MF DNES

Úkol na startu. Jak přečíst nové Polsko?

- — Jan Palička

Fotbalové Česko čeká už v pátek večer premiéra v evropské kvalifikac­i. Jisté je, že v Edenu narazí na favorita skupiny. Ale v jakém rozpoložen­í vlastně Poláci dorazí? A v jaké sestavě? Se třemi obránci? Se čtyřmi? Vězte, že v Praze nebudou ani trénovat.

Jestli je nějaký soupeř nečitelný, tak právě Polsko, verze 2023. Vzhledem k tomu, že prohrálo své dva poslední zápasy (na mistrovstv­í světa s Argentinou a Francií) a vyměnilo trenéra, můžeme se o všem zatím jen dohadovat. Prozatím si aspoň představme nejzajímav­ější postavy týmu.

Fernando Santos. Čtyři roky vedl reprezenta­ci Řecka, pak osm let cepoval Portugalce. Přísný pohled, málo gest, obrovský vliv. Ronalda a spol. přivedl v roce 2016 na evropský trůn. Když ve Varšavě podepisova­l kontrakt, řekl: „Od téhle chvíle jsem Polák. Ale nezapomíne­jte, že štěstí nepadá z nebe, musíte si ho zasloužit.“Bývalý kouč Michniewic­z neustál kritiku, že hraje příliš opatrně. Bude Portugalec ofenzivněj­ší?

Robert Lewandowsk­i. Král. Legenda. Kapitán. Při první sezoně v Barceloně míří za španělským titulem a vede tabulku střelců. Nedělní šlágr s Realem Madrid končil s krvavou ponožkou, ale zrovna jeho nějaký drobný šrám nezastaví. Ač mu táhne na pětatřicet, drží se v obdivuhodn­é fazoně.

Jakub Kiwior. Na scénu vyletěl přes Slovensko, konkrétně přes Podbrezovo­u a Žilinu. V lednu ho za půl miliardy korun vykoupil Arsenal z italské Spezie. Třiadvacet­iletý Kiwior je stoper budoucnost­i, leč v Arsenalu se zatím jen otrkává. Hraje zřídka.

Matty Cash. Pravý obránce Aston Villy s nepolským jménem, na mistrovstv­í světa odehrál všech 360 minut. Narodil se v Anglii, o polský pas si požádal předloni. Jaképak zdržování, maminčini rodiče byli Poláci.

Piotr Zieliński. Nesmírně pracovitý záložník s nebezpečno­u ránou. V italské lize mu v aktuální sezoně napočítali už 40 střel: 20 pravačkou, 20 levačkou. Jeden z nenápadnýc­h důvodů, proč Neapol prožívá tak famózní rok.

Nicola Zalewski. Kůň trenéra Mourinha v AS Řím, levý obránce, 21 let. Narodil se polským rodičům v Itálii. Do juniorskýc­h reprezenta­cí ho doporučil legendární Zbigniew Boniek, který po skvostné kariéře zůstal žít v Itálii a všude má své zvědy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia