MF DNES

První vesmírná raketa vyrobená na 3D tiskárně odstartova­la

-

MYS CANAVERAL První vesmírná raketa vyrobená převážně na 3D tiskárně včera odstartova­la z Mysu Canaveral na Floridě (foto dole). Kvůli potížím s druhým stupněm se jí ale nepodařilo dosáhnout oběžné dráhy.

Americký startup Relativity Space chtěl při misi nazvané Good luck, have fun (Hodně štěstí, užij si to) dokázat, že náročný start a let do vesmíru vydrží i netradičně vyrobená raketa. Zároveň chtěla společnost shromáždit co nejvíce dat pro další vývoj raket, které by byly levnější a snáze vyrobiteln­é.

Velkou pozornost startu zaručily vyhlídky raketového průmyslu, podle kterých by 3D tisk mohl pro odvětví představov­at malou revoluci. Výhodou takto vyrobených raket je podle Relativity Space zjednoduše­ní výrobního procesu, rychlost a souvisejíc­í snížení nákladů. Kompletní výroba trvala 60 dní, uvádí společnost.

Raketa je vysoká 33,5 metru s průměrem něco málo přes dva metry. První stupeň má devět raketových motorů Aeon 1, které jsou rovněž vyrobené na 3D tiskárně. Cílem Terranu 1 bylo na nízkou oběžnou dráhu Země vynést 1 250 kilogramů (tolik váží například menší družice). Při prvním letu ovšem raketa nenesla využitelný náklad.

Terran 1 pohání směs kapalného kyslíku a kapalného metanu. V případě úspěchu by se jednalo o první raketu používajíc­í toto palivo, známé jako methalox, která by dosáhla oběžné dráhy. Očekává se, že stejné palivo budou používat rakety Vulcan firmy United Launch Alliance a Super Heavy společnost­i SpaceX. Relativity Space nyní vyvíjí také větší raketu, Terran R, která bude schopná vynést na nízkou oběžnou dráhu až dvacet tun nákladu. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia