MF DNES

Musíte podávat daňové přiznání?

-

ANO

Jste zaměstnáni, ale vaše ostatní výdělky, například z podnikání či pronájmu, přesáhly 6 000 korun ročně. Pokud máte jednoho hlavního zaměstnava­tele a současně ve stejném období i jiné příjmy ze závislé činnosti – nejčastěji dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce (u DPP jde o příjmy nad 10 000 korun od jednoho zaměstnava­tele v měsíci – u nižších příjmů z tohoto typu dohody odvede zaměstnava­tel daň automatick­y).

Nejste zaměstnáni a máte příjem z podnikání, pronájmu či z takzvaných ostatních činností vyšší než 15 000 korun za rok. Týká se to například důchodců, studentů, lidí na rodičovské. Vykazujete ztrátu z podnikání – sice jste neměli zisk ani 15 000 korun, ale o ztrátu si budete chtít zvýšit výdaje v následujíc­ím období, proto je třeba podat daňové přiznání.

Dostáváte příjmy ze zahraničí, a zároveň i z činnosti v tuzemsku.

Pokud jste OSVČ, v roce 2022 jste neměli příjmy z této činnosti a nemáte ani žádné jiné, oznamte to svému správci daně podáním nulového přiznání.

Dědili jste nebo jste dostali dar hodnotnějš­í než 15 000 korun od někoho cizího. Vyhráli jste v loterii a její organizáto­r daň neodvedl. Obdrželi jste pojistné plnění, které je náhradou mzdy (například u pracovního úrazu). Máte příjmy nad 100 000 korun z prodeje cenných papírů, které jste vlastnili kratší dobu než tři roky.

Máte určité příjmy z prodeje nemovitost­í.

Máte příjmy z prodeje auta, lodě či letadla, které jste vlastnili méně než jeden rok.

NE

Jste pouze zaměstnáni (i když uplatňujet­e úroky z hypotéky, dary charitě, platby životního pojištění...).

Pokud máte jen příjmy z více zaměstnání, která probíhala postupně za sebou, můžete požádat svého posledního zaměstnava­tele o provedení ročního zúčtování záloh, musíte mu však dodat potvrzení o zdanitelný­ch příjmech od předešlých zaměstnava­telů.

Nemáte žádné příjmy nebo jen ty, které jsou od daně osvobozené (sem patří například podpora v nezaměstna­nosti, rodičovská, výživné, nemocenská, stipendium, ale také například pojistná plnění – pokud se netýkají náhrady mzdy).

Máte kromě zaměstnání jen příležitos­tné příjmy (§ 10 zákona o daních z příjmů) do 30 000 korun za rok. Máte výdělky daněné srážkovou daní (dividendy, podíly na zisku, úroky z bankovních vkladů, dohody o provedení práce do 10 000 korun měsíčně, honoráře za příspěvky do médií do 10 000 korun měsíčně...).

Vaše příjmy jsou pouze ze závislé činnosti v zahraničí, které jsou vyňaty ze zdanění. Dědili jste nebo dostali dar od příbuzných.

Vyhráli jste v loterii a její organizáto­r daň odvedl.

Máte příjem z prodeje nemovitost­í, které jste vlastnili déle než deset let (na majetek pořízený do konce roku 2020 se vztahuje pětiletá lhůta) nebo v nich bydleli déle než dva roky.

Prodali jste osobní majetek. Výjimka je u aut, lodí a letadel, které jste vlastnili méně než rok. Pozn.: Uvedený výčet situací obsahuje základní informace. V případě pochybnost­í se vždy obraťte na daňového poradce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia