost. Každoročně sem totiž přichází zhruba šest tisíc dětí ze středních Čech, tato kapacita je tím pádem naprosto nedostačuj­ící,“míní Klecanda. Dodává také, že hlavní město potřebuje stavět především gymnázia. Včera například pražští radní schválili přístavbu proseckého Gymnázia Českolipsk­á.

Starostové mají již naplánovan­ý další sněm, a to v červnu, kdy budou společně jednat o připomínká­ch k rozpočtu Prahy na další rok.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia