MF DNES

Jak jsem se dozvěděl datum svého skonu

- Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

Aby bylo jasno, datum mé smrti je to poslední, co bych chtěl znát. Ale popořádku. Začalo to nevinně. Někdy kolem MDŽ přinesly zpravodajs­ké portály zprávu o objevu nového asteroidu. Vesmírný objekt 2023 DW by prý podle prvních propočtů mohl v roce 2046 narazit do Země. Riziko srážky ovšem označili vědci z NASA za nízké a podotkli, že bude trvat týdny, než se předpovědi zpřesní. Pravděpodo­bnost kolize odhadovali astronomov­é 1 ku 560. Pro srovnání, naděje, že vyhrajete hlavní cenu ve sportce, je 1 ku 14 milionům.

Po prvních propočtech stanovili vědci datum přiblížení asteroidu 2023 DW na 14. února 2046. Pokud by za 23 let na Valentýna asteroid do Země narazil, nebyla by z toho taková katastrofa, jako před 66 miliony let, když dopad tělesa o velikosti 12 kilometrů přinesl zkázu dinosaurů. Planetka 2023 DW měří pouhých padesát metrů.

Jenže ono se to řekne, pouhých. Stačí vzpomenout na únor 2013, kdy se z hlubin vesmíru nečekaně přiřítil asteroid, který nad oblastí ruského Čeljabinsk­u způsobil výbuch tak mohutný, že tlaková vlna rozbíjela okna v okruhu sta kilometrů. Při vstupu do atmosféry měřil čeljabinsk­ý meteor 15 až 17 metrů. Síla výbuchu byla odhadnuta na 30 až 500 kilotun TNT. Tedy výrazně více než exploze jaderných bomb shozených na konci 2. světové války na Hirošimu a Nagasaki.

Asteroid 2023 DW je víc než třikrát větší než objekt z čeljabinsk­ého incidentu. Velikostí odpovídá tělesu, které způsobilo mimořádně silný výbuch v červnu 1908 na Sibiři. Exploze při takzvané tunguzské události zpřelámala 60 milionů stromů na ploše víc než 2 000 čtverečníc­h kilometrů.

Chcete znát svůj osud?

Když jsem si zprávy o objevu vesmírného projektilu pročítal, napadla mě morbidní otázka. Kolik času přesně zbývá do potenciáln­í kolize? Internet bryskně vypočetl, že Valentýn roku 2046 bude za 8 380 dní, tedy 22 let, 11 měsíců a týden.

Pak jsem dostal ještě pitomější nápad. Vzpomněl jsem si na film Don’t Look Up. V něm astronomka objeví kometu směřující přímo k Zemi a vytvoří si mobilní aplikaci, která odpočítává zbývající čas. Nahlédl jsem do virtuálníh­o obchodu, zda není podobná vymoženost k mání a stáhl první aplikaci, která byla zdarma. Na displeji se objevilo oznámení: „Váš odpočet je hotov. Chcete znát svůj osud?“Označil jsem Ano. Obrazovka

zčernala a po chvíli se objevil sloupec bílých čísel. Mobil se zatřásl a ukázal, že mi zbývá 33 let, 180 dní, 6 hodin, 40 minut, 29 sekund… 28 sekund… 27 sekund... 26. Civěl jsem na ubývající čas a říkal si, že to je zase nějaká reklamní bejkovina.

Přesvědčil jsem kolegu, aby si aplikaci také stáhl a byl zvědavý, jakou cifru mu ukáže – zda stejnou jako mně, či jinou. Vyšlo mu, že tady bude jen devět let. Naoko mi vynadal, do čeho jsem ho navezl, a žertoval, co vše bude muset za devět let stihnout. Je to člověk zvídavý, takže během chvíle zjistil, že aplikace skutečně je reklamní bejkovina, která vznikla k propagaci hororu Countdown. Leitmotive­m trochu blbounkého filmu je myšlenka, že kdo chce znát svůj osud, nemůže mu uniknout. A kdo si aplikaci stáhne, už ji z telefonu nevymaže, protože to nejde.

Kdybych měl uvěřit tomu, co přisoudila temná aplikace mně, znamenalo by to, že termín příletu asteroidu 2023 DW přežiju o 11 let. A budu na světě zhruba stejně dlouho jako děda Standa. To zní optimistic­ky.

Před třemi dny zveřejnila NASA výsledky nových výpočtů dráhy „valentýnsk­ého“asteroidu. Pravděpodo­bnost srážky se Zemí se snížila na 1 ku 770. Jen tak dál.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia