MF DNES

Slibem nezarmoutí­š: jak lze z učitelskýc­h 150 % udělat 117

- Jana Berkovcová stínová ministryně školství hnutí ANO

Říká se, že slibem nezarmoutí­š – a tím se řídí i strany vládní pětikoalic­e. Ve snaze se zalíbit voličům nasliboval­y možné i nemožné, hlavně aby uspěly. Teď je jejich prázdná slova dohánějí a ukazuje se, že šlo jen o bohulibá prohlášení, která nikdy nebyla myšlena vážně. Výsledek? Učitelé a další pedagogičt­í pracovníci se cítí být podvedeni a odbory vyhrožují stávkou.

Opakování je matka moudrosti. Ráda proto připomenu prohlášení některých čelných představit­elů vládní koalice, konkrétně premiéra Petra Fialy a šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Ve volební kampani roku 2021 Fiala napsal, že požaduje zvýšení platů učitelů na 150 % průměrné mzdy, a dodal, že za prázdné sliby Andreje Babiše si učitelé nic nekoupí. Co na tom, že platy tou dobou dosahovaly 130 %. Pekarová Adamová ho doplnila tím, že pokud chceme kvalitní školství, musíme učitele dobře zaplatit.

Proti spravedliv­ému ohodnocení učitelů nelze nic namítat, na tom se shodneme. Nemám také nic proti tomu, aby platy učitelů dosahovaly 150 % průměrné mzdy, jak požadoval Fiala. Právě teď má skvělou příležitos­t tento návrh prosadit. O to více mě ale mrzí, že realita je diametráln­ě odlišná.

Zatímco za Babišovy vlády se platy učitelů přiblížily ke 130 % průměrné mzdy, současnému kabinetu se podařilo toto číslo úspěšně srazit na pouhých 117 %. Fialova vláda v čele s ministrem školstvím Balašem jde ovšem v boji proti pedagogick­ým pracovníků­m ještě dál a přitvrzuje! Například ostatní pedagogick­é pracovníky, mezi něž patří třeba školní psychologo­vé či asistenti pedagoga, hází přes palubu. Ve snaze ušetřit podali vládní poslanci pozměňovac­í návrh, podle kterého se navýšení platu v příštím roce těchto pracovníků týkat nebude.

A zapomínat nelze ani na ostatní neinvestič­ní výdaje. Vláda sebrala školám miliardu, jež byla určena na pomůcky, školení, pojistky nebo nemocensko­u. Ředitelům škol tyto peníze logicky chybějí a nezbývají jim kvůli tomu finance například na potřebné pomůcky do výuky nebo na odměny.

Suma sumárum: vláda těmito kroky vyhání šikovné odborníky ze školství a nedivím se, že školské odbory začínají mluvit o vyhlášení stávky. Za minulé vlády si zvykly na to, že školství patřilo mezi priority. V případě vlády Petra Fialy to už neplatí. Představit­elé koalice o školství sice hezky mluví, to je ale tak nějak všechno – a tato skutečnost se negativně odráží na českém školství.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia