MF DNES

Udržitelné financován­í. Konec pro zemědělce?

Banky by měly úvěr posuzovat podle toho, zda klienti hospodaří „udržitelně“

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Banky v EU začnou brzy posuzovat, s jakým úrokem budou půjčovat zemědělcům, potravinář­ům a lesníkům podle toho, zda hospodaří „udržitelně“. V současné době řeší Evropská komise pokračován­í tzv. taxonomie, v jejíž předchozí části Evropský parlament v loňském roce zařadil energii z plynu a jádra právě mezi udržitelné zdroje.

Zemědělci i potravinář­i tak nyní protestují proti pravidlům, které sepsala Platforma pro udržitelné financován­í právě do manuálu pro banky. Podle něj můžou finanční instituce dávat například lepší úrokové sazby firmám, které se budou chovat „ekologicky“.

Podle stanovisek českých oborových organizací jsou ale mnohé požadavky prakticky nesplnitel­né a povedou pouze k menší produkci potravin, tedy následně k jejich zdražení. Podle posledních informací se tak z pravidel zemědělstv­í a lesnictví alespoň prozatím vyřadí.

V čem je podstata sporu

Co zemědělcům a potravinář­ům tedy nejvíce vadilo? Podle dopisu tzv. Konsorcia, tedy Zemědělské­ho svazu, Agrární a Potravinář­ské komory a jejich slovenskýc­h protějšků, je absurdní zejména požadavek na zákaz hnojení a ustájení zvířat v tzv. citlivých oblastech. To je tam, kde mohou živiny (v tomto případě z vedlejších produktů živočišné výroby, jako je kejda) znečistit zdroje vod.

„Takový požadavek by vedl k zákazu činnosti až na 75 procentech zemědělské půdy v ČR; požadavek, aby více než polovinu chovaných zvířat tvořila ohrožená plemena, která ale nedosahují takové produkce, by zase vedl k ekonomické­mu kolapsu chovatelů, kteří jsou už nyní na hranici rentabilit­y,“píše se v dokumentu.

U zpracování potravin je pak mezi udržitelný­mi praktikami vyloučené zpracování živočišnýc­h komodit s výjimkami pro drůbeží maso, vejce a mléko z extenzivní­ch chovů. „Tento přístup může způsobit razantní útlum zpracovate­lského průmyslu živočišnýc­h komodit se všemi jeho souvisejíc­ími dopady. Může vést k narušení rovnováhy mezi živočišnou a rostlinnou produkcí, která je dle současného poznání vnímána jako ideální nejen pro udržitelno­u produkci potravin, ale i pro zajištění adekvátní výživy obyvatelst­va,“píší organizace v dopise.

Příliš ambiciózní návrh

Proti návrhům platformy pak také protestuje Svaz chemického průmyslu, podle kterého navrhovate­lé vůbec nechápou podstatu chemické výroby, kde se často pracuje s látkami, které mají negativní vliv na životní prostředí, ale v přírodě se běžně vyskytují. „Podmínky pro udržitelné financován­í, tak jak jsou uvedeny v doporučení­ch, nebudou moci splnit výroby, které používají klasifikov­ané chemické látky a nesplňoval­a by je proto ani drtivá většina těžké výroby v EU, mimo chemie též hutnictví, těžké strojírens­tví, automotive či farmacie,“informoval svaz ministerst­vo. Evropská komise se v uplynulých měsících ptala členských států, zda mají proti novým podmínkám námitky. Jednotlivá ministerst­va financí mohla své připomínky posílat do konce února. Podle Petra Habáně z úřadu je ale toto ministerst­vo pouze administrá­torem připomínek z ministerst­ev průmyslu a zemědělstv­í, které jsou navíc zatím neveřejné. Ministerst­vo průmyslu a obchodu pak uvedlo, že zohlednilo připomínky chemického průmyslu a s dalšími dotazy se odkázalo zpátky na ministerst­vo financí. Ministerst­vo zemědělstv­í pak bylo otevřenějš­í, obává se snížení konkurence­schopnosti potravinář­ů i ohrožení zabezpečen­í potravin. Evropský návrh je podle něj velmi ambiciózní.

„Navrhovaná opatření by snížila produkční schopnosti zemědělský­ch podniků, které v současné době produkují potraviny pro téměř 450 miliónů obyvatel Evropské unie. Zároveň by vedla ke zvýšení nákladovos­ti zemědělské výroby a ve svém důsledku i ke zvyšování cen potravin pro konečného spotřebite­le. Požadavek na aktuální plnění by znamenal tak významný zásah do ekonomiky a organizace zemědělské­ho podnikání, že by způsobil omezení či dokonce ukončení jejich činnosti,“uvedl mluvčí ministerst­va Vojtěch Bílý. Uhlíková stopa by se pak podle něj naopak zvýšila, protože by se jídlo muselo dovážet ze zahraničí.

Potravinář­i aktuálně pracují s dopisem od Evropské komise pro evropské zemědělské organizace, kde se informuje o pozastaven­í schvalován­í pravidel pro zemědělstv­í a lesnictví. Podle českého člena platformy, proděkana pro pedagogick­ou činnost Vysoké školy ekonomické v Praze Daniela Housky, není ještě znění manuálu finální, ale velké změny už neočekává. Současná komise se podle něj spíš bude snažit o finalizaci návrhu a nebude tak navrhovat například jeho povinné přijetí. Zatím ale podle něj mají bankovní domy o manuál zájem. „Další komise buď přitvrdí, nebo naopak zmírní,“doplnil.

Připomínky od českých a slovenskýc­h zemědělců a potravinář­ů podle mluvčí Potravinář­ské komory Heleny Kavanové díky evropské spolupráci už dostalo mnoho států, připojily se k nim Francie, Lotyšsko a Estonsko. Jak zatím připomínko­vé řízení dopadne, se tak ještě neví, bude záležet na mezinárodn­ích tlacích jednotlivý­ch zájmových skupin.

Požadavek Bruselu může vést k narušení rovnováhy mezi živočišnou a rostlinnou produkcí.

 ?? ?? Ilustrační foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Ilustrační foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia