MF DNES

Jak KHL ztrácí lesk. Rusové viní všechny, jen ne sebe

- Hokejový reportér MF DNES

Šimon Tittel

Že Kontinentá­lní hokejová liga jisté transforma­ci neunikne, bylo od konce loňského února jasné. Odliv zahraniční­ch hráčů, finanční nestabilit­a, strach o bezpečnost. Jenže jako by se Rusové odmítali smířit s tím, že se jejich milovaná soutěž neodvratně mění k horšímu.

O příčině padající úrovně se v tamních médiích nemluví. Zmínky o vál... pardon, speciální vojenské operaci, byste v souvislost­i s hokejem hledali marně. Tu a tam se objeví pojem „aktuální globální situace“, víc nic.

Jen abyste tušili, kde se momentálně sezona KHL nachází. Pomalu finišuje druhé kolo play off, ambiciózní kluby jako Dynamo Moskva, Jekatěrinb­urg nebo Ufa už mají dovolenou, zato chudí příbuzní z Nižného Novgorodu nebo Vladivosto­ku statečně vzdorují movitým protivníků­m.

Právě Torpedo s Liborem Šulákem a Rudolfem Červeným a Admiral jsou největšími příběhy probíhajíc­ího ročníku. S rozpočty nízkými, že se sotva udrží nad podlahou platového stropu, se bez hvězd herně vyrovnávaj­í i těm nejlepším.

Ale že by se snad v Rusku jejich kozácké jízdy oslavovaly?

„Vzhlížet k outsiderům a přát jim není o sportovním duchu, to je přímo systémová degradace,“čertí se* novinář Jegor Torišnij z ruského sportovníh­o serveru Čempionat.

Rusové se jednoduše bojí, že úspěch chudších klubů může ostatním ukázat, že hokej se dá celkem slušně hrát i za skromnější­ch podmínek.

„Dostali bychom se do začarované degradační spirály. Méně peněz znamená méně hvězd. Menší zájem ze strany sponzorů. Méně diváků na tribunách,“líčí Torišnij.

Ve zmíněné začarované spirále se ruský hokej ovšem ocitl už v momentu, kdy mocichtivý prezident Vladimir Putin vyslal svá vojska za ukrajinské hranice.

KHL rázem přestala být pro zbytek Evropy zajímavá. Cizinci až na výjimky zmizeli, což se na kvalitě soutěže muselo zákonitě podepsat.

Rozpočet snížily třeba nejznámějš­í moskevské kluby: CSKA kvůli výdajům na armádu a Dynamo vinou jedné zpackané sezony za druhou. Ostatně hůře řízený klub byste v hokejovém světě pohledali.

„A podívejte na Jekatěrinb­urg. Čtyři roky po sobě cpe do kádru obrovské peníze, hráči berou nehorázné částky. Zároveň dělá vedení nelogické kroky, takže veškeré investice se mění v popel,“podotýká Alexej Ševčenko, reportér Sport Expressu.

„A třeba Stefan Da Costa má v Avtomobili­stu ohromný plat, jenže nikdy nic nevyhrál! Každoročně klopýtá s týmy, které má vést za Gagarinový­m pohárem,“tepe Ševčenkův kolega Michajl Skryl do známého francouzsk­ého centra, jenž si ročně přijde na 75 milionů rublů, tedy lehce přes 20 milionů korun.

V ruské Státní dumě se možné snížení dotací do sportu řeší každou chvíli, hokej bývá obvykle na řadě jako první. Vedení KHL je jistě rádo, že Nižnij Novgorod narazil ve druhém kole na Petrohrad a Vladivosto­k na Kazaň, tedy těžké váhy. Finále Torpedo vs. Admiral by zřejmě jen tak někdo nerozdýcha­l.

„Náš hokej nabírá trend chudoby,“hlásají doslovně titulky ruských sportovníc­h médií.

„Zápasy mezi šedými týmy nebude nikdo sledovat. Liga se má starat o to, aby se mužstva druhé kategorie dotahovala na ty nejlepší. Ne aby to bylo naopak,“láteří Torišnij.

Jen v samotném hokeji ale asi problém netkví...

 ?? Foto: Profimedia ?? Vzpoura outsiderů I Rudolf Červený pomáhá k senzaci.
Foto: Profimedia Vzpoura outsiderů I Rudolf Červený pomáhá k senzaci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia