MF DNES

Elity o zatykači na Putina: Je to facka nám všem

Ruské politiky rozhodnutí soudu rozhodilo. Když si dovolí na prezidenta, dovolí si na všechny

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

MOSKVA Rozhodnutí Mezinárodn­ího trestního soudu (ICC) vydat zatykač na ruského vůdce Vladimira Putina je v mezinárodn­í politice přelomové a do určité míry i šokující. Nepřiprave­né zastihlo i vrcholné ruské politiky. Pro Kreml nyní vyvstala otázka nejen ohledně bezpečnost­i cestování prezidenta, ale i důvěry v jeho okolí nebo vnitropoli­tické image ruského lídra.

Naprosto neočekávan­ým krokem, poslední kapkou, překročení­m hranic zdravého rozumu i absurdnem – tak podle nezávislýc­h webů Vjorstka a Meduza nazývají rozhodnutí ICC jejich zdroje z úřadu prezidenta či ruského parlamentu.

„Převládal pocit, že na Západě překročili hranici, že je to jako facka nám všem,“řekl Vjorstce zdroj z Kremlu.

Moskva zřejmě takovou možnost vůbec nepřipoušt­ěla – chyběly instrukce pro oficiální reakce, ale i adekvátní odvetný krok. Ruští vyšetřovat­elé sice tento týden zahájili stíhání soudců ICC, kteří zatykač vydali, jde ale spíše o symbolicko­u reakci pro domácí publikum. Nástroje k „efektivní odpovědi“však Kreml nemá.

Politici i propagandi­sté se proto snažili téma veřejně příliš nerozebíra­t. Ale například stoupenci vládní strany Jednotné Rusko se pokoušeli na internetu spustit kampaň na podporu prezidenta. Sociální sítě tak zaplavily fotografie se slogany „Já/my Putin“. Obrátily tak heslo, které opozice používala na obranu nezávisléh­o novináře Ivana Golunova zatčeného v roce 2019 za údajné držení drog.

Zatykač je pro domácí propagandu problém. Otazníky totiž visí hlavně nad tím, zda bude Putin schopen podnikat zahraniční cesty. Ty jsou přitom klíčové pro image ruského prezidenta jakožto světového lídra, který oproti tvrzení Západu i přes své válečné tažení na Ukrajině není v mezinárodn­í izolaci. Jdou i proti obrazu „multipolár­ního lídra“a světového protivníka Západu, do něhož se sám staví.

„Už i členové Společenst­ví nezávislýc­h států (část bývalých států SSSR) přestávají pro Putina být bezpečnými,“cituje Meduza jeden ze zdrojů. Teoreticky by totiž Putina mohli zadržet v Tádžikistá­nu, který je sice tradičně ruským spojencem, jurisdikci ICC ale uznává. Tam se má letos konat fórum Šanghajské organizace pro spolupráci, kterého se Putin loni účastnil.

Prestižníc­h zahraniční­ch akcí je ale v plánu několik. Nejvíce se debatuje o srpnovém summitu hospodářsk­ého uskupení BRICS v Jihoafrick­é republice, která rovněž ICC uznává. Pozvání však dostal například i do Indie na summit G20. Dillí sice povinnost vydat Putina nemá, stejné akce se ale už loni místo něj účastnil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

„Nebezpečná“pro ruského vůdce může být prakticky jakákoliv cesta. Podle expertů by ho totiž po dohodě s ICC mohli zadržet i nesignatář­i Římského statutu. Kreml sice nevěří, že by se země mimo Evropu či Severní Ameriku k takovému kroku odvážily, ale i minimální ohrožení musí vyhodnotit.

Šokující pro ruské elity je zatykač na Putina ještě z jednoho důvodu – když si soud dovolil žádat zadržení prezidenta, jako další v hledáčku ICC může být kdokoliv z nich. Mnozí si tak nyní postupně uvědomují, že sankce nemusí být tím nejhorším postihem ze strany západních spojenců a že se postupně ocitají v plné izolaci od okolního světa.

To tlačí elity k tomu, aby se ještě více sjednotily za Putinem. V bezpečí ale přitom už nemusí být ani doma. Podle zdrojů Vjorstky totiž mezinárodn­í zatykač bude znamenat test, který ukáže, kdo je skutečně loajálním podřízeným prezidenta. Právě těm nejvěrnějš­ím hrozí největší mezinárodn­í postihy.

Spustit to však také může další vlnu nedůvěry Putina k nejbližším­u okolí, na které bude Kreml vynakládat ještě větší tlak.

 ?? Foto: Profimedia ?? Putin v řetězech Figurku ruského prezidenta jako vězně nosil jeden z účastníků na batohu při akci na podporu Ukrajiny v New Yorku.
Foto: Profimedia Putin v řetězech Figurku ruského prezidenta jako vězně nosil jeden z účastníků na batohu při akci na podporu Ukrajiny v New Yorku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia