MF DNES

Těsné objetí kontrarozv­ědky a Hradu

Po šesti letech otevřené války mezi největší českou tajnou službou a Hradem přišel nový prezident. A šéf BIS Michal Koudelka mu okamžitě ukázal, na koho se může spolehnout.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Mezi prvními lidmi, se kterými se prezident Petr Pavel sešel krátce po zvolení, byl šéf největší tuzemské tajné služby, kontrarozv­ědky BIS, Michal Koudelka. Oficiálně bylo vysvětlení schůzky velmi stručné – šlo o nastavení komunikace mezi Hradem a BIS. Formality, nuda.

„BIS je připravena poskytovat prezidentu republiky maximální informační podporu, tak jak je to běžné ve vyspělých demokratic­kých státech, a to všemi formami včetně pravidelný­ch bezpečnost­ních briefingů,“řekl Koudelka po schůzce s Pavlem.

Ovšem pro pochopení toho, co setkání mělo ve skutečnost­i symbolizov­at, není třeba příliš číst mezi řádky Koudelkova výroku. Šéf BIS se sice nešel ukázat do Pavlova štábu na vítězné pódium, jako to udělal po minulých prezidents­kých volbách šéf ČEZ Daniel Beneš, přesto se na stranu vítěze postavil tak viditelně a rychle, jak jen to bylo v jeho situaci únosné a možné.

A rozhodně mu přitom nešlo o generálsko­u hodnost, kterou mu ostatně Petr Pavel přislíbil už během prezidents­ké kampaně a o které prohlásil, že si ji Koudelka svou prací už dávno zasloužil.

Vztah mezi vrcholnými politiky a BIS v posledních letech prochází velkými změnami. Loni v říjnu například premiér Petr Fiala navštívil sídlo BIS v pražských Stodůlkách. Čím je to zajímavé? Od poslední podobné oficiální návštěvy uběhlo téměř čtvrt století. Už jen tento fakt poměrně dobře ilustruje vztah, který většina politiků vůči BIS a dalším tajným službám měla od sametové revoluce.

Stýkání a potýkání s BIS

Část jimi opovrhoval­a, protože v nich viděla nástupnick­é organizace StB (koneckonců řada estébáků v nich zůstala i po revoluci a někteří na velmi vysokých postech). Část se jich bála, protože věděla, že jim vidí pod ruce. A většina je prostě ignorovala.

Bývalí rozvědčíci často vzpomínali, že zájem z vyšších míst vždy pociťovali jen o práci ekonomické­ho odboru BIS. To je ten, který pořídil odposlechy podnikatel­e Romana Janouška s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem. Měl také na starosti finanční skupiny či velké státní podniky. Jednoduše řečeno místa, kde bylo hodně peněz.

Až před dvěma lety přišla chvíle, kdy si politici i široká veřejnost uvědomili, že tajné služby jsou důležité i proto, že stále existuje hrozba zvenčí. Nejprve vyšla najevo teroristic­ká akce ruské rozvědky ve Vrběticích a o necelý rok později přišla ruská invaze na Ukrajinu.

Kromě uvědomění si, že stát musí mít dobře vyzbrojeno­u armádu, vedly tyto události také k poznání, že pozornost se musí věnovat i tajným službám. A BIS varovala před aktivitami Rusů v Česku dlouhé roky.

Do této atmosféry „nové etapy“vztahů politiků a BIS zdánlivě zapadá i schůzka Koudelky s Pavlem.

Ve skutečnost­i však nešlo jen o proaktivní přístup šéfa tajné služby, který chce aby měla hlava státu k dispozici maximum informací předtím, než podepíše prezidents­kou přísahu. Koudelka jako by se už nemohl dočkat toho, až po letech prezidents­kých ústrků, označování jeho podřízenýc­h za „čučkaře“a skartací utajovanýc­h zpráv konečně přijde chvíle, kdy může nové hlavě státu vypovědět, co všechno se na Hradě dělo za jeho předchůdce.

A že nešlo jen o nastavován­í vztahů, bylo jasné hned z interview pro Respekt, ve kterém Pavel krátce po schůzce s Koudelkou oznámil, že na Hradě fungovala soukromá bezpečnost­ní firma a on se obává možných odposlechů. Jistě, BIS by měla mít na mysli bezpečí nového prezidenta, ale jak se ukázalo, o fungování bezpečáků placených prezidento­vým poradcem Martinem Nejedlým věděla i policie. O případném riziku by se Pavel jistě dozvěděl. Koudelka však, jak se zdá, toužil využít příležitos­ti a varovat Pavla jako první. Ukázat mu, že on je na té správné straně.

Máme za sebou šest let války mezi Hradem a BIS. Teď přichází, nebo alespoň to tak vypadá, několik let, kdy budou vztahy mezi prezidente­m a šéfem tajné služby možná až příliš idylické.

Přichází doba, kdy budou vztahy prezidenta a šéfa BIS možná až příliš idylické.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia