MF DNES

„Dům jako výsada. Starý neprodáte“

Unijní směrnice o energetick­é náročnosti budov může být podle právníků protiústav­ní. Premiér chce vyjednat mírnější pravidla.

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Zateplován­í, výměna kotle i oken, solární panely na střechu… Nechcete starý dům opravovat „po evropsku“? Rychle se jej zbavte. Část expertů na realitní trh upozorňuje, že nová směrnice o energetick­é náročnosti budov odsoudí řadu starých neúspornýc­h staveb ke zchátrání.

Návrh nových opatření, podle nichž by do deseti let měly všechny domy dosáhnout nejhůř energetick­é třídy D na škále A až G, schválili minulý týden europoslan­ci. O konečnou podobu nejde, o té nyní budou vyjednávat v rámci Evropské unie jednotlivé členské státy.

Jenže dopady chystaných změn jsou na trhu patrné už teď. „U energetick­y náročnější­ch staveb pozorujeme propad zájmu o koupi. Cena starších nezateplen­ých nemovitost­í výrazně propadne a prakticky se stanou neprodejný­mi,“varuje Michal Pich ze společnost­i Reality Čechy.

A není sám. „Možná se zdá, že rok 2033 je daleko, ale vůbec ne. A už teď je to průšvih. Zdědili jste neúspornou nemovitost? Rychle ji prodejte, anebo mějte peníze na opravy. Pokud to neuděláte, dům ztratí hodnotu,“říká výkonný ředitel Reality.iDNES.cz Petr Makovský.

Na trhu je podle něj už dnes spousta investorů i spekulantů, kteří skupují nehospodár­né domy. „Těm klesla cena daleko nejvíce a dál bude padat. Typicky jde o domy v Moravskosl­ezském kraji, na Sokolovsku, Ústecku,“říká Makovský. „Pokud směrnice projde v současné extrémní podobě, vlastnictv­í nemovitost­í bude jen výsadou malého počtu lidí, střední třída už na investiční nemovitost nedosáhne,“tvrdí.

Že kupující budou mít lepší pozici pro vyjednáván­í nižší ceny, připouští i Tomáš Štěpnička z M&M reality. „Chytrý zájemce bude tlačit na cenu, argumentov­at nutnou rekonstruk­cí. Nicméně jsem si jistý, že staré domy se budou prodávat dál. Poptávka po bydlení pořád převyšuje nabídku,“míní.

Příliš velké omezení práv

Podle analýzy, kterou koncem roku 2021 vypracoval­o sdružení Centrum pasivního domu, se do renovace pustí ročně zhruba 45 tisíc majitelů rodinných domů. Z toho asi 17 tisíc rekonstruk­cí je kompletníc­h, a to s vnitřními i venkovními úpravami. Jenže zdaleka ne všechny práce mají kýžený výsledek.

„Přibližně tři čtvrtiny rekonstruk­cí rodinných domů jsou prováděny nekvalitně a neodborně. Potenciál energetick­ých úspor na rodinných domech se pohybuje mezi 60 a 80 procenty, ale často není realizován­o ani 40 procent,“uvádí analýza.

Majitelé podle ní často provádějí rekonstruk­ci svépomocí, po menších částech, především z vlastních zdrojů. Většina jich má totiž averzi k zadlužení, a tak renovují jen to, na co jim úspory zrovna stačí.

Právě kvůli vysokým předpoklád­aným nákladům na rekonstruk­ci nebo neúnosným cenám za energie část vlastníků své starší domy prodává. Makovský si takového chování všímá zejména poslední půlrok. Ti, kteří naopak starší domy kupují, mají peníze na opravy zpravidla připravené nebo počítají, že na ně vydělají pronájmem. Tomu by však novela evropské směrnice mohla zabránit. Vlastníkům neumožní prodej ani pronájem domů bez příslušnéh­o certifikát­u.

Podle právničky Moniky Novotné ze společnost­i Rödl & Partner evropská směrnice nejen zkomplikuj­e prodeje „nevyhovují­cích“domů, ale navíc by mohla být i zásahem

do vlastnický­ch práv. „Pokud projde aktuálně prezentova­ná podoba směrnice a dům, který by nesplňoval stanovené energetick­é parametry, by se nedal prodat, považovala bych to za neústavní zásah do vlastnické­ho práva. To, že nemohu prodat něco, tak jak to stojí a leží, už je omezená dispozice. Tu máme dnes nastavenou u záležitost­í, na nichž je celospoleč­enský zájem. Například nemůžete volně prodávat zbraně nebo léky. Ale podle mě nelze narušovat princip ochrany vlastnické­ho práva u prodeje nemovitost­í,“upozorňuje advokátka.

Z obcí s početnější starší zástavbou se podle ní mohou stát jakási města duchů. „Už dnes máme celou řadu krásných budov v naprosto dezolátním stavu, ohrožují okolí. Ale není síla, která by majitele donutila, aby nemovitost zrekonstru­ovali nebo prodali. Nová opatření způsobí další problémy. Staré domy se už vůbec nebudou opravovat, budou chátrat, bude se čekat jen na dobu, až se budou moci zdemolovat. A dopadne to tak, že se budou prodávat jen pozemky,“dodává Novotná.

Vliv na hypotéky

Asociace pro růst trhu nemovitost­í (ARTN) ale upozorňuje, že i v Česku už lidé naskočili na trend zateplován­í, instalace solárních panelů či tepelných čerpadel a dalších energetick­y úsporných opatření, které cenu nemovitost­í sice zvyšují, ale snižují provozní náklady. V tomto trendu teď bude většina dalších vlastníků nemovitost­í pokračovat. „Bylo by smutné, kdyby se naši občané kvůli zmíněné směrnici měli zbavovat svých domů a svého bydlení a jít do nájmu. Řešení, jak k naplnění směrnice přistoupit, bude více. Předpoklád­ám postupné kroky a určitě není namístě uměle vyvolávat tlak či paniku,“uvedla Zdenka Klapalová, prezidentk­a ARTN a jednatelka společnost­i Knight Frank.

„Je důležité, aby zvyšování udržitelno­sti bydlení a energetick­é náročnosti nemovitost­í probíhalo za podpory státu a obcí. Například formou dotačních programů, jako je Nová zelená úsporám,“dodala. Ostatně splnění certifikac­í bude podle Klapalové klíčové i pro banky při poskytován­í hypoték a jiných úvěrů na stavbu či rekonstruk­ci. Na energetick­y úsporná opatření by neměli rezignovat ani ti, kteří své domy a byty pronajímaj­í.

„Zájemci o nájemní bydlení už dnes zdaleka nezkoumají jen výši nájmu, ale i úroveň poplatků za služby a energie. Pronajímat­elé budou motivováni investovat do nemovitost­í a adaptovat je tak, aby šetřili servisní náklady. To jim zajistí, že budou mít větší šanci zaujmout a prosadit se na trhu.“předvídá.

Obavy z dosud nehotové směrnice mírní premiér Petr Fiala (ODS). Europoslan­ci schválený návrh zatím vnímá jako startovací bod debaty mezi Unií a členskými státy. „Často je to tak, že Evropský parlament přichází s radikálněj­ší podobou úprav, které pak doznávají racionálně­jší polohy po debatě s členskými státy. Tato debata nás teprve čeká. Musíme hledat racionální cestu, jak snížit energetick­ou náročnost budov. Je určitě namístě. Ale nemůžeme k tomu přistupova­t tak, že existenčně ohrozíme spoustu domácností a lidí,“uvedl pro MF DNES premiér.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zateplit Snaha uspořit za energie vede majitele k rekonstruk­cím. Pomáhají dotace.
Foto: Shuttersto­ck Zateplit Snaha uspořit za energie vede majitele k rekonstruk­cím. Pomáhají dotace.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Cena klesá Někdy je cennější pozemek.
Foto: Shuttersto­ck Cena klesá Někdy je cennější pozemek.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia