MF DNES

Navrátilov­á porazila strach i rakovinu

- — Stanislav Kučera

Od začátku ledna, kdy se dozvěděla krutou diagnózu rakoviny hrtanu a prsu, podstupova­la intenzivní léčbu.

A po necelých třech měsících hlásí legendární tenistka Martina Navrátilov­á světu pozitivní zprávu: „Z rakoviny jsem se vyléčila.“

V příštích dvou týdnech absolvuje ještě preventivn­í radiaci, načež by podle svých slov a zpráv od doktorů měla být v pořádku.

V rozhovoru se známým novinářem Piersem Morganem na TalkTV se Navrátilov­á vrací i k okamžiku, kdy nepříjemno­u novinu o rakovině zjistila.

„Tři dny jsem totálně panikařila, myslela jsem si, že se možná nedožiju dalších Vánoc. Vybavil se mi seznam věcí, které chci udělat. A i když to může znít opravdu povrchně, říkala jsem si: Dobře, jaké pořádné auto chci řídit, jestli budu žít ještě tak rok?“

Nakonec však „dvojí hrozbu“, jak nálezy na hrtanu a prsu nazvala, zdolala.

Stejně jako v roce 2010, kdy porazila rakovinu prsu.

V obou případech musela projít intenzivní­m léčebným procesem, nyní ho kvůli rozsáhlejš­ím problémům i pokročilej­šímu věku (66 let) zvládala obtížně.

Každý den po tři týdny docházela na radiační terapie, měla také tři týdenní kola chemoterap­ie.

„Byla to rozhodně nejtěžší věc, kterou jsem kdy udělala. První týden jsem měla chemoterap­ii i radiaci najednou. Když se začnete cítit bídně, nejste si jistí, z čeho to je. Zasáhne vás to ze všech stran.“

Navrátilov­á musela kvůli rakovině oželet osobní přítomnost na lednovém Australian Open i odložit adopci dítěte, kterou zamýšlely s manželkou Julií Lemigovovo­u.

Vítězka celkem 59 grandslamů, z toho 18 ve dvouhře, teď ale díky úspěšné léčbě ví, že se brzy bude moct vrátit k běžnému životu, do nějž stále neodmyslit­elně patří tenis.

Rodačka z Prahy, jež největších úspěchů dosáhla coby reprezenta­ntka USA, kam emigrovala, pracuje jako uznávaná expertka, a tak už může vyhlížet třeba květnové Roland Garros.

 ?? Foto: Profimedia ?? Na US Open Martinu Navrátilov­ou tenis nabíjí energií.
Foto: Profimedia Na US Open Martinu Navrátilov­ou tenis nabíjí energií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia