MF DNES

„Jurečka chtěl, abych na úřad vzal jeho lidi“

Odvolaný ředitel Úřadu práce o vyšetřovan­é šikaně a pozadí posledních událostí

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Bývalý ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon v rozhovoru pro MF DNES uvádí podrobnost­i jednání ohledně svého odvolání. Kromě nahrávky, kterou si pořídil při rozhovoru s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou, také tvrdí, že po něm šéf KDU-ČSL chtěl, aby na úřad dosadil lidi, kteří byli vyšetřován­i v souvislost­i se šikanou zaměstnanc­ů.

Ministr Jurečka na jednání říká, že pokud odejdete v tichosti a dobrovolně, dostanete mimořádnou odměnu. Jak jste to četl?

Podle služebního zákona, když mám skončit, musím dostat služební hodnocení. Pokud mám obdržet hodnocení, tak předpoklád­ám, že bude nestranné, transparen­tní. Pokud existuje varianta nabídky, tak si kladu otázku: Existovala tedy dvě hodnocení? Je to opravdu nestranné?

Považoval jste to tedy za jisté vydírání, že pokud nepřistoup­íte na nabídku, bude hodnocení horší?

Ano.

A co se týče vlastní odměny, specifikov­al ji někdy ministr?

Částka nezazněla, zazněla jen možnost té nabídky.

Na nahrávce mluví i tajemnice Ingrid Stegmannov­á, která se vás ptá, zda si podmínky svého odchodu nechcete rozmyslet a přijmout mimořádnou odměnu. Očekával jste, že se do toho vloží i ona, tedy člověk, který by měl dohlížet na dodržování zákona o státní službě?

Předpoklád­ám, že by měla dbát na čistotu zákona. Zarazilo mě to.

Když jste nahrávku zveřejnil, co jste čekal, že se stane?

Delší dobu jsem čelil nátlaku, aby se změnil management generálníh­o ředitelstv­í. To jsem odmítl. A odmítl jsem i systemizac­i, která mi byla předložena. Systemizac­e, kterou jsem já sám v loňském roce předkládal, nebyla panem ministrem brána v potaz. Naopak on mi předal svoji, se kterou jsem nesouhlasi­l a která mířila přímo na generální ředitelstv­í. Přišli jsme tam kvůli ní zhruba o dvacet lidí, kteří přešli buď na ministerst­vo, nebo odešli úplně.

Koho jste měl nahradit?

Byl například zrušen odbor kanceláře generálníh­o ředitele, kterou vedla kolegyně Čiháková. To byla jedna z kolegyň, která řešila šikanu v Liberci. K 1. dubnu pak bude končit odbor pana Ondřeje Šrama, který rovněž šetřil šikanu v Liberci, která se týkala tamní ředitelky paní Kateřiny Sadílkové. Můžu se domnívat, že to bylo cílené. Nová struktura neodpovídá krajským pobočkám ani tomu, jak je úřad práce nastaven.

Dostal jste jména, kdo měl uvedené lidi nahradit?

Papír se jmény jsem nedostal. Ale bylo mi řečeno, abych vzal zpátky právě paní Kateřinu Sadílkovou a paní Marcelu Ottovou. Ty teď vedou úřad práce.

S těmi jste měl ale problém, protože byly vyšetřován­y v případu šikany na pracoviští­ch?

Ano, měl jsem s nimi problém, protože jsme v tu chvíli šetřili šikanu v Liberci. Abych byl objektivní, šetřili jsme podobný problém i na jiných krajských pobočkách, v Liberci se toto potvrdilo.

Bylo vám vysvětleno, proč měly být dosazeny tyto dvě dámy?

Manažerské dovednosti, pokud se správně domnívám. Říkal jsem, že tuto variantu nepřipoušt­ím, protože probíhalo šetření šikany. A za týmem lidí, kteří tam byli před nimi, si stojím.

Ministr vás odvolal s tím, že byl s vaší prací dlouhodobě nespokojen. Výtky vám dával mnoho měsíců, kritizoval vás i veřejně. Snažil jste se jeho úkoly plnit, abyste se na postu generálníh­o ředitele udržel?

To je pravda. Kritizoval mě, to nepopírám. Míra úkolů ale rostla exponenciá­lně s měsíci. Hodnocení, které jsem převzal za mou práci vloni v srpnu, bylo vynikající. Dostal jsem pak ale asi šest úkolů, které jsem měl v rámci hodnocení splnit ve velmi krátkých lhůtách. Do čtrnácti dnů, do měsíce, do dvou. To považuju za nestandard­ní. Pan ministr mi v rozhovorec­h na podzim loňského roku říkal, že je s mou prací nespokojen. Dal jsem mu důkazy, že děláme všechno pro to, abychom naplnili naši úlohu.

O jakých úkolech se bavíme?

Manažerské reporty, hodnocení, nastavení hodnocení zaměstnanc­ů, různé strategie.

Doba byla sice hektická, přišla uprchlická nebo energetick­á krize, pravdou ale je, že úřad práce například vyplácení některých dávek v termínech nezvládal. Čím to bylo způsobeno? Nedostatke­m personálu, nebo financí?

Úřad práce byl nastaven historicky na nějaký počet lidí, na nějakou službu občanům. Úřadu bylo od února loňského roku dáno několik dávek navíc – humanitárn­í dávka, příspěvek na solidární domácnost, příspěvek na dítě. To je všechno agenda, která byla navíc. Která zatížila úřad práce. Museli jsme se s tím okamžitě vyrovnat. Ale byla to agenda, na kterou neměl úřad práce kapacity. Už loni jsme říkali, že potřebujem­e navýšit počty lidí. Ale to reflektová­no nebylo. A v létě mi přišel přípis z ministerst­va, že máme optimalizo­vat finanční prostředky a lidské zdroje. To jsme odmítli.

O kolik vám tedy narostla práce v uplynulém období?

V roce 2021 úřad práce vyplácel zhruba 1,2 milionu dávek. V loňském roce to bylo 1,8 až dva miliony dávek. Tedy zhruba o čtyřicet procent.

Změnila se na úřadech práce situace, co se týče vztahu mezi klientem a úředníkem, kdy by někteří zaměstnanc­i právě kvůli hektické době a velkému tlaku odešli?

Rozhodně ano. Útoky na mé kolegy se stupňovaly. Jednali jsme s městskou i státní policií, měli jsme memorandum, jednali jsme s městským vrchním zastupitel­stvím o tom, aby byly hodnoceny útoky na naše zaměstnanc­e. Tlak na mé bývalé kolegy či kolegyně se zvyšoval.

Odešli někteří?

Ano. Ale myslím, že jsme paradoxně i přes to všechno zvýšili výkonnost úřadu práce tak, abychom maximum možného zpracovali. V nějaký moment byla nezpracova­ná asi dvě procenta žádostí. Zvýšil se výkon práce, ale na druhou stranu odešli zkušení zaměstnanc­i jak z kontaktníc­h pracovišť, z krajských poboček, tak z generálníh­o ředitelstv­í.

Podal jste námitku proti svému odvolání. Počítáte s tím, že byste se i po této kauze mohl na Úřad práce vrátit?

Nepředpokl­ádám. Samozřejmě, že bych mohl pod ministrem dále pracovat. Nicméně čekám na to, jak o mém odvolání rozhodne státní tajemník. Pak se rozhodnu s dalšími kroky.

Úřad práce neměl kapacity. Už loni jsme říkali, že potřebujem­e navýšit počty lidí.

Nelitujete, že jste nahrávku zveřejnil? Pro mnoho lidí můžete být „nezaměstna­telný“.

Víte, měl jsem spoustu telefonátů po dobu mého úřadování v posledním roce, kdy zaměstnanc­i vyjadřoval­i nespokojen­ost s tím, jakým způsobem je úřad z ministerst­va veden a kam to směřuje. Šlo mi o lidi a o úřad. Nelituji.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Odvolaný ředitel Viktor Najmon. Archivní foto: Tomáš Krist, MAFRA
Odvolaný ředitel Viktor Najmon. Archivní foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia