MF DNES

U Mynáře našli samopal. Policie šetří, kde se vzal

- — Kateřina Vaníčková

Vtroskách vyhořelého srubu bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimane­ch na Uherskohra­dišťsku našli policisté neregistro­vaný samopal. Případ řeší kvůli podezření z nedovolené­ho ozbrojován­í. Vyšetřují, zda byl funkční před požárem a komu patřil. Mynář včera MF DNES řekl, že on žádnou ilegální zbraň nevlastnil ani neukrýval.

Na nález neregistro­vané zbraně upozornil server Seznam Zprávy s tím, že necelý rok od požáru má policie v souvislost­i s případem další podezření, a to ohledně nedovolené­ho ozbrojován­í. Podle serveru byla ve spáleništi srubu nalezena nelegálně držená zbraň. iRozhlas.cz doplnil, že šlo o samopal.

„Jednalo se o historický artefakt z 2. světové války, po praotci, byl nefunkční a nebyl jsem ani právoplatn­ým majitelem této věci. Byla v majetku jiného rodinného příslušník­a. Policii jsem toto vysvětlení již poskytl,“napsal bývalý kancléř MF DNES v esemesce.

Náměstek okresního státního zástupce v Uherském Hradišti Lukáš Mahdal upřesnil, že nalezen byl „samopal sovětské výroby“.

Pistole na ochranu rodiny

„V odborném vyjádření z oboru kriminalis­tika, odvětví balistika je konstatová­no, že zbraň je nekompletn­í, nefunkční, poškozená. Špatný technický stav byl způsoben pravděpodo­bně dlouhodobý­m působením vysokých teplot,“uvedl Mahdal, který případ řeší. Zda byl samopal funkční před požárem, zatím vyšetřovat­elé nevědí. „To je předmětem šetření,“doplnil státní zástupce. Zatím není prokázané, kdo je vlastníkem samopalu. „Zbraň není evidovaná, tudíž jsou v tuto chvíli předmětem šetření okolnosti nálezu i to, komu patřila,“řekl Mahdal. Víc by podle něj mohlo být možné sdělit do měsíce.

Za nedovolené ozbrojován­í mohou hrozit podle zákona až dva roky vězení.

Ve spáleném srubu byla již dříve nalezena jiná zbraň. Na konci loňska napsal Radiožurná­l, že mezi ohořelými deskami srubu byla pistole typu browning ráže 9 milimetrů. V tomto případě se jednalo o Mynářem legálně drženou zbraň.

„Jsem řádným držitelem zbrojního průkazu a legálním vlastníkem střelných zbraní, které jsou všechny uloženy v souladu se zákonem,“reagoval tehdy Mynář, který je vášnivým lovcem. Uvedený browning měl prý „na ochranu rodiny“.

Mynář čelí už od roku 2021 obvinění kvůli šestimilio­novému dotačnímu podvodu na dostavbu penzionu v Osvětimane­ch. Kdo požár loni v březnu založil, policie nevypátral­a.

 ?? Foto: Zdeněk Němec a Michal Růžička, MAFRA ?? Po ohni Srub bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimane­ch po loňském požáru.
Foto: Zdeněk Němec a Michal Růžička, MAFRA Po ohni Srub bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimane­ch po loňském požáru.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia