MF DNES

Macurův nový veletoč. Chtěl zůstat ve funkci

-

rimátor Ostravy Tomáš Macura, který ve volbách podpořil Petra Pavla a pak opustil ANO s tím, že do půl roku ve funkci skončí, znovu překvapil bývalé spolustran­íky i koaliční partnery. Zvažoval, že ve vedení města zůstane. Jenže většina zastupitel­ů města za ANO včera večer hlasovala pro jeho konec ve funkci i vyloučení ze stranickéh­o klubu. Kromě něj skončili v klubu ještě dvě náměstkyně a zastupitel.

Na to, že si Macura rezignaci rozmyslel, upozornil Moravskosl­ezský deník. Podle něj argumentov­al tím, že ve funkci zůstává i hejtman kraje Ivo Vondrák, přestože také podpořil Pavla a pak opustil ANO.

Macura včera odpoledne situaci komentoval šalamounsk­y: „Žádné rozhodnutí o rezignaci či nerezignac­i jsem dosud neučinil. Za rozhodnutí považuji situaci, kdy rezignaci podám. To nenastalo. V klubu zastupitel­ů o tom stále vedeme a asi ještě nějakou dobu povedeme debatu. Tu považuji za interní. Až ji ukončíme, budu informovat o výsledku.“

Jenže ostravští členové ANO vzali Macurův příslib rezignace jako fakt a už od února usilovně hledali kandidáty na nového primátora i další členy rady.

„Jeho názorový veletoč mě překvapuje,“uvedl šéf ostravské organizace ANO Richard Vereš. „Vycházím z toho, že dohody se mají ctít. V hnutí jsme se dohodli, že primátor i dvě radní rezignují,“řekl včera odpoledne. „Teď se scházejí místní organizace, příští týden se má konat oblastní sněm, který navrhne kandidáty na nové členy rady i primátora a v dubnu by měli být zvoleni,“dodal.

Lídr a zastupitel opozičního hnutí Ostravak Lukáš Semerák přitom říká, že Macurův zvrat čekal. „Vsadil jsem se o bečku piva, že Macura nerezignuj­e.“(les)

 ?? Foto: A. Horsinka, MAFRA ?? Macura Primátora vyloučili z klubu ANO.
Foto: A. Horsinka, MAFRA Macura Primátora vyloučili z klubu ANO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia