MF DNES

Chybí penicilin i jiné léky. Válek počítá s výpadky do prázdnin

- — Ivana Lesková

PRAHA Lékaři mají stále velké potíže s předepisov­áním a pacienti se sháněním léků. Na trhu totiž opět chybí jednoduchý penicilin, ale vypadávají i další léčiva, jako inzuliny nebo oční kapky a masti. MF DNES to potvrdili zástupci řady soukromých i nemocniční­ch lékáren.

Situace se podle některých lékárníků začíná podobat přelomu roku, kdy chyběl zejména jednoduchý penicilin, ale i další antibiotik­a či dětské sirupy proti horečce.

„V únoru se situace sice trochu zlepšila, ale opět není jednoduchý penicilin, který je nejúčinněj­ší při léčbě streptokok­ových angín. Ministerst­vo zdravotnic­tví před časem dovezlo asi deset tisíc balení tablet ze Slovenska, ale zásoby došly a další nikdo nemá. Každý den teď objednávám­e penicilin v tabletách i v sirupu pro děti, ale u distributo­rů není. Modlím se, aby lidé nebyli nemocní,“řekl předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Podle něj jsou v lékárnách alespoň širokospek­trá antibiotik­a, ale chybějí jiné léky. Jen ve svých lékárnách odhaduje výpadek asi na 120 položek. To potvrzují i nemocnice.

I nemocnicím chybějí antibiotik­a

„Aktuálně nám v lékárně chybí okolo 170 položek léků, ale vždy se snažíme najít jejich náhradu a dodávky některých máme přislíbené,“řekla mluvčí nemocnice v Karviné-Ráji Věra Murínová. Podotkla, že nejvíc postrádají některá antibiotik­a. Například penicilin nemají vůbec.

„Dlouhodobě nám chybějí i oční kapky či injekční léčivo na ředění krve Kardegic, které se používá při léčbě srdečního infarktu nebo anginy pectoris,“dodala mluvčí.

S výpadky léků se potýkají i velké nemocnice. „Momentálně nám citelně chybějí dětské sirupy penicilino­vé a cefalospor­inové řady, stejně tak tablety. Domlouváme se s lékaři, aby předepisov­ali aktuálně dostupné preparáty. Každopádně se situace mění velmi často,“popsala Jana Krejčí Merxbauero­vá z pražské Fakultní nemocnice v Motole.

I Michal Kočí, náměstek ředitele pro farmacii v Ústřední vojenské nemocnici, potvrdil, že největší problém je opět se základním peniciline­m. „Ale chybějí i některé inzuliny, léky Metalcapta­se na Wilsonovu chorobu či Litalir pro hematoonko­logické pacienty,“upozornil Kočí.

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) dříve řekl, že situace se zlepší v březnu. Podle ČTK včera připustil, že pořád není dobrá. „Nedostatek některých léčiv bude trvat do letních prázdnin. Léky pro podzimní chřipkovou vlnu již sháníme i v zahraničí,“uvedl Válek.

Lékárník Hampel ale míní, že výpadky v létě neskončí: „Léky budu chybět celý rok.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia