MF DNES

Umři do měsíce, jinak nezaplatím­e

Pojišťovny platí za domácí hospic jen 30 dnů péče. Lidé přitom přežívají déle

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Ví, že brzy zemře. Osmašedesá­tiletá paní Jiřina ze Starého Města na Uherskohra­dišťsku trpí rakovinou slinivky v terminální­m stadiu. Stará se o ni od loňského listopadu terénní hospic. Nemoc z ní vysála zbytek sil a změnila ji v uzlíček kostí a kůže. Oxygenerát­or v rohu místnosti na podporu dechu tiše hučí. Právě dostala morfiovou injekci, proto je klidnější a chvíli nezvrací.

„Původně jsem se neměla dožít Vánoc. Teď věřím, že se ještě stihnu dožít Velikonoc,“tiše hlesne.

Problém je, že paní Jiřina tu už skoro tři měsíce neměla být. Alespoň podle úhradové vyhlášky českých zdravotníc­h pojišťoven. Ty říkají, že člověk v domácí hospicové péči má hrazenou péči jen třicet dnů. Pak za ni mobilní hospic nedostane peníze. Paní Jiřině – a dalším stovkám smrtelně nemocných lidí v Česku – pak zbývá vrátit se do nemocnice anebo doufat, že hospic se o ně postará zadarmo.

„Kdo je v nemocnici, má nárok být ošetřován do smrti. Komu lékař doporučí domácí hospic, ten může být v jeho péči jen měsíc. Jak mám ale vysvětlit pacientům, že musí do třiceti dnů zemřít, jinak za ně nedostanem­e peníze?“ptá se Helena Schwarczov­á, ředitelka domácího hospice PAHOP, který zajišťuje 6 poboček ve Zlínském a Jihomoravs­kém kraji.

PAHOP je křiklavým příkladem toho, jak pojišťovny úhradovou vyhlášku tvrdě vymáhají. V minulých letech měl hospic 35 lidí, kteří „přežili“státem stanovenýc­h třicet dnů. Odmítl se o ně přestat starat. Náklady, které hospic za péči o ně vyfakturov­al, po něm chce pojišťovna zpět. Jde o 7,5 milionu. Celé zařízení se 77 zaměstnanc­i je kvůli tomu ochromené. „Je to kupčení se smrtí,“zlobí se ředitelka Schwarczov­á.

Uvedená praxe se dotýká všech domácích hospiců v Česku. Některé to řeší tak, že pacienta přijímají až skutečně v posledních dnech života, tedy pacienta nepřijmou do péče, dokud mají obavu, že by „žil ještě moc dlouho“. A mimo záznam mnohé hospice připouštěj­í, že existuje i jiné tajné řešení: trpícímu pacientovi „odmítající­mu“zemřít v určené lhůtě píchnout vyšší dávku morfia a zabít ho. Tedy jakýsi nepřiznaný způsob eutanazie.

Jak mám vysvětlit pacientům, že musí do třiceti dnů zemřít, jinak za ně nedostanem­e peníze?

Třicetiden­ní lhůta placení nákladů za péči o člověka v domácím hospici byla nastavena v roce 2015, kdy se spustil pilotní program Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), který určil model financován­í mobilních hospiců. Do projektu tehdy vstoupily zavedené hospice s vybudovano­u dárcovskou základnou, kdy jim na chod přispívala města, kraje a široká škála dárců. Nové hospice, které tyto vazby nemají, se musí spoléhat jen na pojišťovny. Nebo doslova žebrat o peníze.

„Je to nedůstojné. Zlínský kraj nám nedává ani korunu. Chodíme tedy po domech a škrábeme na dveře, jestli by nám někdo nepřispěl,“zdůraznila Helena Schwarczov­á z uherskohra­dišťského PAHOP.

Pro srovnání: na Slovensku proplácí pojišťovny půl roku, v Německu a Rakousku je doba hrazené péče neomezená. Péče v domácím hospici je přitom pro stát levnější, než když je umírající v nemocnici. Za den péče mobilního hospice platí pojišťovny 1 500–1 800 korun, špitál dostává 3 000 korun.

Hospici PAHOP, který úhradovou vyhlášku porušil, nakonec pomohl předseda ANO Andrej Babiš, když mu prostředni­ctvím své nadace Agrofert věnoval 657 tisíc korun, což jsou peníze vrácené hospicem Girasole, který s Babišem nechtěl být spojován. „Vyhláška, která de facto určuje, že by měl slušně vychovaný umírající pacient skonat do třiceti dnů, je pro mne absolutně skandální. Z pohledu každého člověka je nehorázné, že taková vyhláška vůbec existuje,“řekl Babiš.

Platili si zdravotní pojištění

Situace s platbami za pacienty vadí i Asociaci poskytovat­elů hospicové a paliativní péče ČR. „Nemůžeme nařídit pacientovi, ať umře do třiceti dnů. Co s ním budeme dělat 31. den? Buď nedám výplatu sestře, nebo propustím pacienta, víc možností nemám. Hanebné je to hlavně proto, že ti pacienti si celý život platili zdravotní pojištění,“posteskl si prezident asociace Robert Huneš.

Mluvčí VZP Viktorie Plívová zdůraznila, že uvedených 30 dnů je jen průměr. „Zahrnuje v sobě jak pacienty s menší potřebou zdravotní péče, tak pacienty s větší potřebou zdravotní péče. Také počet dnů poskytován­í péče je u pacientů rozdílný,“uvedla Plívová. Zjednoduše­ně řečeno: dva pacienti přežívajíc­í 10 a 50 dnů se oba dostanou na průměr 30 dnů a péče o ně je tak hrazena. Praxe je však taková, že terénní hospice pacienty, kteří přežívají dlouho nad tento průměr, pojišťovná­m nefakturuj­í, neboť vědí, že jakmile průměr za všechny pacienty přetáhnou, nedostanou za ně zaplaceno.

Mnohé hospice podle Huneše zcela rezignoval­y a smlouvy s pojišťovna­mi vůbec nemají. Žijí jen z dotací a darů lidí. A to nejen kvůli nevýhodné úhradové vyhlášce, ale i jiným tvrdým podmínkám.

„Abyste dostal smlouvu s pojišťovno­u, musíte mít jako hospic minimální úvazek 1,2 lékaře a 5,5 úvazku sestry. V Praze to není problém, ale v polovině republiky, kde je hustota obyvatel nízká – typicky na Šumpersku, Jesenicku, v Pošumaví a na Vysočině – se s takovýmto personálem neuživíte,“zdůraznil šéf Asociace poskytovat­elů hospicové a paliativní péče Huneš.

O tom, které úkony a do jaké výše jsou hrazeny z veřejného zdravotníh­o pojištění, rozhoduje ministerst­vo zdravotnic­tví. MF DNES kontaktova­la s dotazy šéfa resortu Vlastimila Válka (TOP 09), na otázky ani telefonáty nereagoval. Mluvčí jeho ministerst­va Ondřej Jakob odmítl, že by stávající systém byl vůči pacientům a hospicům nespravedl­ivý.

„Stávající model vychází ze zkušeností ministerst­va, pilotního projektu a odborných doporučení a je v tomto ohledu funkční a plní svůj účel. Dle názoru odborné společnost­i by průměrná délka aktivní paliativní péče měla být do 14 dní, tudíž úhradová regulace je nastavena velmi benevolent­ně,“zmínil Jakob. Podle něj ale nyní probíhá mezi poskytovat­eli zdravotníc­h služeb a pojišťovna­mi nové dohodovací řízení o úhradách.

Přejí si změnu

Nemůžeme nařídit pacientovi, ať umře do třiceti dnů. Co máme dělat 31. den?

Zdravotní pojišťovny zatím nechtějí předjímat, jak dohodovací řízení dopadne. Některé však naznačují, že by se proplácená doba mohla prodloužit. „Ohledně adekvátnos­ti doby je toto otázka spíše k diskusi s odbornými společnost­mi nad vymezením terminální­ho stavu (předsmrtná fáze nemoci, kdy se pacient již neléčí, pozn. red),“uvedla Jana Schillerov­á, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra ČR.

Představit­elé Fóra mobilních hospiců očekávají, že by se v úhradové vyhlášce mohly alespoň vyjmenovat nemoci, při kterých by platba za hospic nebyla limitována časem. „Například lidé s amyotrofic­kou laterální sklerózou (ALS) bývají v péči hospice velmi dlouho. Bavme se i o jiných diagnózách,“uvedla předsedkyn­ě Fóra mobilních hospiců Monika Marková.

 ?? ??
 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Čekání na smrt Jiřina ze Starého Města je v péči terénního hospice už 125 dnů. Již 95 dní za ni pojišťovna neplatí.
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Čekání na smrt Jiřina ze Starého Města je v péči terénního hospice už 125 dnů. Již 95 dní za ni pojišťovna neplatí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia