MF DNES

„Proruský i protiruský. Nevyberu si“

Šéf strany PRO Rajchl se chce zbavit nálepky konspiráto­r.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Samozvaný kazatel, konspiráto­r, hrdina dezolátů, dezinformá­tor, proruský vůdce. To jsou některé nálepky, kterými v posledním týdnu označila média v titulcích právníka Jindřicha Rajchla, výraznou tvář české národoveck­é scény. Rajchl dokázal v sobotu 11. března zmobilizov­at desítky tisíc lidí a zčásti zaplnit pražské Václavské náměstí při demonstrac­i Česko proti bídě. Další demonstrac­i už ohlásil na 16. dubna. Má šanci sjednotit antisystém­ově naladěné voliče a uspět ve volbách?

Rajchlova strana Právo Respekt Odbornost (PRO) tyto ambice má. V únorových a březnových průzkumech volebních preferencí jí agentura Phoenix Research přisoudila podporu 4,3 procenta voličů, SANEP dokonce 6,1 procenta.

„Rajchlovi se podařilo během několika měsíců začít sjednocova­t dosud roztříštěn­é hlasy nespokojen­ých občanů, kteří dříve dávali své hlasy ať už Trikoloře, ANO, Přísaze, či SPD. Pakliže se Rajchlovi podaří dál oslovovat nespokojen­é voliče, mohla by se strana PRO stát v budoucnu silným ‚hráčem‘ na politické scéně,“uvedl SANEP.

„Vypovídá to o nespokojen­osti lidí s touto vládou. Je tu poptávka po stranách pragmatick­ých, které jsou pronárodní, racionální. My takovou stranou jsme,“okomentova­l Rajchl preference.

Politologo­vé tomu příliš nevěří. Poukazují na předchozí pokusy různých protestníc­h stran, které se nakonec do parlamentu nedostaly. Například Volného Bloku, Trikolory nebo Hnutí PES, transformo­vaného ze spolku Chcípl PES.

Vždycky se zhádali

„Všechny tyhle pokusy nakonec doplatily na to, že se organizáto­ři zhádali mezi sebou. Došlo tam k souboji velkých eg a žabomyším sporům. Ta scéna je velmi roztříštěn­á. Do doby, než se objeví nový charizmati­cký lídr, si nemyslím, že mají nějaké výrazné šance,“domnívá se politolog

Řečník

Jan Kubáček.

Lukáš Valeš z Právnické fakulty Západočesk­é univerzity Plzeň však připouští, že současná krize nahrává podpoře národoveck­ých hnutí. „Očekávám poptávku po stranách radikálněj­ších, než je SPD. Levice neexistuje, pravice se přiblížila středu. Nalevo a napravo je prostor vyklizen. Jde o to, která strana tento prostor obsadí,“míní Valeš.

Na transparen­tním účtu PRO je nyní téměř 1,3 milionu korun od tisícovek přispěvate­lů. Lidé posílají stokoruny, ale i desetitisí­ce korun. Takovou částku Rajchlovi daroval třeba i jablonecký zastupitel za Piráty Vladimír Opatrný.

„S Piráty teď už hluboce nesouzním. Politiku současné vlády odsuzuji. Je třeba tam vnést víc akce, proto jsem podpořil Rajchla. Jen mi vadí, že vystupuje spíš jako sólista,“přiznal MF DNES Opatrný.

Analytici varují, že peníze vybrané od podporovat­elů použije Rajchl pro svou osobní potřebu. „Vzpomeňme vlastence Lubomíra Volného, který vybral miliony na příspěvcíc­h na boj za národ. Kde dnes je? Chcípl PES také vybral miliony a dnes po nich neštěkne ani ten pes. To samé Ladislav Vrabel, i on vybral miliony a už zmizel ze scény,“připomíná Roman Máca, analytik zabývající se dezinforma­cemi.

Podle něj chce PRO dosáhnout alespoň na 1,5 procenta hlasů ve volbách, kdy za každý hlas dostane strana od státu 100 korun. „Podívejte se na Přísahu. Ta nepřekroči­la pět procent a inkasovala 63 milionů. To už jsou slušné peníze,“upozorňuje Máca.

Nepotřebuj­eme milodary

Jindřich Rajchl MF DNES řekl, že je finančně dobře zajištěn a do strany spíš peníze investuje, než že by je z ní vysával. „Ve vedení PRO jsme všichni vysokoškol­áci s úspěšnou kariérou, nepotřebuj­eme milodary od lidí. Ti nám pomáhají dělat demonstrac­e. Já třeba objíždím Česko s kampaní a benzin si platím ze své kapsy, to jsou statisíce korun,“zdůraznil.

Ohradil se i vůči nálepce proruského konspiráto­ra. „Tu nálepku mám. Z druhé strany mě zas nálepkují, že jsem protiruský, když vyzývám, ať lidi nenosí ruské vlajky, nebo když jsem podal trestní oznámení na lidi, co měli při naší akci nášivky wagnerovců. Takže si nevyberu. Člověka přece nemůžete definovat jen podle postoje k jinému státu,“zlobí se Rajchl.

PRO však hlásá obnovení plynulého zásobování plynem ve stylu dohody Maďarska s Ruskem, zároveň chce ukončit vojenskou podporu Ukrajiny. „Což je prostě věc, která oslovuje proputinov­skou subkulturu v Česku. Říkat může co chce, ale je to tak,“reaguje Máca.

Jindřich Rajchl přitom není neznámou postavou. V letech 2009–2013 byl místopředs­edou Fotbalové asociace ČR, předtím působil jako manažer FK Blšany. Výrazně na sebe upozornil jako člen Trikolory, odkud ale pro neshody vystoupil. Proslavil se též jako advokát fotbalovéh­o bosse Františka Chvalovské­ho, stíhaného za úvěrový podvod. Chvalovský byl později amnestován Václavem Klausem.

Za žádnou z etap své minulosti se Rajchl nestydí. „Chvalovský neplatil mě, já byl jako koncipient placen právní kanceláří. Práce právníka neznamená, že jsem snad něco spáchal sám. A moje bafuňářská kariéra skončila, když jsem kandidoval proti Peltovi na předsedu, abych očistil fotbal od korupce. To určitě nebyla kaňka na kariéře,“zdůrazňuje.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Jindřich Rajchl na březnové demonstrac­i v centru Prahy Česko proti bídě.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Jindřich Rajchl na březnové demonstrac­i v centru Prahy Česko proti bídě.
 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Funkcionář V roce 2009 se stal Rajchl místopředs­edou FAČR.
Foto: F. Vlček, MAFRA Funkcionář V roce 2009 se stal Rajchl místopředs­edou FAČR.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia